Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Eleven Rack

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-19-2014, 03:46 PM
Michael North's Avatar
Michael North Michael North is offline
Member
 
Join Date: May 2013
Location: Emerald Hills Montana
Posts: 12
Default Editor - Error Initializing MIDI Engine

Bummer ...
Just downloaded the Editor ... and when I try and run it I get ...
"Error Initializing Eleven Rack MIDI Engine"

I've only had it about a week and both audio and midi have been working great with both ProTools 11 and Logic X ... so this is a surprise.

Driver 1.2.0
Firmware 2.00.1

And the Rack shows up fine in Audio MIDI Setup.

Any Ideas?

I'm on a Mac with 10.9.1

Last edited by Michael North; 02-21-2014 at 11:13 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-19-2014, 04:40 PM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,752
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Have you tried using a different USB port?

Can you open the Editor with Pro Tools closed?

Have you tried a re-install of the Editor?
__________________
Brian

Windows 10 Pro 64 Bit

Pro Tools 2020
benonistudio.com
Youtube Channel - benonistudio
Plugin Deals
@benonistudio
Instagram
Reply With Quote
  #3  
Old 02-20-2014, 10:25 AM
Michael North's Avatar
Michael North Michael North is offline
Member
 
Join Date: May 2013
Location: Emerald Hills Montana
Posts: 12
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Thanks for trying to help.

1) Yes, I did re-installed the editor.
I even re-download it ... No Joy
also re-download and re-installed the drivers.

Does the Editor create any files in the system library that I should trash?

2) No, the editor will not open, and it gives the same error
with ProTools open OR closed ...

3) I did try a different port (after you suggested it) ... No Joy

4) I also shutoff the other two interfaces I'm using,
a MOTU 828 and a Apogee Duet ... still No Joy

5) Zapped the Pram

?? Any other suggestions would be greatly appreciated ...

Is there a contact email or URL for the Editor developers/support ?

Line 4 of the installation instructions states:
"iLok License Manager is required and should be installed automatically"
Of corse it's there since I'm running ProTools ... But ... there's no sign of
a license for the Editor.
There's no license required ... right?
Reply With Quote
  #4  
Old 02-20-2014, 11:00 AM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,396
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Quote:
Originally Posted by Michael North View Post
There's no license required ... right?
No, you do not need a license to run the editor.

There are two MIDI ports on the 11R; an external and an internal.
I forget how they are labeled in the driver, but make sure that both are enabled in OSX. My guess is that the internal (USB) port is disabled.
__________________
Will K

System Details
Reply With Quote
  #5  
Old 02-20-2014, 11:19 AM
stormstudios stormstudios is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Los Angeles
Posts: 70
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Do you have everything permanently wired up? I've noticed that I must have the 11R plugged in and then start up my computer. I can't plug it in with the computer running or I get all sorts of issues or it doesn't even work at all.

Also, the License isn't required but for some reason the License Manager needs to be installed. Weird, right? And the help hasn't been clear enough. The License Manager (or the shared files required for the Editor) was supposed to be installed with the Editor but many had issues where it wasn't actually installing.

Weird that it's working everywhere but that so I'm not sure what other help I can give. I just thought I'd share some of the bg info from other threads.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-20-2014, 12:29 PM
Michael North's Avatar
Michael North Michael North is offline
Member
 
Join Date: May 2013
Location: Emerald Hills Montana
Posts: 12
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Ya ... it seems odd to have a problem with Editor when
the Rack is talking to both Logic and ProTools just fine ...

It's hard to see on the Screen Shot I uploaded;
but the MIDI Studio app shows both ports Rig & External "good to go".

Is there someone " directly " responsible for Editor Support
that I can contact?

Thanks guys ... for jumping in ...
Attached Images
File Type: jpg Screen Shot 2014-02-20 at 12.12.31 PM.jpg (67.9 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #7  
Old 02-22-2014, 06:50 PM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,021
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Quote:
Originally Posted by junkgear View Post
No, you do not need a license to run the editor.

There are two MIDI ports on the 11R; an external and an internal.
I forget how they are labeled in the driver, but make sure that both are enabled in OSX. My guess is that the internal (USB) port is disabled.
Huh? There are two 5 pin DIN MIDI ports on the 11R (input and output). Those have nothing to do with the USB port which is for control and passing audio to and from the computer. I have never heard of an internal and external MIDI ports. I never had to do anything in OSX AMS to setup the 11R MIDI (I have a separate MIDI interface). The only thing I use the MIDI in port on the 11R is for my Tech 21 MIDI Mouse for patch selection. Didn't have to do anything in OSX AMS or on the 11R for that.

Just forgot something - if there are other MIDI drivers on the computer that will mess up communications with the 11R. I use a lot of Native Instruments vi's and fx in during installation of the Komplete 8 and 9 bundles NI's own MIDI driver for some piece of hardware I don't have was automatically installed. This would interfere with PT10 seeing the 11R and I had to delete the NI driver for things to reliably work.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #8  
Old 02-25-2014, 11:26 AM
Michael North's Avatar
Michael North Michael North is offline
Member
 
Join Date: May 2013
Location: Emerald Hills Montana
Posts: 12
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Thanks for jumping in ...

I assumed that the USB was being seen as a MIDI I/O as well; it does transmit MIDI to and from the computer ...

I Am using the Rack as the only MIDI I/O for the Mac. It's been working fine in that role with both PT & Logic.

I Do have Komplete 8 running ... I don't make much use of it ... so if I have to un-install it for a test ... it's do-able ... I can live without it for a while.

I have a support ticket going on this issue now, but the "back & forth" has been a little slow. And it started with the immortal words "We've never seen that before" ) Not exactly encouraging ...

I've also done all three levels of re-initializing that I know of.

And I eliminated the MOTO and Apogee interfaces for now; and removed them
from the Aggregate I/O. (Support tells me it's to be used Only for the Macs native Inputs & Outputs)

Still no Joy

Last edited by Michael North; 02-25-2014 at 01:21 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-10-2014, 04:48 PM
jeffro's Avatar
jeffro jeffro is offline
Avid
 
Join Date: Jun 1999
Location: Earth
Posts: 8,988
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Just closing the loop here... I found Michael's support case which shows that creating a new User Account solved the problem.

This has been added to the KB:
http://avid.force.com/pkb/articles/e...en-Rack-Editor
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 06-12-2014, 02:46 AM
Frankee Frankee is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Frankston
Posts: 5
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

hi did anyone solve this problem??? I've tried everything stated above and in the avid reply.. any help would be much appreciated before i lose my [bleep][bleep][bleep][bleep] and start smashing stuff!! god i hate computers!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools hangs at initializing audio engine kasman Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 12 05-10-2016 10:20 AM
Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine" AudioDrummerGuy Pro Tools 11 10 01-19-2014 01:47 PM
ERROR MESSAGE & Can't open MIDI Editor!! Save|The|Architect 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 07-19-2011 11:28 AM
Exception Error in PT8 using MIDI Editor Larry Younkins 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 04-10-2009 01:25 PM
MIDI Editor error(PT8cs1) fascinatedbymusic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 02-20-2009 07:03 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:27 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com