Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 10-23-2018, 03:26 PM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 2,570
Default Re: Anybody running HD/Native and HP Z820?

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Hmmmm. BIOS update was easy but I still can't get it boot from the optical drive so I can run a backup.
Usually you need to set the boot order in bios - to look at optical drive before the boot drive. Then, when you boot with a bootable CDrom in the drive, it should work.
__________________
Desktop: Win 7 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7-980X hex @ 3.9GHz / 32GB / PT 9 / Focusrite LS56
Laptop: Win 7 / HP ProBook 4730s / i7-2630 / 8GB / PT 9 / U-PHORIA UMC1820
Info/Services link
Reply With Quote
  #12  
Old 10-23-2018, 03:55 PM
panamajack's Avatar
panamajack panamajack is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Miniappleapolis
Posts: 710
Default Re: Anybody running HD/Native and HP Z820?

Are you running Win 10 or Win 7?

Press F10 during boot to enter the BIOS setup. There are both legacy and UEFI settings.
__________________
PT10.3.10HD(Tyan s2932 [8core Shanghai 2.7GHZ] 32GB,Win7 SP1); PT10HD(Tyan s2892 w/10GB, Win7 SP1);PT8HD(Dell 690 quad Xeon 3.0, 8GB, Win7,192 I/O, 96 I/O);MacBook Pro: 11R, Apogee Element 46, Focusrite 8PreX PT HD 11.3.2; Mac Pro 3.47 Hex 32GB, OSX 10.12.6/L10.4.2;L9.1.8, 2.64TB; G5 D2.3 4GB, 10.4.11/L8; 12c MP 2.66/32GB PT12.4; Structure, GigaGS3, Kontakt 5, Garratin, Sibelius 8.7+, Finale26,EMU,Vegas Pro 16-10/; RME HDSP9652,MOTU 2408 MKIII/1224/308, FX,Kurz,L5s,Strat,ASAT,JB,Zon
Reply With Quote
  #13  
Old 10-26-2018, 05:57 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,244
Default Re: Anybody running HD/Native and HP Z820?

Quote:
Originally Posted by panamajack View Post
Are you running Win 10 or Win 7?

Press F10 during boot to enter the BIOS setup. There are both legacy and UEFI settings.
Running Windows 10 and the system refuses to see the optical drive in BIOS or for burning any data to CD or DVD. The drive will play a disk fine. I'll install another optical drive and see if that helps(maybe the one installed has a problem).
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #14  
Old 10-26-2018, 09:19 PM
panamajack's Avatar
panamajack panamajack is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Miniappleapolis
Posts: 710
Default Re: Anybody running HD/Native and HP Z820?

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Hmmmm. BIOS update was easy but I still can't get it boot from the optical drive so I can run a backup.

I had an issue where in order to get the keyboard and mouse working after booting from CD-ROM, I had to connect an original PS/2 mouse and a Microsoft PS/2 keyboard. The USB keyboard and USB track ball were not recognized when I booted onto the CD-ROM with either the Win10 system repair or Acronis disks. I did not have that problem on a different HP (a DX2300).

But to make your system start from a CD-ROM, you have to get into the BIOS.

I changed the "post delay" to add 10 seconds so I could more easily get into the BIOS setup before Windows boots. If you are having trouble entering BIOS setup, start pressing the <ESC> key as soon as you turn on the computer. A menu should pop up; select F10 to enter BIOS setup. You can also tweak the BIOS to extend the post process (and watch it) so you have time to press the <ESC> key. Once in the BIOS setup, there is an entry for "post delay."

Assuming you have pressed "F10" to enter the BIOS setup, right arrow to the "Storage" tab. When you select "Device Configuration," you should see your hard disks and your CD/DVD-ROM drive. Below "Device Configuration" are two more settings.

The second item is "Storage Options." That one has an entry for "Removable Media Boot" -- set that to "Enabled."

The third item below is "Boot Order." There are separate entries for "UEFI" and "Legacy." To enter the "drag" mode, you arrow down to the item, press <Enter> to select it, and then use the up-down arrow keys to move it around.

Arrange both "UEFI" and "Legacy" items so that "Atapi CD/DVD drive" is at the top.
__________________
PT10.3.10HD(Tyan s2932 [8core Shanghai 2.7GHZ] 32GB,Win7 SP1); PT10HD(Tyan s2892 w/10GB, Win7 SP1);PT8HD(Dell 690 quad Xeon 3.0, 8GB, Win7,192 I/O, 96 I/O);MacBook Pro: 11R, Apogee Element 46, Focusrite 8PreX PT HD 11.3.2; Mac Pro 3.47 Hex 32GB, OSX 10.12.6/L10.4.2;L9.1.8, 2.64TB; G5 D2.3 4GB, 10.4.11/L8; 12c MP 2.66/32GB PT12.4; Structure, GigaGS3, Kontakt 5, Garratin, Sibelius 8.7+, Finale26,EMU,Vegas Pro 16-10/; RME HDSP9652,MOTU 2408 MKIII/1224/308, FX,Kurz,L5s,Strat,ASAT,JB,Zon
Reply With Quote
  #15  
Old 10-30-2018, 10:20 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,244
Default Re: Anybody running HD/Native and HP Z820?

Thanks for the detailed advice As it turns out, it was a small issue causing the big mystery. The seller shipped the tower with the optical drive connected to a row of SATA ports with 2 dark grey ports(where the DVD-RW was connected) and 4 white SATA ports. All the way down to the bottom edge of the motherboard, there is another row of SATA ports called SAS ports and the 4 hard drive bays were connected there. Once I connected the optical drive to that row of ports, everything works as expected. Now that that issue is solved, the Z820 is shaping up to be a damn fine PT rig
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #16  
Old 11-07-2018, 04:58 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,009
Default Re: Anybody running HD/Native and HP Z820?

Quote:
Originally Posted by Philharmonic7 View Post
I'm have an HP z840 using a digi 003 running Pro Tools Ultimate 2018.4 and its smooth as butter.

Cool. Do you work with alot of live VI's (meaning no freezing or bouncing)?
Alot meaning 20+.
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #17  
Old 11-07-2018, 10:56 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,244
Default Re: Anybody running HD/Native and HP Z820?

Quote:
Originally Posted by chrisdee View Post
Cool. Do you work with alot of live VI's (meaning no freezing or bouncing)?
Alot meaning 20+.
No, I tend to keep things fairly simple with VI's and also do some swapping out(like tracking with MiniGrand, then swap it for KeyScape and Commit the track).
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #18  
Old 11-07-2018, 11:24 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,009
Default Re: Anybody running HD/Native and HP Z820?

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
No, I tend to keep things fairly simple with VI's and also do some swapping out(like tracking with MiniGrand, then swap it for KeyScape and Commit the track).
I see. I'm trying to keep all VI's in realtime (no freezing, commiting or bouncing).
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #19  
Old 11-07-2018, 12:54 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,244
Default Re: Anybody running HD/Native and HP Z820?

I rarely need more than 4-5 VI's(piano, organ, strings and pad) and piano encompasses grands, Rhodes and Wurly(mostly pop/country stuff here)
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT Native Card 11.3 OS 10.10.1 running RamblerSound Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 6 01-05-2015 03:57 PM
Who is Running PT 11 HD Native successfully K Roche Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 17 09-27-2013 01:02 PM
Running DSP and Native Plug-ins on same track BCA Pro Tools Software (Mac) 2 07-31-2012 12:23 AM
who is running HD Native .. K Roche Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 2 12-18-2010 12:36 AM
PT HD9 (running native with motu) running out of memory syMPh Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 11-21-2010 08:34 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:21 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com