Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-27-2014, 12:31 PM
Calon Calon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: wales,uk
Posts: 29
Default what spec PC are people using for PT11?

Just wondering if u really need a Corei7 machine to use PT11 or can u get away with a lower spec PC if ur not doing really big studio projects? What are the must have specs wrt chip,ram hd etc?
thanks
__________________
digidesign mini mbox 2: PT v 8.05 LE
win 7 pro 64bit
2.6 ghz intel core duo, 4 gig ram
Reply With Quote
  #2  
Old 11-27-2014, 01:48 PM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: what spec PC are people using for PT11?

8 GB RAM is realy the base line for descent performance
nothing less than an i5 but it depends on what your using for VIs and PIs
working with video, i7
WD Black HDs or SSDs if you got the money
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
  #3  
Old 11-27-2014, 02:21 PM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,551
Default Re: what spec PC are people using for PT11?

Quote:
Originally Posted by Calon View Post
...What are the must have specs wrt chip,ram hd etc?
thanks
Right here.

Shane
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
  #4  
Old 11-27-2014, 02:23 PM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,733
Default Re: what spec PC are people using for PT11?

For me, its i7 or nothing. My own i5 build was a total failure for PT(works fine with Cubase though...). This is not the place to cheap out. You need power for this stuff(which means an i7) and plenty of RAM(8GB is dead minimum, 16GB is better and 32GB is what my new machine has). Also, the chipset can make or break a PT rig so don't just go buy any old i7, or you might be wasting your money. Yes, Pro Tools is a finicky mistress, and yes there are other options that will do much the same job. I use Pro Tools because I like the way it handles audio. Heavy midi users may gravitate toward Logic.

When you decide on what computer, remember this; what seems like a bargain now, could turn sour later if you outgrow and need to upgrade. If a $1k computer gives you 2 years of service(and you outgrow its capabilities), then it cost you $500 per year. A $2K computer might give you 4-5 years of service(and likely more), so it ends up being as cheap(per year) or cheaper.

I got a few good years out of my i7 950/X58A setup(which still runs 10HD very nicely), but this machine has not run any version of 11 worth a hoot. Since a friend was having great performance on his i7 3930/X79 rig and PT11(he uses a lot of VI plugins), I just built an exact copy of his machine. Just waiting to wrap up some current unfinished projects before moving to the new machine
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 11-27-2014, 04:31 PM
Rotundra Rotundra is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Bakersfield CA
Posts: 59
Default Re: what spec PC are people using for PT11?

Makes me wonder how my old system will handle the PT11 demo. 10 works okay, always has.

Im just waiting on the ilok2 to try it....then decide on a DAW (already tried studio 1 demo) and build an i7 PC with as much current power as I can afford.
__________________
PT10 with sapphire 56, Ivory 2, into this build: Win7,
Gigaybyte EX-58udr3, Chip: i7/920 bloomfield retail, Ram: Corsair XMS3- 3 channel/6GB Latency 9-9-9-24, Power Supply: Corsair TX650w, Hard disks: (2) WD WD500 32 MB buffer BLACK, Case: Gigabyte GZ-x7 mid atx case with 2 big fans and a Sony dvd burner, Video: HIS Radeon HD 3870 512k GDDR4...Total cost of PC build on 12/2/2009: $1021.00, still kicking after 5 years of daily use.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-27-2014, 08:53 PM
Rotundra Rotundra is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Bakersfield CA
Posts: 59
Default Re: what spec PC are people using for PT11?

an observation about audio quality differences between 32 and 64 bit systems...

to my ear the acoustic drums sound better in PT10, as if there is an unintended compression. In studio one, the sound was so real, there was more work mixing to be done to remove unwanted overtones
__________________
PT10 with sapphire 56, Ivory 2, into this build: Win7,
Gigaybyte EX-58udr3, Chip: i7/920 bloomfield retail, Ram: Corsair XMS3- 3 channel/6GB Latency 9-9-9-24, Power Supply: Corsair TX650w, Hard disks: (2) WD WD500 32 MB buffer BLACK, Case: Gigabyte GZ-x7 mid atx case with 2 big fans and a Sony dvd burner, Video: HIS Radeon HD 3870 512k GDDR4...Total cost of PC build on 12/2/2009: $1021.00, still kicking after 5 years of daily use.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-28-2014, 12:34 PM
Calon Calon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: wales,uk
Posts: 29
Default Re: what spec PC are people using for PT11?

it seems like a strange contradiction from AVID then: I have seen a great offer online of an mbox3 + PT11 for £400 but it seems there's no point buying it unless ur willing to pay £1000 plus for a PC upgrade. You would think Avid would at least make an effort to cater for the domestic market like other
DAW manufacturers.
__________________
digidesign mini mbox 2: PT v 8.05 LE
win 7 pro 64bit
2.6 ghz intel core duo, 4 gig ram
Reply With Quote
  #8  
Old 11-28-2014, 01:46 PM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: what spec PC are people using for PT11?

Quote:
cater for the domestic market like other DAW manufacturers.
that?
explain
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PC spec advice. Marsdy Windows 4 09-15-2012 12:57 AM
Best spec Mac for Pro Tools 10? ontherecordstudios macOS 1 08-17-2012 09:49 AM
This PC spec OK? scardanelli 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 07-19-2009 12:16 PM
Spec'n out a D Command midnightsun ICON & C|24 8 12-26-2007 11:26 PM
Min spec Mac for PT 6? poppy Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 01-02-2004 12:53 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:00 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com