Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-25-2013, 07:24 PM
kasman kasman is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Fort Lauderdale, Fl
Posts: 19
Default Pro Tools hangs at initializing audio engine

I'm in need of some help with a new install of HD Native. I rebuilt my computer according to hardware recommendations in the i7 Sticky thread and updated to Omni HD Native Pcie on a desk top computer (Sandra report to follow). Native card install and downloads of 10.3.7 and 11.0.2 went good. When I clicked on PT icon to open program, the splash screen came up and everything loaded fine till "Initializing Audio Engine". The program just stalls at this point and when I open task manager it says "Pro tools is not responding" and I close program through task manager. This happens on all versions, 10.3.7; 11.0.2 and 11.1.0. I've done all the Windows optimizations and triple checked them. Trashed databases and preferences. Uninstalled and reinstalled Pro Tools. Looked for this particular problem on the internet and knowledge base and couldn't find it. Computer restarts after every change in programs or optimizations and PT still hangs up at initializing audio engine. I've been using PT since 7.0 and mbox 2 progressed to 003 rack and PT9 and this is first problem with getting software to work since using Pro Tools. I have some projects scheduled after new years and need to find a solution for this. I'm fatigued and frustrated at this point trying to resolve this any help or suggestions are greatly appreciated. Thanks. Merry Christmas and Happy New year!

SiSoftware Sandra

ID
Host Name : Keith-PC
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : OEM System Product Name
Serial Number : System Ser**********
Chassis : Desktop
Mainboard : ASUS SABERTOOTH X79
Serial Number : 1301075********
BIOS : AMI (OEM) 3305 12/25/2012
Total Memory : 64GB DIMM DDR3

Processors
Processor : Intel(R) Core(TM) i7-3930K CPU @ 3.20GHz (6C 12T 3.8GHz, 3.8GHz IMC, 6x 256kB L2, 12MB L3)
Socket/Slot : FC LGA2011

Chipset
Memory Controller : ASUS Core DMI2 (Sandy Bridge-E) 100MHz
Memory Controller : ASUS Core (Sandy Bridge-E) Integrated Memory Controller Registers 100MHz, 4x 16GB DIMM DDR3 1.33GHz 256-bit

Memory Module(s)
Memory Module : Corsair CMZ32GX3M4A1866C10 8GB DIMM DDR3 PC3-14200U DDR3-1778 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Corsair CMZ32GX3M4A1866C10 8GB DIMM DDR3 PC3-14200U DDR3-1778 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Corsair CMZ32GX3M4A1866C10 8GB DIMM DDR3 PC3-14200U DDR3-1778 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Corsair CMZ32GX3M4A1866C10 8GB DIMM DDR3 PC3-14200U DDR3-1778 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Corsair CMZ32GX3M4X1866C10 8GB DIMM DDR3 PC3-14200U DDR3-1778 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Corsair CMZ32GX3M4X1866C10 8GB DIMM DDR3 PC3-14200U DDR3-1778 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Corsair CMZ32GX3M4X1866C10 8GB DIMM DDR3 PC3-14200U DDR3-1778 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Corsair CMZ32GX3M4X1866C10 8GB DIMM DDR3 PC3-14200U DDR3-1778 (9-9-9-25 4-34-10-5)

Video System
Monitor/Panel : HSD iF191D
(1600x1200, 19.1")
Monitor/Panel : HSD iF191D
(1600x1200, 19.1")
Video Adapter : NVIDIA GeForce 9500 GT (4CU 32SP SM4.0 1.35GHz, 1GB DDR2 798MHz 128-bit, PCIe 2.00 x16)
Video Adapter : NVIDIA GeForce 9500 GT (4CU 32SP SM4.0 1.35GHz, 1GB DDR2 798MHz 128-bit, PCIe 2.00 x16)

Graphics Processor
OpenCL GP Processor : NVIDIA GeForce 9500 GT (32SP 4C 1.35GHz, 1GB DDR2 798MHz 128-bit)
Compute Shader Processor : NVIDIA GeForce 9500 GT (32SP 4C 1.35GHz, 1GB DDR2 798MHz 128-bit)
CUDA GP Processor : NVIDIA GeForce 9500 GT (32SP 4C 1.35GHz, 1GB DDR2 798MHz 128-bit)

Storage Devices
WDC WD5001AALS-00E3A0 (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, 32MB Cache) : 466GB (C:)
WDC WD3200AAKS-00VYA0 (320.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, 16MB Cache) : 298GB (E:)
WDC WD3200AAKS-00VYA0 (320.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, 16MB Cache) : 298GB (F:)
WIBU - CodeMeter-Stick (41.2MB, USB1) : 39MB
ATAPI iHBS212 2 (SATA150, BD-RE, DVD+-RW, CD-RW, 8MB Cache) : N/A (D:)

Logical Storage Devices
System Reserved : 100MB (NTFS)
audio (E:) : 298GB (NTFS) @ WDC WD3200AAKS-00VYA0 (320.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, 16MB Cache)
samples (F:) : 298GB (NTFS) @ WDC WD3200AAKS-00VYA0 (320.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, 16MB Cache)
Hard Disk (C:) : 466GB (NTFS) @ WDC WD5001AALS-00E3A0 (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, 32MB Cache)
Optical Drive (D:) : N/A @ ATAPI iHBS212 2 (SATA150, BD-RE, DVD+-RW, CD-RW, 8MB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : ASUS Patsburg LPC Controller
LPC Legacy Controller 1 : T0 C3-33
Audio Device : ASUS Patsburg High Definition Audio Controller
Audio Codec : Realtek Semi High Definition Audio
Audio Device : AVID Tech HD Native
Serial Port(s) : 1
Disk Controller : ASUS Patsburg 6 Port SATA AHCI Controller
Disk Controller : ASUS Asmedia 106x SATA Controller
Disk Controller : ASUS 88SE9128 PCIe SATA 6 Gb/s RAID controller with HyperDuo
USB Controller 1 : ASUS Patsburg USB2 Enhanced Host Controller #2
USB Controller 2 : ASUS Patsburg USB2 Enhanced Host Controller #1
USB Controller 3 : ASUS ASMedia XHCI Controller
USB Controller 4 : ASUS ASMedia XHCI Controller
USB Controller 5 : ASUS ASMedia XHCI Controller
FireWire/1394 Controller 1 : ASUS VT6315 Series Firewire Controller
SMBus/i2c Controller 1 : Intel ICH SMBus
SMBus/i2c Controller 2 : Intel SNB-E XMB Ch 0 SMBus
SMBus/i2c Controller 3 : Intel SNB-E XMB Ch 1 SMBus

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)

Network Services
Network Adapter : Intel(R) 82579V Gigabit Network Connection (Ethernet)
Wireless Adapter : Linksys Wireless-N USB Network Adapter WUSB300N (802.11g (ERP), AES-CCMP, 1Mbps)

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Ultimate 6.01.7601 (Service Pack 1)
Platform Compliance : x64

Windows Experience Index
Current System : 4.3
Reply With Quote
  #2  
Old 12-25-2013, 07:28 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,732
Default Re: Pro Tools hangs at initializing audio engine

What playback engine does Pro Tools think it is trying to use? If you hold down the 'N' key while Pro Tools is starting up what playback engine options are available? What happens if you try restarting Pro Tools and cycling through all those options? Do any work at all (including the Mbox)?

BTW Nice looking system...
Reply With Quote
  #3  
Old 12-25-2013, 07:43 PM
kasman kasman is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Fort Lauderdale, Fl
Posts: 19
Default Re: Pro Tools hangs at initializing audio engine

Thanks Darryl. I've tried so many things to this point I forgot that I did hold the N key down and the HD Native card was in the playback engine. I also ran the digitest and from what I could make out from those results is that the Native card was being recognized by the system and there were no problem or errors on that side of things. By the way, couldn't have got where I'm at today without al the terrific help on this forum.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-25-2013, 07:49 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,732
Default Re: Pro Tools hangs at initializing audio engine

Quote:
Originally Posted by kasman View Post
Thanks Darryl. I've tried so many things to this point I forgot that I did hold the N key down and the HD Native card was in the playback engine. I also ran the digitest and from what I could make out from those results is that the Native card was being recognized by the system and there were no problem or errors on that side of things. By the way, couldn't have got where I'm at today without al the terrific help on this forum.
Is the Mbox also connected? Can you start up Pro Tools with that as the Playback Engine? Or with ASIO/Internal Audio. Just want to start by confirming anything works.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-25-2013, 09:11 PM
kasman kasman is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Fort Lauderdale, Fl
Posts: 19
Default Re: Pro Tools hangs at initializing audio engine

Sorry, the mbox and 003 are long gone. All I have is the Omni. I can't get Pro Tools to load past the splash screen to check anything else. Seems like the audio engine is the last step in loading and that's where everything stops. I also shut everything down and checked the digi link cable connections between native card and Omni and those are seated and connected to the proper ports. Restarted and problem is still there. HD Native is indicated in the playback engine when holding down N key at start up. I appreciate your help with this.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-26-2013, 12:10 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,732
Default Pro Tools hangs at initializing audio engine

OK then use your PCs ASIO audio card if you have one or install ASIO4ALL if needed. The goal right now is to just check Pro Tools works with anything. Edit: and you may just make progress by switching between that ASIO device and the HD Native in the playback engine--that has fixed similar glitches in the past.

What firmware version are the HD Native card and Omni running?

Last edited by Darryl Ramm; 12-26-2013 at 01:38 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-26-2013, 12:33 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,732
Default Re: Pro Tools hangs at initializing audio engine

I also notice the HD Native showing up as a system audio device. I cannot recall if that is what Sandra usually shows and I don't have a native system to compare to here but are you sure that the system sound or any other app is not trying to use the ASIO device.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-26-2013, 07:17 AM
kasman kasman is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Fort Lauderdale, Fl
Posts: 19
Default Re: Pro Tools hangs at initializing audio engine

I will try downloading asio4all when I get home from work tonight. I am picking up a Saffire Pro 40 for extra pre's and analog inputs and see if I can get it up and running through one of those. I did a search for "asio" in the start up and found a number of asio files. When I look in sounds in control panel the only thing that's showing is the computer sound card. If I remember correctly, in my previous mbox2 and 003 setups those respective devices were available as selections in the sounds area. Not sure how this works with HD Native. Only selection available in playback engine holding N down at start up is HD Native. Will post back with results once I get asio4all and Saffire installed. Thanks!
Reply With Quote
  #9  
Old 01-22-2014, 08:58 AM
TAMBOR TAMBOR is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: USA
Posts: 162
Default Re: Pro Tools hangs at initializing audio engine

I'm seeing the same problem with PT 11 HD, and and HDX card and Omni. Same with 11.1.1 and 11.1.2.

I also have a an ASUS motherboard (Z87-WS), and an NVidia Titan graphics card.

Digitest passes all tests.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-22-2014, 10:24 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,247
Default Re: Pro Tools hangs at initializing audio engine

Quote:
Originally Posted by TAMBOR View Post
I'm seeing the same problem with PT 11 HD, and and HDX card and Omni. Same with 11.1.1 and 11.1.2.

I also have a an ASUS motherboard (Z87-WS), and an NVidia Titan graphics card.

Digitest passes all tests.
Hi

Please start a new thread under PT11 discussion.

Best Regards
Christopher
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 11 HD hangs during startup while 'Initializing Controllers'…. Gemylon Pro Tools 11 12 01-19-2017 03:52 PM
Pro Tools Startup Hangs on "Initializing Databases" Tomcom403 Windows 19 11-07-2016 05:48 PM
Help Freeze on "Initializing audio engine" jeml Pro Tools 11 1 03-07-2014 12:52 PM
Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine" AudioDrummerGuy Pro Tools 11 10 01-19-2014 01:47 PM
PT Hangs on Initializing Databases . . . sometimes . . . sambeau 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 09-03-2008 11:34 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:11 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com