Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Artist Series

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-14-2016, 08:00 PM
atticmike atticmike is offline
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Green
Posts: 140
Default Disable fader motors on Avid Artist Mix

Howdy fellas,

Is there a way to disable the fader motors of an Avid Artist Mix? I want to be able to write Automation without faders moving, just like on an older SSL desk.

Cheers

Last edited by atticmike; 08-14-2016 at 08:26 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-16-2016, 11:22 AM
crustn crustn is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 83
Default Re: Disable fader motors on Avid Artist Mix

With older firmware: hold shift and press channel 1 solo button. The newer firmware has this function disabled. Instead you can program a soft key for the ProTools Control iPad app or the Artist Control/Transport.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-16-2016, 11:58 AM
atticmike atticmike is offline
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Green
Posts: 140
Default Re: Disable fader motors on Avid Artist Mix

Quote:
Originally Posted by crustn View Post
With older firmware: hold shift and press channel 1 solo button. The newer firmware has this function disabled. Instead you can program a soft key for the ProTools Control iPad app or the Artist Control/Transport.
Okay then I can still write automation but the faders won't move? How do I write a soft key for the artist control / transport? Would you be so kind to assist me in this effort? Can't you write a softkey for the artist series mix as well?
Reply With Quote
  #4  
Old 08-16-2016, 12:08 PM
crustn crustn is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 83
Default Re: Disable fader motors on Avid Artist Mix

Quote:
Originally Posted by atticmike View Post
Okay then I can still write automation but the faders won't move?
No, you can only turn off the faders completely, then they went down to -inf. You cannot "grab" a parameter value without moving faders. I'm not sure why you would want that?
Soft keys are built in the Eucontrol Software. You can build soft keys for every EUCON controller except for artist mix because this is the only on without any soft key buttons.

Sorry
Reply With Quote
  #5  
Old 08-16-2016, 12:12 PM
atticmike atticmike is offline
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Green
Posts: 140
Default Re: Disable fader motors on Avid Artist Mix

Quote:
Originally Posted by crustn View Post
No, you can only turn off the faders completely, then they went down to -inf. You cannot "grab" a parameter value without moving faders. I'm not sure why you would want that?
Soft keys are built in the Eucontrol Software. You can build soft keys for every EUCON controller except for artist mix because this is the only on without any soft key buttons.

Sorry
I would like to write automation without the faders responding to the automation return, hence just like mixing on an SSL 4000 console.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-17-2016, 05:40 PM
MoPro's Avatar
MoPro MoPro is offline
Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Columbus, Ohio USA
Posts: 81
Default Re: Disable fader motors on Avid Artist Mix

Quote:
Originally Posted by crustn View Post
With older firmware: hold shift and press channel 1 solo button. The newer firmware has this function disabled. Instead you can program a soft key for the ProTools Control iPad app or the Artist Control/Transport.
I'm sorry, but if I might suggest a slight correction here:

You can achieve the "faders off" command with the latest firmware, but not the latest version of EuControl software!

I realize what you meant, but for the sake clarity we must make the distinction!

That being said, with EuControl ver. 3.3.1, and the latest firmware... I can still use the Shift + Solo buttons on channel 1 to engage the "faders off" command!


I'm also able to write automation while the "faders off" function is engaged... so even though I've disengaged the fader motors... I can still send data to my DAW from those faders, or knobs!

I should also say that I use Cubase 8.5.20!

Quote:
Originally Posted by atticmike View Post
Okay then I can still write automation but the
faders won't move?
YES!

Al
__________________
Computer Asus P9X79 Deluxe | Intel i7 3930k | 32 Gig Ram | Intel 520 SSD's | 2T Caviar Black
Software Win 7 Ultimate (64bit) | Cubase Pro 9.5.41 (64bit) | WaveLab 9.5.25 (64bit) | HALion 6 (64bit)
Hardware RME FireFace's UFX / 800 | MOTU MTP AV USB | Avid Artist Series: Control, Mix, and Transport | EuControl ver. 18.3
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Avid Artist Mix Series Eucon 8 Fader Studio Audio DAW question shamanrock Pro Tools 11 3 03-07-2014 11:56 AM
Turning off fader motors Fullsound Recording ICON & C|24 3 10-06-2010 12:31 PM
Turning off fader motors Fullsound Recording Pro Tools TDM Systems (Win) 2 09-24-2010 02:30 PM
fader pack motors... crazy! DOUBLE EDGE ProControl, Control|24, Command|8 5 05-25-2008 02:05 AM
Disable Fader Motors BCF2000....how? The Dougfather 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 06-21-2007 08:24 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:33 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com