Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > ICON & C|24

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-14-2018, 12:06 PM
amiller amiller is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Phoenix, AZ USA
Posts: 205
Default Having my 1st D-Command issue with Fader

I have 2 faders that are not responding to my touch about 90% of the time for volume automation. My workaround is to simply nudge the tracks over to faders that are working properly. Is this a sign that the faders are going bad or is there some other type of solution?
__________________
PT 12.7 HDX 2/Mac OS 10.10.5
2012 Mac Pro 3.46GHZ/64GB RAM
Reply With Quote
  #2  
Old 05-15-2018, 06:52 AM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,416
Default Re: Having my 1rst D-Command issue with Fader

Can't be 100% sure, but almost certainly your faders are wearing out and need to be replaced.
__________________
rich@richbreen.com
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.12.6, PT 2018 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-15-2018, 07:23 AM
its2loud its2loud is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angles
Posts: 91
Default Re: Having my 1rst D-Command issue with Fader

Quote:
Originally Posted by amiller View Post
I have 2 faders that are not responding to my touch about 90% of the time for volume automation. My workaround is to simply nudge the tracks over to faders that are working properly. Is this a sign that the faders are going bad or is there some other type of solution?
Go to Utility on DCommandvand cycle through the test options. fader, touch, etc. remove the caps from the fader in question and see if they respond to touch. If the do, clean the caps and put back on. If the fader motors are sticky, power cycle the unit. If none of this helps you may need to replace the faders. It’s time consuming but not impossible.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-15-2018, 07:39 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 33,627
Default Re: Having my 1st D-Command issue with Fader

Indeed, those fader caps are conductive so they need to be clean and the surface needs a solid earth ground for everything to be happy
__________________
Asus x99, Intel i7 6800K, 32 gig DDR4, GeForce 750 Ti, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works
www.capricornsoundworks.com

The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 05-16-2018, 11:37 AM
amiller amiller is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Phoenix, AZ USA
Posts: 205
Default Re: Having my 1st D-Command issue with Fader

Wonderful, I will try these suggestions. 1 more hopefully quick Q. How do you safely remove the fader caps? Do they just "pop" off? I'm a little hesitant to get rough with it. I don't see a spot for an Alan wrench or some such thing. (I'll check and see of the manual says anything about that. Sorry, never done this before, Thanks!

Edit: Actually I see all the Alan wrench type screws for the fader section. Perhaps you have to remove all them?
__________________
PT 12.7 HDX 2/Mac OS 10.10.5
2012 Mac Pro 3.46GHZ/64GB RAM

Last edited by amiller; 05-16-2018 at 11:53 AM.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-16-2018, 12:59 PM
its2loud its2loud is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angles
Posts: 91
Default Re: Having my 1st D-Command issue with Fader

Fader caps just come off. No tools required. Just pull them off.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Command 8 Fader issue. Can anyone help please? rpl16a ProControl, Control|24, Command|8 11 11-17-2015 04:50 PM
Command 8 Fader Issue howellette Digidesign Hardware & Software 3 05-24-2014 04:03 PM
D-Command ES + Fader Madule Fader Problems FedericoF ICON & C|24 11 05-24-2013 04:27 PM
FAder Issue D-Command kd_special ICON & C|24 9 07-10-2010 10:30 AM
Command 8 Fader Issue iron_aidan ProControl, Control|24, Command|8 9 12-06-2008 10:49 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:08 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com