Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-05-2018, 07:22 PM
IDONTLIKEUSERNAMES IDONTLIKEUSERNAMES is offline
Member
 
Join Date: Aug 2017
Location: Los Angeles
Posts: 11
Default PT Performing quite badly visually, but audio is fine

Hello all,

First off, the deets:
iMac Pro 1,1 2017
3GHz Intel Xeon W 10-core
64Gb 2666 MHz DDR4
1tb SSD
AMD Radeon Pro Vega 64 -16gb
I use the internal display and a Dell U2415 for a second display
OS X 10.13.3
Pro tools Ultimate 2018.7.0
Avid HD OMNI
Artist Mix and Artist Control

_________
The issue at hand:

While I've had zero issues with audio, visually it's running very poorly. I work in Post and often have tracks with a TON of tracks. To scroll across 25 tracks that are at a medium track height can take 5-10 seconds.

I use clip gain a lot, and when I hit Command-Opt+Up/Down, I often hit it an excact number of times. For example, one of the editors I work with uses a particular sound effect very often that I know always has to come down about 10-20db depending on context. So I'll use the above key combo 20-40 times. It takes pro tools a solid 30-40 seconds to catch up.

The worst of these issues is when I want to change the length of a fade or extend/shorten a clip and I use the mouse to do it. I have to click, wait a half second, extend or shorten the clip, and then WAIT at least a full second before releasing the mouse. Otherwise it "forgets" what I just did, basically. Ridiculous. This is supposed to be a fast machine!?

I'm using the magic mouse and bluetooth keyboard, and I though those were the issue, but nope! I thought it was a system issue but nope! Every other program I use has zero of these issues.

It's so visually laggy that it reminds me of using windows 95 with several malware programs running in the background slowing everything down.

Is anyone else experiencing these issues with the same config as me? (or any config I guess) I'd love to hear your experiences.

Currently, my 2012 retina display mpb with a core 2 duo and 8 gigs of ram BLAZES this iMac pro. Not trying to rip on apple or whatever but this is just absurd.

I'm leaving work for the weekend but I look forward to hearing from anyone who has similar experiences (or a solution!) when I get back in on monday.

Cheers and have a great weekend!
Reply With Quote
  #2  
Old 10-05-2018, 08:53 PM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,164
Default Re: PT Performing quite badly visually, but audio is fine

If you need it Monday then Sat. at the office.

Back up, Bring the OS unto date for that machine.
(10.13.6)
Reset P-Ram

Is your Native system Thunderbolt or chassis?
Since a Mac Pro on a backup us the same format APFS
__________________
(Help us Help You)<<<click here

APFS 90% 10% Audio on Both
(HFS+)
Pro Tools U-2019.12 macOS 10.14.6 APFS
Second boot-macOS 10.13.6 (Avid HDX-1 Omni)

(MP 5,1 / 64-Gb)
(Sapphire RX-580 MVC-Edition)
MOTU FW-CoreAudio (for poly recording)
(SSL-HUI-MIDIoverIP)
----
music-design-creation
Post Music-Sound mixing, Production-Enhancements.

Audio Tuning and System Services
new systems builds/upkeep
----
Reply With Quote
  #3  
Old 10-05-2018, 11:43 PM
wwittman wwittman is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Westchester, NY, USA
Posts: 504
Default Re: PT Performing quite badly visually, but audio is fine

Quote:
Originally Posted by DetroitT View Post
If you need it Monday then Sat. at the office.

Back up, Bring the OS unto date for that machine.
(10.13.6)...
you're recommending an unapproved OS??
__________________
William Wittman
Producer/Engineer
(Cyndi Lauper, Joan Osborne, The Fixx, The Outfield, Hooters...Kinky Boots!)
Reply With Quote
  #4  
Old 10-06-2018, 09:57 AM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,669
Default Re: PT Performing quite badly visually, but audio is fine

Yeah, wouldn't recommend 10.13.6 for now.


Anything of interest going on in Task Manager? System Usage?

Take a look at Activity Monitor and see if anything's happening there.
Session on an external known-good drive?
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.12.6, PT 2018 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-06-2018, 11:48 AM
Imagine Imagine is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Toluca Lake, CA
Posts: 1,334
Default Re: PT Performing quite badly visually, but audio is fine

I'm seeing the same thing on my iMac Pro, running 10.13.6. I call it Clip lag. Did you have this problem with any other computer? What plug ins are you using?

FYI, this is not occurring with Studio One, Nuendo/Cubase. Logic Pro, DP and Mixbus.
__________________
Dean
Reply With Quote
  #6  
Old 10-06-2018, 12:10 PM
Dave S. Dave S. is offline
Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: TX
Posts: 26
Default Re: PT Performing quite badly visually, but audio is fine

Hello,

Same problem here since the get go. Same setup except I have the Radeon Pro Vega 56 8 GB. I contacted customer service with my support plan and they could not help. I follow avid guidelines to a T. The only thing that I got to make a difference was going to system preferences, displays, and setting the resolution to scaled and selecting the option right between larger text and default. I lost some screen real estate but it made a noticeable improvement with screen GUI lag. I tried 10.13.6, no dice. Other than that the performance is great.

Dave
__________________
Dave

Pro Tools Ultimate 2018.7
OSX High Sierra 10.13.3
Avid HD Omni
HDX w/Sonnet Echo Express III-D
iMac Pro 10-core, 3 GHz, 64GB
Reply With Quote
  #7  
Old 10-06-2018, 12:36 PM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,164
Default Re: PT Performing quite badly visually, but audio is fine

Recommending testing as the newest pro mac may be more in tune with the latest.
__________________
(Help us Help You)<<<click here

APFS 90% 10% Audio on Both
(HFS+)
Pro Tools U-2019.12 macOS 10.14.6 APFS
Second boot-macOS 10.13.6 (Avid HDX-1 Omni)

(MP 5,1 / 64-Gb)
(Sapphire RX-580 MVC-Edition)
MOTU FW-CoreAudio (for poly recording)
(SSL-HUI-MIDIoverIP)
----
music-design-creation
Post Music-Sound mixing, Production-Enhancements.

Audio Tuning and System Services
new systems builds/upkeep
----
Reply With Quote
  #8  
Old 10-07-2018, 11:26 PM
Imagine Imagine is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Toluca Lake, CA
Posts: 1,334
Default Re: PT Performing quite badly visually, but audio is fine

IDONTLIKEUSERNAMES, is your iMac Pro resolution using HiDPI?
__________________
Dean
Reply With Quote
  #9  
Old 10-08-2018, 01:56 AM
LDS LDS is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Sydney, Australia
Posts: 699
Default Re: PT Performing quite badly visually, but audio is fine

Quote:
Originally Posted by wwittman View Post
you're recommending an unapproved OS??

For a lot of users, it is working better than any recent approved OS!

http://duc.avid.com/showthread.php?t=400868
__________________
littledevilstudios.com.au
Pro Tools Ultimate 2019.6. OSX 10.14.6. HDX. Avid Omni. MacBook Pro 2018. 6 Core i7. 32Gb. 4x mSata SSD Drives + 4x HDD. Blackmagic Intensity PCIe. ATI RX580. Sync HD
Reply With Quote
  #10  
Old 10-08-2018, 12:58 PM
IDONTLIKEUSERNAMES IDONTLIKEUSERNAMES is offline
Member
 
Join Date: Aug 2017
Location: Los Angeles
Posts: 11
Default Re: PT Performing quite badly visually, but audio is fine

Quote:
Originally Posted by Dave S. View Post
Hello,

Same problem here since the get go. Same setup except I have the Radeon Pro Vega 56 8 GB. I contacted customer service with my support plan and they could not help. I follow avid guidelines to a T. The only thing that I got to make a difference was going to system preferences, displays, and setting the resolution to scaled and selecting the option right between larger text and default. I lost some screen real estate but it made a noticeable improvement with screen GUI lag. I tried 10.13.6, no dice. Other than that the performance is great.

Dave
Thanks for your response. (and thanks to everyone else as well!)

I played around with resolutions and apparently the whole machine runs better on the default resolution, especially pro-tools. I guess that's a fix, but it's a pretty bad one in my opinion.

And to whoever said to stay saturday if it needs to work monday: HAHAHAHAHA. no. They broke the system, they should be the ones to fix it. (I work at a network) I didn't ask for it (someone just said I did, really bizarre situation but that's another story). The old machine just needed a few tweaks. Instead I'm running on what is basically an experimental system. I actually asked for the last gen of cheesegrater mac and mavericks and PT 11 and they said no for some insane reason. Also, it works fine. It's just visually laggy which slows me down a bit. Audio performance is excellent.

As for details that others were asking about, I'm connecting via HD thunderbolt, my display was running at the highest resolution available, and I run almost exclusively izotope and avid plugins, with the occasional Slate VMR or VSC. EDIT: and my sessions are run from a networked server over a 10gbps connection. When I have issues, I put the sessions on a 1tb external SSD (thunderbolt or USB3) to check if that fixes anything. In this case there was no difference.

Thank you to anyone for your help and I'd still like to hear from anyone experiencing the same issue.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DCI Spec for the Visually Impaired Audio Levels ZigZagZig Post - Surround - Video 0 07-11-2013 02:23 PM
Elastic Audio Behaving Badly Analog Kid 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 08-28-2012 11:36 PM
Region visually starts but audio doesn't schluppy Pro Tools M-Powered (Mac) 2 09-20-2007 10:25 PM
plug in help needed badly, very badly brentjd 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 03-28-2006 06:37 PM
Waveforms visually (not audio) dissappear when zoomed out Jopry 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 05-14-2002 07:47 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:42 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com