Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-06-2019, 11:47 PM
AlexHasQuestions AlexHasQuestions is offline
Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: San Francisco
Posts: 3
Default Playback Engine Error

Hi all,

Just installed PT (for Windows) for the first time and am an absolute novice.

- After loading "Kelly Malone - Earth and
Stars.ptx" (from the "Pro Tools 11.0 Demo Session"
folder), I get this error message:

"The current playback engine does not support a
sample rate of 44.1 kHz"

Online searches lead to this solution:
http://avid.force.com/pkb/articles/e...oting/en376031

..."Pro Tools will report this message when a session
is open and an external digital clock is connected
with a different sample rate than that of the session.
Manually switch the Clock Source to "Internal" in the
Hardware Setup window.

Or, exit Pro Tools, set the external clock source to the
correct sample rate, and then reopen the session."

➡️ Haven't been able to do any clock adjusting of any
kind...and Avid customer support is unavailable at the moment.

Tried searching these forums, but wasn't able to find anything.

Can anyone advise?

Thanks in advance!

Last edited by AlexHasQuestions; 10-07-2019 at 06:02 AM. Reason: Fixed url
Reply With Quote
  #2  
Old 10-07-2019, 02:56 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,723
Default Re: Playback Engine Error

Hi, welcome to the community.

I must admit this is the first time anyone is suggesting sampling rate of 44.1kHz i not supported. Perhaps someone else knows what is going on...
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-07-2019, 05:38 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,946
Default Re: Playback Engine Error

Do you have Windows set to use the audio interface you're using or want to use for PT? It's possible that something else has grabbed the interface and won't let go. What audio interface are you using?
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #4  
Old 10-07-2019, 09:41 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,210
Default Re: Playback Engine Error

Have a look at this thread.

On Windows, unless your interface drivers allow it - most don't - you need to go to Control Panel>Sound and make your onboard soundcard the default for Windows sounds/audio in the Playback and Record Tabs and disable any other interface listed.

Best practice is also to run PT as Administrator.

BTW, what is your interface?
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #5  
Old 10-07-2019, 10:04 AM
AlexHasQuestions AlexHasQuestions is offline
Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: San Francisco
Posts: 3
Default Re: Playback Engine Error

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Hi, welcome to the community.
I must admit this is the first time anyone is suggesting sampling rate of 44.1kHz i not supported. Perhaps someone else knows what is going on...
Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
Do you have Windows set to use the audio interface you're using or want to use for PT? It's possible that something else has grabbed the interface and won't let go. What audio interface are you using?
Quote:
Originally Posted by The Weed View Post
Have a look at this thread.

On Windows, unless your interface drivers allow it - most don't - you need to go to Control Panel>Sound and make your onboard soundcard the default for Windows sounds/audio in the Playback and Record Tabs and disable any other interface listed.

Best practice is also to run PT as Administrator.

BTW, what is your interface?

Thanks for the welcome & suggestions

No special equipment involved other than the laptop and the built-in speakers...

I looked through the sound settings but it wasn't clear what, if anything could be changed to resolve the error...

Some pertinent screenshots in case:

https://i.imgur.com/2bL1IeV.png

https://i.imgur.com/ytsWRVP.png

https://i.imgur.com/YEDSef0.png

https://i.imgur.com/XHg9zOc.png
Reply With Quote
  #6  
Old 10-07-2019, 10:21 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,946
Default Re: Playback Engine Error

Quote:
Originally Posted by AlexHasQuestions View Post
Thanks for the welcome & suggestions

No special equipment involved other than the laptop and the built-in speakers...

I looked through the sound settings but it wasn't clear what, if anything could be changed to resolve the error...

Some pertinent screenshots in case:

https://i.imgur.com/2bL1IeV.png

https://i.imgur.com/ytsWRVP.png

https://i.imgur.com/YEDSef0.png

https://i.imgur.com/XHg9zOc.png
Your problem is Windows is also using the built-in audio interface and won't let go to PT. You really need a separate interface and monitor speakers.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #7  
Old 10-07-2019, 02:57 PM
kuldeepnc kuldeepnc is offline
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: USA
Posts: 12
Default Re: Playback Engine Error

If you have a windows machine then you’re going to have to learn to be proficient in troubleshooting it and worst of all Windows changing drivers and messing things up for you. I just helped someone with this issue. Turned out that a recent windows update changed the audio driver and also changed the setting where multiple programs could access the sound card simultaneously. Try rolling back your sound card driver, but don’t click “search the web for driver” when it asks. Click on the other option something like “open locally” or something along those lines. Then choose the last compatible driver and see if that helps. In the driver properties page there’s also a checkbox for “allow only one application to use at a time” (something along those lines). Uncheck that. Hope this helps. Windows is a nightmare. Long live Mac!
Reply With Quote
  #8  
Old 10-07-2019, 04:25 PM
64GTOBOY's Avatar
64GTOBOY 64GTOBOY is offline
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Houston
Posts: 740
Default Re: Playback Engine Error

In the window of your third image(sound control panel), click on the Speaker so it's highlighted, click Properties, on the next screen highlight/click conexant hd properties box, in the new box click on change settings and you should be able to set to 44.1 ,16 or 24 bit etc. Note to anyone using sound in windows: plugging an HDMI monitor will cause windows to change default audio output to HDMI automatically so it must be reset manually.
__________________
Dell XPS 8900 i7-6700K CPU @ 4.00GHz 32 Gig Memory:Seagate 2 TB,1TB,4TB,500gb EVO OS Windows 7 Ultimate
PT 2019.6 Native through A&H Qu-32
Reply With Quote
  #9  
Old 10-07-2019, 04:49 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,210
Default Re: Playback Engine Error

If you have Audio through HDMI capability, go into Device Manager>Sound, video and game controllers and disable the video card's audio capability.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #10  
Old 10-11-2019, 01:18 PM
AlexHasQuestions AlexHasQuestions is offline
Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: San Francisco
Posts: 3
Default Re: Playback Engine Error

Update: working 🙂

Avid tech support did a remote session.

He uninstalled the system's built in sound driver, which was up to date, reverting it back to a Sep 2018 version.

"ASIO4ALL" sound driver installation was necessary
(but version 2.13 worked, while the latest v2.14 did not)
He then adjusted some settings...

https://imgur.com/dsgPUO1

And changed the Playback Engine in PT from Windows Audio Device to ASIO4ALL

Opened the bundled "Kelly Malone - Earth and
Stars.ptx" file and voila...

https://imgur.com/1pQw5Ix

The consensus definitely does seem to be to use an external audio interface - since my only intentions here are to edit and listen back, the default laptop speakers with the help of ASIO4ALL will suffice.

Thanks again for the warm welcome and recommendations.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Playback Engine Issue (Won’t load session with chosen playback engine) MattyJones Pro Tools 11 0 11-02-2015 12:52 PM
Playback engine error! ktwalker76 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 05-28-2011 12:25 AM
error playback engine PLEASE HELP batchmister1 Pro Tools M-Powered (Win) 0 07-02-2007 09:25 PM
playback engine -6088 error PLEASE HELP :( thexflamesxburn 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 03-20-2007 10:12 PM
Playback Engine Error Messages egrantley 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 8 06-30-2005 09:25 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:43 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com