Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-21-2017, 12:23 AM
Citizen_M Citizen_M is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Australia
Posts: 21
Default Asio issue Eleven Rack wont initialize

Hi

I recently updraged to protools 10.3.10 and everything went haywire
i also upgaded my eleven rack to 1.1.10
and addictive drums which is working fine in standalone
running windows 10

when I ran protools it began to say asio not initializing. I press ok and it defaults to my saffire , but theres no drop down to select the eleven rack in protools box

i tried rolling back my E rack driver the it began with a bunch of buffering issues
etc

any help would be much appreciated. I hate these update.. nothing but headaches every time
Reply With Quote
  #2  
Old 09-21-2017, 05:26 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,535
Default Re: Asio issue Eleven Rack wont initialize

Why are you using ASIO and not the specific drivers for your interfaces? If you're trying to have both online at the same time you need ASIO4ALL. If not then hold down the 'n' key on your computer keyboard to select the audio interface you want to use.

Don't know which Saffire model you have but it may be possible to digitally connect the 11 Rack and Saffire. Consult your manuals for how to do that.

Also make sure neither of your interfaces are set to be used by Windows system sounds.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #3  
Old 09-22-2017, 08:46 PM
Citizen_M Citizen_M is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Australia
Posts: 21
Default Re: Asio issue Eleven Rack wont initialize

Hi

yes ive installed the driver for the eleven rack and it works fine on my pc for gerneral soundcard use etc . just when i load pt it defaults to the saffire L 56 we have at our jam room.. theres no dropdown to select the eleven rack
Reply With Quote
  #4  
Old 09-22-2017, 08:47 PM
Citizen_M Citizen_M is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Australia
Posts: 21
Default Re: Asio issue Eleven Rack wont initialize

when i boot protools i get dae error now
Reply With Quote
  #5  
Old 09-22-2017, 09:05 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,405
Default Re: Asio issue Eleven Rack wont initialize

You may be allowing the computer to sleep/suspect which will hang the eleven rack driver and it will not appear as a playback engine option until you reboot the computer.

So try...

Reboot the computer

Make sure Windows is not set to use the Eleven Rack as a sound device.

Start Pro Tools and hold down the 'N' key until the play back engine dialog appears and select the Eleven Rack as the playback engine.

---

You must do the systems optimizations which include disabling power management and USB power management. And you cannot manually sleep or suspend the computer while the Eleven rack is attached and powered on.

DAE errors may not be related. Trash prefs and try with a new empty session.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-22-2017, 09:22 PM
t1mtnntgn t1mtnntgn is offline
Member
 
Join Date: Sep 2017
Location: t1mtnntgn
Posts: 3
Default Re: Asio issue Eleven Rack wont initialize

1 like
Reply With Quote
  #7  
Old 09-22-2017, 09:40 PM
Citizen_M Citizen_M is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Australia
Posts: 21
Default Re: Asio issue Eleven Rack wont initialize

yeh it wont show eleven rack as an option
it all worked fine before the upgrades

the driver for eleven rack says suits windows 10 and protools 12 etc
im using protools 10.3.10

but the driver for 11 rack that says suits protools 10 on whos upto windows 8
??
Reply With Quote
  #8  
Old 09-22-2017, 09:43 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,405
Default Re: Asio issue Eleven Rack wont initialize

Quote:
Originally Posted by Citizen_M View Post
yeh it wont show eleven rack as an option
it all worked fine before the upgrades

the driver for eleven rack says suits windows 10 and protools 12 etc
im using protools 10.3.10

but the driver for 11 rack that says suits protools 10 on whos upto windows 8
??
Did you do exactly what I suggested?

including trash prefs?
Reply With Quote
  #9  
Old 09-22-2017, 09:46 PM
Citizen_M Citizen_M is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Australia
Posts: 21
Default Re: Asio issue Eleven Rack wont initialize

thanks all

i rolled way back on the 11rack driver to 1.17 and it worked .. for now
obviously the upgrades aren't working for protools 10.. bit weird that


ideas all much appreciated
Reply With Quote
  #10  
Old 09-23-2017, 04:10 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,535
Default Re: Asio issue Eleven Rack wont initialize

Quote:
Originally Posted by Citizen_M View Post
Hi

yes ive installed the driver for the eleven rack and it works fine on my pc for gerneral soundcard use etc . just when i load pt it defaults to the saffire L 56 we have at our jam room.. theres no dropdown to select the eleven rack
Are you holding down the 'n' key on your computer keyboard as PT starts? That will bring up the possibility to select your audio interface. And make sure your computer isn't using the 11R or even the Saffire for system sounds.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Eleven Rack Issue JimmyD150155 Eleven Rack 0 12-06-2015 02:08 AM
Eleven Rack Firmware wont activate!! Frettin Freddy Eleven Rack 2 04-08-2014 06:59 AM
Issue with i/o after eleven rack use jimbridgman Eleven Rack 2 02-11-2014 09:14 PM
Pro Tools 9 wont initialize ASIO driver for Realtek HD audio device and more fireal2112 Windows 19 05-05-2011 11:16 PM
Eleven Rack with HD issue Touchwood Studios Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 10-09-2009 12:22 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:14 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com