Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-28-2015, 11:16 AM
filmandlight filmandlight is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: LONDON
Posts: 10
Default 8 le 002 hardware or software problem???

Hi guys.

To say that I am climbing the walls would be an understatement!!!!!

Errrr! Long winded but here goes.

Have been using a 002 digi rack 8.5 software, with a PC windows 7 since i was an embreyo. Faultless!!

Decided to tidy the lead mess in the studio once and for all!!!!
Problem begins!

Powered up the computer and the hardware to disvover that the software was not seeing the hardware!
Error was the usual " cannot see the 002"!

So i went through the following process..

Changed the firewire cable.....didnt work! same error!
Changed fire wire ports! didnt work!
Listened for my faithful 3 clicks on 002 power up! yep! 3 clicks!
Green light at the back? check! (I wondered...could this be the dreaded mains harness needing repacement)? Maybe the life had left the ole girl!

To make sure it was a faulty 002, I loaded a fresh install of pro tools onto the wifes PC and hooked the unit up... "Same error"!

So.... working to a deadline I bought a prestine replacement 002 unit that came boxed and looked like it had just come from the factory.
Connected the firewire to the PC, powered up the PC, then powered up the 002.
"Fantastic"! She powered up with the driver measage and I opened a project..
Perfect.. ALL there, all present!

I then powered down the PC, placed the unit into the rack and re connected the firewire and all the ins/out cables. Powered the PC, then the 002 and started my software! "SAME ERROR MESSAGE cant see the 002"!

So powered down again, removed all the leads except the firewire, rebooted the computer, turned on the 002.... "Same error message"!

So after going through the process of what I thought was establishing a hardware problem, " IM STUMPPED"!

your thoughts? I have a headache!

Rant over.

thanks guys
Reply With Quote
  #2  
Old 02-28-2015, 04:14 PM
filmandlight filmandlight is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: LONDON
Posts: 10
Default Re: 8 le 002 hardware or software problem???

Come on guys!!! Lol!
Shots in the dark!
My brain is fried!
Reply With Quote
  #3  
Old 02-28-2015, 04:20 PM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: 8 le 002 hardware or software problem???

power harnesses would have been my first thought (you know you can sometimes clean the Molex pins and revive it)

low power in the rack maybe
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
  #4  
Old 02-28-2015, 04:32 PM
filmandlight filmandlight is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: LONDON
Posts: 10
Default Re: 8 le 002 hardware or software problem???

Yep!
Would have said power harness on my 002!
But have bought another! Surely not that unit also!!!!!
Besides when I plugged the new unit up, it worked straight away!
Reply With Quote
  #5  
Old 03-01-2015, 08:25 AM
filmandlight filmandlight is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: LONDON
Posts: 10
Default Re: 8 le 002 hardware or software problem???

"AT LAST"!!

Ok! For future reference!

After much detective work I have got to the bottom of this crazy problem!

It was in fact the FireWire connecter at the back of the PC!

I determined that the connector was split which enabled the lead to go in both ways, shorting out the FireWire chip in both the 002s!

So! Next question!!!!

Who and where do I source a 002 FireWire chip
Or a 002 main board from? Part number is 915008619

Cheers
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hardware and Software Raykeyz ICON & C|24 3 03-24-2010 01:30 AM
Unable to locate hardware - OS problem or hardware problem? Petie 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 08-16-2007 06:07 PM
LE hardware>>other software sixways 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 01-26-2006 10:26 PM
Software vs hardware Tedmod 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 09-18-2003 05:50 PM
PT hardware w/ other software? lcovemusic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 05-27-2001 08:52 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:57 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com