Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-04-2017, 03:49 PM
griff71177 griff71177 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: West Alexander, PA
Posts: 47
Default Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

I am in the process of getting a new Windows 10 Pro 64 bit computer with a Ryzen 1700 3Ghz 8 core processor. Anyone else thinking of doing the same or doing the same thing?

I have been using a 2007 1,1 Mac Pro tower for the last 5 years or so and have now decided to upgrade to a 64 bit system with Windows 10 Pro 64 and Pro Tools 11. Anyone have any advice for optimization with Windows 10? Just trying to get some upfront knowledge of what to expect before I get my new computer.
__________________
Nathan
Michael Joly Mod'd Blue Mic Bluebird microphone, SPL Channel One mic pre, Focusrite Saffire Pro 40 interface, Ryzen 1700 Windows 10 Pro 64 Bit computer, Pro Tools 11, Akai MPK 49, Event TR8XL monitors
Reply With Quote
  #2  
Old 03-04-2017, 04:08 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,706
Default Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

Dis right 'ere

[URL]http://www.sweetwater.com/sweetcare/mac-pc-optimization/
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-04-2017, 04:34 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,220
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

And here: http://duc.avid.com/showthread.php?t=377580
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #4  
Old 03-10-2017, 09:34 AM
pjthorpe pjthorpe is offline
Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Dundee
Posts: 19
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

Nathan,

I am keen to hear how you get on if you do go for it. These chips are serious bang for bucks! Im still rocking ~8 years old Intel Qseries quad core processors (over clocked). Have been thinking of upgrading for agaes.

Please keep us informed.
__________________
OS : Windows 7 (SP1)
Sequencer :Pro tools 11.0.1
SOUNDCARD: M-audio ultra 8R (main unit), M-audio FW1814, M-audio fast track pro
CPU: Intel Quad core Q6600
Motherboard: MSI P45 Zilent Socket 775 Motherboard
RAM: Kingston HyperX 8GB (4 x 2048MB) 1066MHz PC2-8500
plugins: Superior drummer, EZmix, Waves (lots)

soundcloud.com/peter-thorpe
Reply With Quote
  #5  
Old 03-10-2017, 01:58 PM
griff71177 griff71177 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: West Alexander, PA
Posts: 47
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

I've been using a 1,1 Mac Pro Intel Xeon quad core for a while now, very stable for what I've been doing but I want to take advantage of the 64 bit processing power of pro tools 11 and I can't do that with what I have. I'm not gonna pay close to 1000$ for an older loaded Mac Pro tower, so my bro convinced me to go windows again and hop onboard the AMD Ryzen train.

I'm anxious now that the last piece to my voltron (Asus X370 pro mobo) computer shipped and it will finally get assembled together with a Ryzen 1700 CPU (not over clocked yet), the fastest 500Gb ssd drive, 16gb of 3200Mhz g-skrillz ram, a fully modular gold rated power supply, and a few other goodies he's throwing in for free with the fam discount. Hope to get the bugs worked out of it shortly after I get it, fingers crossed. I will let you know how goes it.
__________________
Nathan
Michael Joly Mod'd Blue Mic Bluebird microphone, SPL Channel One mic pre, Focusrite Saffire Pro 40 interface, Ryzen 1700 Windows 10 Pro 64 Bit computer, Pro Tools 11, Akai MPK 49, Event TR8XL monitors

Last edited by griff71177; 03-12-2017 at 09:01 AM.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-22-2017, 07:24 AM
griff71177 griff71177 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: West Alexander, PA
Posts: 47
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

Bench test of my Ryzen 1700 computer. I'm still waiting to get it so I can run PT11, but so far...😊👍
Attached Images
File Type: jpg IMG_5240.jpg (38.0 KB, 0 views)
__________________
Nathan
Michael Joly Mod'd Blue Mic Bluebird microphone, SPL Channel One mic pre, Focusrite Saffire Pro 40 interface, Ryzen 1700 Windows 10 Pro 64 Bit computer, Pro Tools 11, Akai MPK 49, Event TR8XL monitors
Reply With Quote
  #7  
Old 03-22-2017, 11:47 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,706
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

I don't think that's a very flattering score.

I will run a test on mine later today and let you know what I find.

How much was your CPU?
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-22-2017, 01:41 PM
guitardom guitardom is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: New Mexico
Posts: 6,786
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

I have some PT tests we can use to roughly confirm benchmarks between systems. I finished and video a couple weeks ago that should get put up on our site here pretty soon.
__________________

pro-tools-pc.com


TRASHER Pro Tools Utility(updated 3-6-18)

HD Native, Avid 16x16, Eleven Rack, Focusrite Clarett 8preX, UA Quad Apollo TB.

Intel I7 6800k
Win 10
Reply With Quote
  #9  
Old 03-22-2017, 01:46 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,706
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

Wow I just saw that the reference was a i7-6900 series

I would like to see those videos when the get put up on the site, Steve...

Thanks
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #10  
Old 03-22-2017, 04:04 PM
gcasper gcasper is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Northern California
Posts: 69
Default Re: Pro Tools 11 and AMD Ryzen CPU's

I'll be interested to know if it works with PT 10 as well as 11, since I'm using both... Thanks to the AVID refusal to release a Control/24 patch for anything after 10. But either way, anxious to hear the results of testing.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:28 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com