Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Pro Tools | S6

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 06-25-2018, 02:29 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 510
Default Reprogramming QuickJump Functions

Let's explain how to reprogram the QuickJump functions on the Automation Module numeric section. We're going to change one of the automation presets - specifically key 3. For a little refresher, holding Shift on any Fader Module while pressing a numeric section key (on the Automation Module) will simultaneously change all of the Master Module and Automation Module soft keys based on various different workflows. Number 3 is one of the variations showing just Automation on the Soft Keys. Access the Settings > Soft Keys from the Master Module. Use the pop-up to toggle between the various soft key panels. Remember to hold Shift while programming the Page functions.

Let's modify this QuickJump to the following:
MTM-Left = Edit 1 (Editing functions like copy, paste, repeat...)
MTM-Right = Auto 1 (Automation Modes)
Auto-Left = Playlists (Playlist Changing, Cycling, Target...)
Auto-Right = Auto 2 (Advanced Automation: Preview, Capture...)

Now we can access essential Automation functions but also be able to flip through Playlists, access the target playlist and perform basic editorial operations.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #12  
Old 07-02-2018, 07:28 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 510
Default Managing Multiple Workstations

Let's take a look at accessing and managing multiple Workstations from the S6. In this example we have the preference enabled for Display Breaks on Track Color which can be accessed from the Local Options (Gear) menu of the Tracks page.

We have 2 Workstations: HDX and HDNTB which have both been dragged from the left side (Network) of the Workstations page to the active (Connected) column. Touching a Workstation will give us access to all of the tracks for that connected system. You can either press Shift + WS to access the Workstations on the Master Module Touchscreen or simply press WS and use the upper left Soft Keys on the Master module to do the switching. Press Tracks to return back to the Tracks page after changing workstations.

If we enable the User Preferences for Show Track Number in addition to Show Workstation Number we will see the format 2|42 which represents Workstation 2 (HDNTB) | Track Number 42. The vast majority of the pages on the S6 Master Module will display this view, including the Tracks Page, Home (exploded) page and the Universe scroller.

If we access an aggregate Track Layout composed of tracks from multiple workstations, you can identify the Scroller at the bottom of the page with an array of tracks showing the Workstation & Track number plus the user assigned color.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #13  
Old 07-05-2018, 12:57 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 510
Default Creating & Recalling Meter Layouts

For this TOD, let's examine creating a Meter Layout to be recalled and displayed on a Master Meter Module. Start by pressing the Tracks button to access the Track matrix. Now press Shift + Tracks to toggle the bottom scroller from Track Layouts to Meter Layouts.

Next, press the Local Options (Gear icon) from the Tracks page to adjust the desired formatting and number of channels (up to 32 possible) on the Master Meter Layout. For simplicity, we will chose Large Meters and 2 Meter rows for a total of 16 channels. Touch Assign to begin the process of creating a Meter Layout. Use the benefit of the filtering by Type at the top of the Tracks page interface to show only Aux tracks. We will choose the Submasters from sDrums to sVox contiguously. Now touch the location to anchor them in the meter grid. Next we will grab our Cue Masters by filtering track type to Master and grabbing CUE A - D and placing them on the second row. Now just for fun, let's application switch over to DADman with the tracks grid set to All and add the monitor outputs (MonA - D) corresponding to the Cue talent mixes which are part of our Monitor Profile. Application switch back to Pro Tools. Press Store, name it "Cues Subs" and finish by pressing Store once more.

Meter Layouts can be recalled in 3 different ways: from the Recall switch on the Master Module touchscreen, by pressing the Layouts button while in the Shift + Tracks mode (access on the same Master Module soft keys for Track Layouts) , and finally by using the User QuickJump (Shift + /) to access User Page 2 on the Soft Keys for quick access to Track and Meter Layouts.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #14  
Old 07-06-2018, 10:21 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 510
Default S6 Tip ‘o the Day

For this example let's take a closer look at controlling a Dolby Atmos object track from Pro Tools on the S6. We've already attentioned Object 29 and accessed the Home (exploded) page which includes our function scroller currently looking at Pan. In 2D view, the pan puck is Orange to indicate positioning of an Object (vs a bus: green) and the Front and F/R parameters on the bottom right encoders default to operating in a 2-Knob panning state (IN = linked) where the front and rear axis are linked. The Size parameter is represented as an expanding grid as the target spills the sound source into surrounding speakers. The pan puck in 2D view indicates increased elevation as the diameter increases. Touch the 3D button to enable Theater view. Hold the SHIFT key while using a 3 finger gesture to position the virtual theater. Let go when you find the desired angle for the room. XYZ correlating to Front, F/R and Height can easily be controlled on the touchscreen (hold SHIFT for Height) or by using the right column encoders.

The special height modes can be accessed from the nested pop-up menus under the Theater view. We've chosen Sphere mode which approximates the architectural geometry of a domed ceiling. Use the IN switch associated with the Height encoder to disable Height/Elevation (Z).

Swipe down from the function scroller Bus (orange) to grab the Object Control parameters and lock them to the left column. Swipe down Pan once again to add those parameters to the right column. Objects can be chosen with the Object encoder and confirmed with the IN switch. Toggling (and automating) between an Object and a Bus can be accomplished with the bottom Object Toggle encoder. While the left column is occupied with Object Control parameters, hold the SHIFT key while pressing the Back or Config buttons on the bottom of the Master Module encoders to access additional pan parameter pages.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #15  
Old 07-07-2018, 08:47 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 510
Default Contextual Automation

One of the most powerful modifier combinations that can be used on the S6 is Command + Control, either from the Fader Module modifier switches or on a QWERTY keyboard. Command + Control combined with any switch or touch-sensitive encoder or fader on the surface will change the view for those channel(s) to look at the touched parameter values.

If the Settings > User are enabled to Show Automation, holding Command + Control while touching a fader will display volume automation breakpoints on the display module of the associated fader. Adding the Option key to the mix will do it for all channels.

You can easily use the same modifiers to display Panning, Sends or Plug-in parameters overlaid onto the scrolling waveforms on the display modules simply by touching a touch-sensitive encoder which is actively displaying these parameters.

Lastly, Command + Control can be used in combination with the Fader Module Select switch on any channel to switch back to waveform view (assuming you were in an automation breakpoint view) and also to justify the track to the top of the Pro Tools edit window.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #16  
Old 07-09-2018, 03:17 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 510
Default Multiple EQ & DYN Plug-Ins

Let's briefly examine a scenario where you may want to access multiple EQ or DYN plug-ins on a single track from the S6. Current versions of Pro Tools include a preference "EUCON Surfaces EQ Dyn cycling Starting at Insert X" which allows you to designate a preferred Insert letter for the EQ/DYN plug-in in the signal flow.

Let's say you have a Channelstrip plug-in on Insert a - doing basic filtering and subtractive EQ. Downstream on Insert c you have a Fabfilter Pro-Q2 performing additional sculpting and notching. You would prefer to have the surface always access the Pro-Q2 first and then with additional presses of the EQ switch on the Process module - cycle through to Channelstrip. Setting the cycle pref to Insert c will accomplish this.

Channels containing just a single Channelstrip or Pro-Q2 EQ plug-in (on any insert location) will automatically be accessed with a single press of the associated EQ switch.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #17  
Old 07-10-2018, 07:13 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 510
Default Working with Memory Locations

Let's take a look at working with Memory Locations on the S6. The simplest way to access Markers and Locates is by pressing the "Mem Loc" switch on the top row of the numeric section of the Automation Module. This will bring up Locates on the right side Soft Keys in chunks of 10, which can be paged through - up to 100.

Press a Locate Soft Key to recall it.

Press a Locate Soft Key, Hold Shift, then press another Locate to create a range spanning the two locations.

Use the Down Arrow to clear an existing range selection.

Use the "Edit" switch to modify an existing locate.

Use the "Enter" switch to quickly add a new locate.

To borrow all of the Soft Key panels to display up to 48 Memory Locations per page, hold Shift while pressing the "Mem Loc" switch. The locates are formatted in a vertical orientation so the Left Master Module and Left Automation Module make up a column of 24 locations. Dedicated switches for managing the Memory Locations Window can be found within each quadrant. Use Shift + 0 or the "Close" buttons to get back to the Default Soft Key panels.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #18  
Old 07-19-2018, 07:54 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 510
Default Managing the Monitoring Page

Let's take a closer look at the Monitoring page on the Master Module. We are monitoring with a Pro Tools | MTRX bound to the monitor section of the S6. This is also applicable for XMON - however the sources and assignments are more fixed. So for this example - this will be dedicated to MTRX and S6. We are also going to create a scenario where by default, no sources show up in the top Source row scroller.

We're first going to touch the little arrow on the first source block to choose which of my Control Room sources from the MTRX (Set EuCon Mode = Control Room) are going to be associated. Simply select Sources from the list which appears in the center area of the monitoring window. Sources turn Blue to indicate that they are Active. Choose the order to arrange your source inputs into. Blanks and duplicates are allowed. Swipe the horizontal source row from Right to Left to expose more blocks if you have a large number of sources. In summing mode, press the ALL switch to enable summing of all sources. Head down to the Local Options (Gear Icon) to change the Source Mode logic from Summing to Intercancel.

Touching one of the yellow blocks for Monitors A - D will allow you to feed sources into these monitors. These 4 monitors in the column correlate to the monitors in DADman that are assigned with "Set EuCon Mode" to Monitor A, B, C, D. These can be discrete talent mixes for example. Each of the monitors in my example are set to logic mode Sum so multiple sources can be fed to talent simultaneously.

The bottom row of blocks represents the primary Control Room speaker outputs. For this example, I am representing a 7.1 set where in Sum mode individual speakers can be enabled and disabled simply by touching the blocks. Again, visit the Local Options (Gear Icon) to change the logic mode for Speakers. Select Enable Speaker Label Editing to alter the default names of your individual speaker channels. We will shorten "Low Freq Effects" to "LFE". For Dolby Atmos or configurations with more speakers than are visible in the interface, simply swipe the speaker scroller from Right to Left to expose the additional channels. Finally, the bottom yellow buttons will populate if you have assigned Fold Down presets to your Control Room outputs created from the Fold Down tab of the DADman monitor profile window.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #19  
Old 07-20-2018, 10:25 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 510
Default Re: Managing the Monitoring Page

Let's take a closer look at the Workstation page on the Master Module. The left column shows the S6 network where any Workstations running the same WSControl version on the same subnet will be listed. Simply drag from the Network column over to the Connected column to connect a Workstation to the surface. Once a session is opened in Pro Tools, the S6 will show a progress bar indicating the number of EUCON objects to cache onto the surface. This will be performed at the time of connection for each attached Workstation.

From the Local Options (Gear Icon) you can enable "Show Custom Name in Available List" and simply double click on the top of a Workstation rectangle to give it a unique name. In this example I might have 3 HDX rigs - and for this system I will designate it HDX-SFX. If a custom name is not added - the Workstation will simply reflect the Computer Name as shown in the Sharing panel of System Preferences on OSX.

Press the "Graphs" button to display CPU, Memory and Network graphs for the attached workstation. These values are pulled from the Workstation - in this case Pro Tools - and are not reflective of the Master Module computer itself.

Finally, just a refresher on designating the specific Workstation and Application to store Auto-Load data back to... This applies to Layouts, Preferences, Expand Faders and all of those data types under Auto-Load that can be found under the System Settings of the S6. Once an application has been associated, a Blue Star will appear just to the right of the application name -> Pro Tools 18Mac *.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #20  
Old 07-23-2018, 12:47 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 510
Default Function Scroller Curves

Let's examine a bit of workflow and managing the views and curves from the function scroller. To start, we have a Dolby Atmos session with a single 7.1.2 Bed track and many Object tracks. The Objects are grouped into chunks of 16 and assigned to a group paired to a VCA Master for easy access. A master Objects VCA has control over all of the individual VCA's (nested). Using Auto-Spill we can simply attention vO 11-26 to get into that Object range which dumps the channels neatly onto the right side of the desk. Now I can simply attention any of those first few Objects by pressing the Attention (triangle) switch from the Fader Module.

I've first Attentioned Object 11 as you can see and I'm showing the traditional method of swiping from top down on EQ to access the EQ plot. If we dig into the Local Options (gear icon), you can find some other ways to access curves and specific parameter pages. We are going to enable "Auto Show Function Graph on Selection" which allows me to simply touch a function block without swiping to bring down the associated curve.

We are also going to tweak "Function and Knob Page Selected on Attention Page". That's a mouthful! Let's set it to EQ - so that anytime I press an Attention from the Fader Module or Master Module it's going to bring up EQ as the first function for me to tweak. And since we also set the previous preference, it is also going to automatically bring up the EQ curve. Lastly, if we want to get tricky and access a specific set of parameters - such as page 2, which on Channelstrip gives you access to the filters, you can specify the page number in addition to the function to jump to on Attention press.

Now we press Attention on Object 12 - and bam, we have EQ, the curve, and you see it jumped to page 2 as I specified so I can easily tweak the HPF and LPF. Touching the blocks on the function scroller for DYN, EQ or PAN now will also bring down the plot based on that same preference.

One last thing.. Let's touch Sends (orange) which docks my sends to the adjacent 2 columns of encoders on the Master Module. Any Send name with an @ symbol indicates that the path is inactive. The strategy is - put everything plus the kitchen sink you need into your template and simply use COMMAND + CONTROL + SEL on the Send to Activate it on the fly when you need it, thereby preserving CPU / DSP resources.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:50 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com