Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-22-2019, 03:01 PM
Slidingdutchman Slidingdutchman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2019
Location: United States
Posts: 2
Default What's the lag issue?

Howdy folks,

I updated my Dell G5 Laptop to Windows 10 1903 and I also updates my PT to 2019.6 and I'm having some issues.

My systems has the following specs:

Intel Core i7-8750H Processor 2.20GHz
16 GB Ram on 2666GHz (2x 8GB)
128GB SSD (Where Pro Tools in running from)
Focusrite Scarlett 2i2 USB Interface
Pro Tools 2019.6
Windows 10 Build 1903 (May update)

The machine works alright for a little while until I take a little break from mixing/recording.
When I get back to my machine the whole thing is sluggish and is struggling to playback audio and do other task.
The only way to get it back to "normal" is rebooting Pro Tools.

Here a little video where you can see it lagging: https://youtu.be/g0nwhLtYJCI
You can also see my machine isn't using any of its power to speed things whatsoever.

And here are my Plackback Engine settings:

(Do these look okay? I'm still exploring my new laptop)

What is my issue here? Is it my DAW being slow? Or is my PT not working optimal and not using any hardware to make things happen?


I hope y'all have some suggestions for me!

Thanks in advance,
Reply With Quote
  #2  
Old 08-22-2019, 03:20 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,062
Default Re: What's the lag issue?

Check your power settings (and do go to the advanced power settings in Windows.) Sounds like your system may be set to power things down (including USB) when inactive.

Pro Tools does not like that while open -- especially with a USB audio interface and USB iLok
__________________
Pro Tools Ult 2019.6, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniMac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #3  
Old 08-23-2019, 02:51 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,814
Default Re: What's the lag issue?

Quote:
Originally Posted by BScout View Post
Check your power settings (and do go to the advanced power settings in Windows.) Sounds like your system may be set to power things down (including USB) when inactive.

Pro Tools does not like that while open -- especially with a USB audio interface and USB iLok
That^^^^ is top of my list as well. Then, I would uncheck "Ignore errors...". What drive are you recording to? A 128GB drive may be enough for basic programs, but it would get too full really quick if you're recording to it.(recording drives sort of need some free space for decent performance. Maybe 20%). If you only have a single drive, I would buy a 500GB or 1TB SSD, clone your current C: drive and swap it out for the bigger drive. Just my 2 cents, but 500GB is the smallest system drive I would run(my average use for a full install of all software is around 350GB, even with sample libraries on their own drive) BTW, make sure there is no disk in your DVD drive(if you have one). That's a known performance killer for Windows setups.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 08-25-2019, 09:43 PM
Slidingdutchman Slidingdutchman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2019
Location: United States
Posts: 2
Default Re: What's the lag issue?

Thanks for the tips guys!!

My machine has a second drive in place. It's a 1TB 5400RPM drive, the way I use both is as following:

Protools is installed on my SSD which is my C drive. I have just one or two projects on my SSD at the same time. When my SSD hits the 20GB "free space left" mark I transfer the project to my second 1TB hard drive.

Usually I only mix projects that are on the hard drive. All my recording is done on sessions that are on my solid state drive. That's kinda my workflow and I assume this will give the best performance. But correct me if I'm wrong!

I ran through this guide last week:
http://avid.force.com/pkb/articles/e...ndows-10-Guide

I haven't got the chance to record in the last few days. Lets hope that it is better now. However, if anyone has any suggestions please shout them out!
Reply With Quote
  #5  
Old 08-25-2019, 10:52 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,427
Default Re: What's the lag issue?

If you are still having problems...

I would exclude memory leaks as an issue here. Does the whole computer become sluggish? Try removing all .aaxplugin files and trashing prefs and seeing if this still happens.

Disk problems would not be top of my list.., but because it is being talked about...

“128GB SSD” tells us nothing really useful about that drive. What exact make/model SSD is it? SATA? PCIe/NVMe

When posting here please include the expected SiSoft Sandra report, that makes all these things clear... see under “help us help you” up the top of each DUC web page.

Why is your disk cache set so small? Even without having any clue what you are doing I would more typically expect it to be a few GB. Is this set low to help avoid running out of main memory because of lots of VI use? How large are your sessions (size of audio files in the session). does the disk cache meter show the sessions taking up a small amount of the cache?

You really should not be mixing on a 5400 rpm drive.

If that is only a SATA SSD it may not be a good idea to record to that drive, depends on what you are doing, and disk cache settings.

... There are enough questions here with your disk related setup that I worry that other things may not be setup well either. Good that you have gone through the optimization steps but there is more than that to worry about. Start with checking plugins if you are still having problems, ask here if you are still having problems and we’ll help get this sorted for you.

Last edited by Darryl Ramm; 08-25-2019 at 11:22 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 9.0.6 Start/Stop Issue and Plug-in Instrument Issue ZDF macOS 0 01-14-2013 02:47 PM
weird crash issue PTx and possible procontrol issue, need help Cryos Pro Tools 10 5 12-08-2011 05:17 PM
Some regions had invalid bounds... non-issue becoming a crash issue!!! krichu Pro Tools 9 3 12-11-2010 04:49 AM
Digi 002 Power Harness Issue or Firewire Chip Issue? Nish 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 35 05-07-2010 01:25 PM
002 Console Issue, Faders Wont Move (grounding issue?) guitar486 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 03-01-2010 03:58 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:35 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com