Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-21-2019, 05:31 AM
nickosound nickosound is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: London
Posts: 4
Default Automation doesn't follow fade adjustment.

When i use the grabber tool to pull out a fade, or adjust the position of a crossfade the automation doesn't follow as normal. The same happens when i use the smart tool to create a new fade. Automation follows edit is on. Am i missing something or is there a serious bug with basic editing functionality?

this seems to have only started since upgrading to 2019.10
Reply With Quote
  #2  
Old 11-21-2019, 04:47 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 3,339
Default Re: Automation doesn't follow fade adjustment.

Quote:
Originally Posted by nickosound View Post
When i use the grabber tool to pull out a fade, or adjust the position of a crossfade the automation doesn't follow as normal. The same happens when i use the smart tool to create a new fade. Automation follows edit is on. Am i missing something or is there a serious bug with basic editing functionality?

this seems to have only started since upgrading to 2019.10

Hi, Crossfades are separate from automation and are applied to the clip, so you won't see a fader move during a crossfade. "Automation Follows Edit" has to do with whether or not the automation associated with a clip follows the clip when edited - such as when you cut and paste a clip, the automation will follow that clip if that option is enabled.
__________________
Help Us Help You

Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS High Sierra Version 10.13.6
Pro Tools HD 2020.5
Reply With Quote
  #3  
Old 11-22-2019, 03:15 AM
nickosound nickosound is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: London
Posts: 4
Default Re: Automation doesn't follow fade adjustment.

Hi Chris, thanks for your response.

To be clear, when i nudge a fade on a clip using the keyboard commands it moves the level automation breakpoints with it, but when i manually move a clip fade using the grabber tool the breakpoints do not move with it.

PT 2019.10
Reply With Quote
  #4  
Old 11-22-2019, 03:18 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 19,026
Default Re: Automation doesn't follow fade adjustment.

Hi, welcome to the forum. Any chance you could post a screenshot of the two situations that seem to function differently?
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-22-2019, 04:07 AM
nickosound nickosound is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: London
Posts: 4
Default Re: Automation doesn't follow fade adjustment.

Hi,

i hope this gif makes the problem clear.

https://imgur.com/a/eIjlWLb

thanks
Reply With Quote
  #6  
Old 11-22-2019, 05:26 AM
simonchase simonchase is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 325
Default Re: Automation doesn't follow fade adjustment.

That doesn't look good.
__________________
PT Ultimate 2020.3 - MacOS 10.14.6 - Mac Pro (Mid 2010) - 2 x 3.46 GHz 6-Core Intel Xeon - 48 GB 1333 MHz DDR3 RAM - SSD Startup Disk - Radeon RX 560 - AJA Kona LHi PCIe - Apogee Quartet
Reply With Quote
  #7  
Old 11-22-2019, 09:38 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is online now
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,324
Default Re: Automation doesn't follow fade adjustment.

AFAIK, the automation points are moving with nudge because they are within the highlighted area. Highlight a node away from the fade and use nudge. The node should move. When you use the Grabber Tool to change the fade, you are only moving the fade edge, not the node or nodes under it.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #8  
Old 11-22-2019, 02:03 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 3,339
Default Re: Automation doesn't follow fade adjustment.

Quote:
Originally Posted by The Weed View Post
When you use the Grabber Tool to change the fade, you are only moving the fade edge, not the node or nodes under it.
So moving or adjusting the fade must not be considered an "edit" by design.
__________________
Help Us Help You

Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS High Sierra Version 10.13.6
Pro Tools HD 2020.5
Reply With Quote
  #9  
Old 12-02-2019, 02:44 AM
Farhoof's Avatar
Farhoof Farhoof is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: EU
Posts: 205
Default Re: Automation doesn't follow fade adjustment.

Automation used to move along with the fade as long as the automation was at the fades edges. This behavior is new since 2019.10. I regard this as a bug. A big one.
Reply With Quote
  #10  
Old 12-02-2019, 03:04 AM
nickosound nickosound is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: London
Posts: 4
Default Re: Automation doesn't follow fade adjustment.

Thank you. I thought I was going mad.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 12.8 send level doesn't follow the automation mgoorevich Post - Surround - Video 6 07-18-2017 08:55 PM
Automation doesn't follow clips (bx_control) Frank Kruse Post - Surround - Video 0 11-02-2012 08:39 AM
BUG: automation doesn´t follow Frank Kruse Post - Surround - Video 79 01-07-2012 11:59 AM
BUG : Plug automation doesn't follow tombob Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 02-04-2011 09:08 AM
aux won't follow master fade automation 001fran 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 08-29-2002 01:34 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:52 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com