Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Third Party Interfaces

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 05-29-2015, 01:36 PM
Amack Amack is offline
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: USA
Posts: 846
Default

What changes are you referring to?

Quote:
Originally Posted by YYR123 View Post
Supposed to be, or will be in the next month....

Point is......things are changing on the ProTools front and possibly for the better for the windows users
Reply With Quote
  #22  
Old 06-24-2015, 08:40 PM
Frenzy Frenzy is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Cincinnati
Posts: 5
Default Re: "Current playback engine does not support a sample rate of 48 khz"

Im having this same problem with pro tools 9. Originally I was using PT8LE with an mbox 2. Now that I have upgraded to PT9 crossgrade along with the 003R+, a few times ive opened old sessions with no problem, now PT is saying "the current playback engine does not support 48khz. Ive tried changing my default playback and Ive also tried pressing N on startup to try and change the sample rate that way. No luck. It doesnt even give me an option to change the sample rate, its greyed out.

Any clues to fix this?

Im working on a pc, control 24, pt9 cross grade, 003R+
Reply With Quote
  #23  
Old 06-24-2015, 09:14 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,629
Default Re: "Current playback engine does not support a sample rate of 48 khz"

Have you made sure the latest driver are installed for your 003r+?

I am assuming win7, but I had zero issues with PT7/8/9 with a 003r. (XP and Win7)

These type of issues came up after I went to a focusrite interface and the asio driver was installed.
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #24  
Old 06-24-2015, 09:16 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 11,630
Default Re: "Current playback engine does not support a sample rate of 48 khz"

Quote:
Originally Posted by Frenzy View Post
Im having this same problem with pro tools 9. Originally I was using PT8LE with an mbox 2. Now that I have upgraded to PT9 crossgrade along with the 003R+, a few times ive opened old sessions with no problem, now PT is saying "the current playback engine does not support 48khz. Ive tried changing my default playback and Ive also tried pressing N on startup to try and change the sample rate that way. No luck. It doesnt even give me an option to change the sample rate, its greyed out.

Any clues to fix this?

Im working on a pc, control 24, pt9 cross grade, 003R+

Hi

Try starting a new clean session and imoort the audio files into that session and see of it works better. Have worked for us on other HDX sessions at one time or another and starting a new session and import audio have done it those times.
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #25  
Old 06-25-2015, 04:02 AM
Frenzy Frenzy is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Cincinnati
Posts: 5
Default Re: "Current playback engine does not support a sample rate of 48 khz"

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Hi

Try starting a new clean session and imoort the audio files into that session and see of it works better. Have worked for us on other HDX sessions at one time or another and starting a new session and import audio have done it those times.
I've tried that once or twice and the imported audio files turn out funky. The last time I did it, the song was slower then the original, I even tried to speed it back up, nothing. Even if that did work, how can I fix the problem of me not being able to switch khz instead of being forced to use only one? In the user manual and on the 003r+ box, it clearly states that the unit is capable of using multiple types of khz. I'm lost!
Reply With Quote
  #26  
Old 06-25-2015, 04:06 AM
Frenzy Frenzy is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Cincinnati
Posts: 5
Default Re: "Current playback engine does not support a sample rate of 48 khz"

Quote:
Originally Posted by YYR123 View Post
Have you made sure the latest driver are installed for your 003r+?

I am assuming win7, but I had zero issues with PT7/8/9 with a 003r. (XP and Win7)

These type of issues came up after I went to a focusrite interface and the asio driver was installed.
Yes I've gone on avid's website to get the latest drivers, which is from 2011 I think, unless there's a newer one elsewhere that I don't know about. And the update actually doesn't say 003r+, it just say 002 and 003 updates. And yes it's on windows 7. Do you think the asio drivers have something to do with it? I have them installed as well.
Reply With Quote
  #27  
Old 06-25-2015, 10:27 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,629
Default Re: "Current playback engine does not support a sample rate of 48 khz"

Quote:
Originally Posted by Frenzy View Post
Do you think the asio drivers have something to do with it? I have them installed as well.

In my opinion of has everything to do with also.....

However your still going to have to do your due diligence to make your system run right

I would delete adios and start trying different versions of the 003r drivers till I found one that worked as advertised


Yes the 003 family went up to 96khz. And yes you should be able to select different sampling rates, such as 44.1khz, 48khz, 88.2khz and 96khz

Chris's idea is not a bad one, but if your having problems it might not work. Has your 003r ever worked properly?
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #28  
Old 06-25-2015, 03:01 PM
guitardom guitardom is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: New Mexico
Posts: 6,776
Default Re: "Current playback engine does not support a sample rate of 48 khz"

Quote:
Originally Posted by Frenzy View Post
Im having this same problem with pro tools 9. Originally I was using PT8LE with an mbox 2. Now that I have upgraded to PT9 crossgrade along with the 003R+, a few times ive opened old sessions with no problem, now PT is saying "the current playback engine does not support 48khz. Ive tried changing my default playback and Ive also tried pressing N on startup to try and change the sample rate that way. No luck. It doesnt even give me an option to change the sample rate, its greyed out.

Any clues to fix this?

Im working on a pc, control 24, pt9 cross grade, 003R+
Make sure that no 003 inputs are set as the default device in your sound/control panel settings. Basically something is taking over as master clock and this is almost ways it.
__________________

pro-tools-pc.com


TRASHER Pro Tools Utility(updated 3-6-18)

HD Native, Avid 16x16, Eleven Rack, Focusrite Clarett 8preX, UA Quad Apollo TB.

Intel I7 6800k
Win 10
Reply With Quote
  #29  
Old 07-01-2015, 08:47 AM
GeoffLee GeoffLee is offline
Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Sydney Australia
Posts: 255
Default Re: "Current playback engine does not support a sample rate of 48 khz"

PT 12.1 fixed this problem for me.
__________________
2010 iMac 4gig ram, OS 10.8.5, PT12.4, Saffire Pro 40, Octopre.
2011 Macbook Pro 4gig, OS 10.10.4, PT12.4, Fast Track
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"The current playback engine does not support a sample rate of 48 KHz" error when tr eyeshow Pro Tools M-Powered (Win) 19 09-09-2015 10:10 AM
The current playback engine does not support a sample rate of 48 kHz oNeKOG Third Party Interfaces 3 09-08-2014 04:36 PM
the current playback engine does not support a sample rate of 47.9 kHz mikevarela Post - Surround - Video 3 03-30-2013 09:26 AM
"The current playback engine does not support a sample rate of 48 KHz" E-Lister Windows 3 02-25-2012 11:54 AM
"The current playback engine does not support a bit rate of 48kHZ" M-powered 8 beasleymusic Pro Tools M-Powered (Win) 1 04-02-2011 03:17 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:41 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com