Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-28-2011, 09:52 AM
hachre hachre is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Germany
Posts: 20
Default 10.7.1 + 9.0.5 + iChat = Crash on Startup

I can reproduce this to 100% on two differently configured computers.

On Mac OS 10.7.1 with Pro Tools 9.0.5 installed:
  • It works fine as long as iChat hasn't been started.
  • When I start iChat (even when it has never been started before) and then try to start Pro Tools it crashes after Loading the Plugins.
  • Exiting iChat doesn't make Pro Tools work again - I have to fully reboot before it starts again.

Crashlog is here:
http://pastebin.com/ccaWJRvt

Update 1 (29. Sep 2011 17:48 GMT+1)
A new workaround has come up. When Pro Tools no longer starts up you can go to Audio MIDI Setup (via Spotlight), choose Pro Tools Aggregate I/O and on the right side deselect all built-in sound sources. Then Pro Tools will start up fine and seems to fully work as long as you change the Setup -> Playback Engine Setting in Pro Tools to a valid sound card.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-28-2011, 03:14 PM
dwaldi dwaldi is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Los Angeles
Posts: 7
Default Re: 10.7.1 + 9.0.5 + iChat = Crash on Startup

I have the EXACT same problem on my MacBook Pro running OS X 10.7.1 and PT 9.0.5.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-29-2011, 03:06 AM
sven76 sven76 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: USA
Posts: 10
Default Re: 10.7.1 + 9.0.5 + iChat = Crash on Startup

Me too, even the crash log looks the same (Thread 0 crashed with X86 Thread State (32-bit):)!
But I had no idea that this problem is caused by a PT iChat combination! THANK YOU hachre for giving that hint! At least I now know what's the reason for it and how to find my way around.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-29-2011, 06:11 AM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,290
Default Re: 10.7.1 + 9.0.5 + iChat = Crash on Startup

Couple of things to keep in mind:
9.0.5 is beta for lion so you have to expect these sorts of things; Avid is having enough of a struggle to get PT working with Lion as it is; it shouldn't have to worry about it working as a combo with any other software.

Second - why do you even need to be on iChat when you're working in PT? It's an unnecessary process running.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #5  
Old 09-29-2011, 06:17 AM
hachre hachre is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Germany
Posts: 20
Default Re: 10.7.1 + 9.0.5 + iChat = Crash on Startup

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
Couple of things to keep in mind:
9.0.5 is beta for lion so you have to expect these sorts of things; Avid is having enough of a struggle to get PT working with Lion as it is; it shouldn't have to worry about it working as a combo with any other software.

Second - why do you even need to be on iChat when you're working in PT? It's an unnecessary process running.
This is posted for three reasons:
  • So that Avid will know about this bug and they can fix it.
  • So that other people can confirm that this happens as described on the given configuration.
  • So that other people here will know why their Pro Tools doesn't work.

It is clear that this is a beta but it's still necessary to post reports on clearly reproducible bugs due to the reasons above.

Furthermore any software should work in tandem with any other without issues. If things like these would be allowed by the customers in the long run it would mean having a single process OS again in the future.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-29-2011, 06:31 AM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,290
Default Re: 10.7.1 + 9.0.5 + iChat = Crash on Startup

Quote:
Originally Posted by hachre View Post
This is posted for three reasons:
  • So that Avid will know about this bug and they can fix it.
  • So that other people can confirm that this happens as described on the given configuration.
  • So that other people here will know why their Pro Tools doesn't work.

It is clear that this is a beta but it's still necessary to post reports on clearly reproducible bugs due to the reasons above.

Furthermore any software should work in tandem with any other without issues. If things like these would be allowed by the customers in the long run it would mean having a single process OS again in the future.
You do make several valid points which I won't dispute. What I will dispute is your statement that any software should work with every other piece of software. That's nice but has never happened in the history of computing. You're always going to have things that won't play nicely with each other. Just because PT doesn't play nicely with iChat is no reason to not go with PT if you're serious about making music.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #7  
Old 09-29-2011, 06:32 AM
reichman's Avatar
reichman reichman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: New York
Posts: 2,288
Default Re: 10.7.1 + 9.0.5 + iChat = Crash on Startup

Quote:
Second - why do you even need to be on iChat when you're working in PT? It's an unnecessary process running.
As a professional in the industry, I work much faster and more smoothly when I can run iChat, Chrome, Soundminer, iCal, Transmit, etc. behind Pro Tools. This works well in Snow Leopard, so I thank the original poster for bringing this bug to Avid's attention.

A long time ago it made sense to separate the office apps onto another computer, but it should no longer be necessary. Look at Activity Monitor. These apps barely use any CPU power on a Mac Pro.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-29-2011, 06:36 AM
hachre hachre is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Germany
Posts: 20
Default Re: 10.7.1 + 9.0.5 + iChat = Crash on Startup

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
You do make several valid points which I won't dispute. What I will dispute is your statement that any software should work with every other piece of software. That's nice but has never happened in the history of computing. You're always going to have things that won't play nicely with each other. Just because PT doesn't play nicely with iChat is no reason to not go with PT if you're serious about making music.
It might not be a reality, but it certainly is something to strive for!
Reply With Quote
  #9  
Old 09-29-2011, 08:35 AM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,792
Default Re: 10.7.1 + 9.0.5 + iChat = Crash on Startup

Can you tell me which audio hardware you're using with Pro Tools? What is the Playback Engine interface set to?

Do you have that same hardware selected for the Sound system preference panel for either input or output?
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #10  
Old 09-29-2011, 08:37 AM
hachre hachre is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Germany
Posts: 20
Default Re: 10.7.1 + 9.0.5 + iChat = Crash on Startup

Quote:
Originally Posted by DigiTechSupt View Post
Can you tell me which audio hardware you're using with Pro Tools? What is the Playback Engine interface set to?

Do you have that same hardware selected for the Sound system preference panel for either input or output?
(Outdated info, please see next post)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 10.3.6 Startup Crash Greggas Pro Tools 10 17 07-28-2013 03:36 PM
Crash on startup with LE 8.0.5 derFunkenstein 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 03-14-2011 05:57 AM
HELP 7.2 Crash on Startup mikina Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 08-08-2006 10:53 PM
XP Pro Tools 6.7 Crash pn Startup BenTheMan Pro Tools TDM Systems (Win) 2 03-06-2005 03:14 AM
crash during startup tranceman Digidesign Hardware & Software 3 11-08-2000 12:50 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:37 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com