Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-15-2019, 03:24 AM
casiotone casiotone is offline
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Lisbon
Posts: 18
Default HD Native Thunderbolt disconnecting from Ableton Live 10.x

Hi

When i use HD Native Thunderbolt with Ableton Live 10.x (OSX, High Sierra), it disconnects either randomly or when i perform certain functions (but not all the time), like when i change i/o's on channels or use certain plugins.
The program doesn't crash, the soundcard just disappears from the device menu and the audio engine turns off. This happens with all buffer settings.
This is so frequent to the point it is nearly unusable.

This also doesn't happen with any other driver from 4 different soundcards i have here.

Anyone has any idea how to fix this? It's impossible to work

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 07-15-2019, 03:59 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,547
Default Re: HD Native Thunderbolt disconnecting from Ableton Live 10.x

Is the HD driver version compatible with High Sierra?
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-15-2019, 04:32 AM
casiotone casiotone is offline
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Lisbon
Posts: 18
Default Re: HD Native Thunderbolt disconnecting from Ableton Live 10.x

I guess. It's the 2019.5
How can i check it?
Reply With Quote
  #4  
Old 07-15-2019, 05:20 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,547
Default Re: HD Native Thunderbolt disconnecting from Ableton Live 10.x

Yes it is.

Here is the compatibility chart for future use
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-15-2019, 05:25 AM
casiotone casiotone is offline
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Lisbon
Posts: 18
Default Re: HD Native Thunderbolt disconnecting from Ableton Live 10.x

Thanks

I did notice that is a new driver the 2019.6 and i just installed it, gonna check how it works.
Still wondering if someone else has this problem, as i found in the forum at least people with HDX with the same problem
Reply With Quote
  #6  
Old 07-15-2019, 05:58 AM
casiotone casiotone is offline
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Lisbon
Posts: 18
Default Re: HD Native Thunderbolt disconnecting from Ableton Live 10.x

Well, i just updated the driver to 2019.6 and no change. Still the same problem...
Reply With Quote
  #7  
Old 07-15-2019, 06:19 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,547
Default Re: HD Native Thunderbolt disconnecting from Ableton Live 10.x

Have you already contacted Avid support on this? If not, please do so
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-15-2019, 06:25 AM
casiotone casiotone is offline
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Lisbon
Posts: 18
Default Re: HD Native Thunderbolt disconnecting from Ableton Live 10.x

Yes of course, and Ableton support too, before posting in the thread!
No answer yet and was hoping some user had some valuable advice...
Reply With Quote
  #9  
Old 07-15-2019, 08:19 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 1,983
Default Re: HD Native Thunderbolt disconnecting from Ableton Live 10.x

Try a different Thunderbolt port. Try a different Thunderbolt cable. Remove all other Thunderbolt devices to narrow down the problem.

Thunderbolt can be finicky depending on what else is connected (not just on the same port but on the same system)
__________________
Pro Tools Ult 2019.6, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniMac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #10  
Old 07-15-2019, 10:55 AM
casiotone casiotone is offline
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Lisbon
Posts: 18
Default Re: HD Native Thunderbolt disconnecting from Ableton Live 10.x

That's an idea.
I'm trying some variations and one of them appeared to make the problem somewhat less frequent, but not solved. Needs further testing

Also, it's weird because running PT 2019.5 with the same port, same tb cable and same interface is absolutely rock solid...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Avid HD Native Thunderbolt and Thunderbolt Cables. SoundEng1 Buy & Sell 0 10-30-2018 10:24 PM
Does native+omini work for Ableton live marchseventh Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 6 04-10-2017 07:04 PM
HD native thunderbolt with thunderbolt card on desktop PC? martthie_08 Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 9 10-12-2016 10:26 PM
HD native thunderbolt through Echo Express SE Thunderbolt Chassis hkj1 Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 11-06-2013 05:49 PM
Ableton Live 8.4 Beta (Native 64-bit) filosofem General Discussion 2 08-21-2012 09:26 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:25 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com