Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-01-2009, 01:46 PM
digirock digirock is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 5
Default Digi002 Rack vs. Digi003 Rack (mods?)

I currently have a digi002 Rack. I'm looking at purchasing nice class A preamp, etc, to add to mix of gear. My question is this:

Is there any significant gain from upgrading to a digi003 Rack?

I know some friends of mine that tweak there digi systems with Black Lion external gear, Rosetta, etc. Can I do this with 002 Rack also?

I'm basically looking to mod a digi LE system and make it sound as industry as possible? I know there's a lot to the gear set up, but I figure I need to start with right digi LE System. Right?

Thanks for the advice.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-02-2009, 03:46 AM
tamasdragon tamasdragon is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Hungary
Posts: 2,190
Default Re: Digi002 Rack vs. Digi003 Rack (mods?)

If you get some really nice preamps, in a simple setup, there won't be big advantage upgrading to a 003.
Personally I don't recommend the black lion mod, but others love it.
But if your musician-instrument-room-mic-preamp is right, you can make pro recordings with the digi002.
Tamas Dragon
__________________
my blog:Tamas Dragon

Last edited by tamasdragon; 08-02-2009 at 03:47 AM. Reason: typo
Reply With Quote
  #3  
Old 08-02-2009, 02:16 PM
basslik's Avatar
basslik basslik is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Phoenix, Arizona
Posts: 1,627
Default Re: Digi002 Rack vs. Digi003 Rack (mods?)

Quote:
Originally Posted by tamasdragon View Post
If you get some really nice preamps, in a simple setup, there won't be big advantage upgrading to a 003.
Personally I don't recommend the black lion mod, but others love it.
But if your musician-instrument-room-mic-preamp is right, you can make pro recordings with the digi002.
Tamas Dragon
makes sense to me.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-02-2009, 02:51 PM
stainless stainless is offline
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Sacramento, CA, USA
Posts: 561
Default Re: Digi002 Rack vs. Digi003 Rack (mods?)

a good pre-amp will go a long way-

I thought about upgrading from the 002R to the 003 equivalent but didn't see enough of an advantage to justify the funds

The BLA mods are likely to open a firestorm-marathon thread (again) ... seems people like them (and they own them), or they don't like them (and don't own them.... and paradoxically most anti's have not personally/physically used a modded unit)

at some point, Digi will abandon the 002 like it has the 001... so the big (ger) question is IF you stay with ProTools, will you continue to follow the upgrades

or decide what-you-got is good enough for your needs

OR as the other platforms catch-up, migrate to a non proprietary hardware platform

a good pre will follow you to just about any DAW
__________________
Stainless - G5 2.3x2, 5 GB RAM, 1.5TB, OSX 10.5.x and 8.0 002R/D8, MC Control/MC Mix, etc, etc, etc
Reply With Quote
  #5  
Old 08-02-2009, 05:00 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,721
Default Re: Digi002 Rack vs. Digi003 Rack (mods?)

"at some point, Digi will abandon the 002 like it has the 001..."
Not exactly accurate in my opinion. The death of the 001 was due to Apple ceasing the use of PCI slots in their machines(no PCI slot, no 001 function). Since the 002 and 003 use the same firewire protocol, I expect support for both to last several years. Other than the addition of wordclock on the 003, there's really not much difference in the rack versions. The mixer versions are another story. If you have an 002r and want better sound, better preamp/converters makes good sense(and will still be useful if you go for an 003 later. Some choices that will get you a serious boost in quality include:
API A2D (2 channels of API preamp with SPDIF)
Focusrite ISA428 with digital card(4 channels of nice clean preamps with a twist. The digital card has 4 balanced line inputs where you can bring in any external preamp thru the focusrite converters. Nice place to patch some Vintech, Grace, DW Fearn, UA610 or similar while bypassing the cheap 002 converters).
There are other choices(especially for less money but at a lower improvement level). The API is on my wishlist(along with Vintech). I have the ISA428 and it works very nicely, but its not really a "character" preamp like the others.

Don't forget, better D>A coming out will make a difference as well(at least in the sound you hear on your monitors).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 08-02-2009, 11:10 PM
nz nz is offline
Member
 
Join Date: Jul 2000
Posts: 327
Default Re: Digi002 Rack vs. Digi003 Rack (mods?)

My question is that I have some great preamps (a full API Lunchbox), but I am double preamping going through my 4 mic pre on the 003 as well as the 8 channels of Presonus Digimax 96 using the ADAT input.

I need something that will allow me only AD conversion and to bypass any other preamps. Right now I am beating up the line inputs on channels 5-8 as well as my Apogee Rosetta (2 channel).

Is there anything out there with eight channels (besides the Rosetta 800 or AD-8000)? And eve with those, what is a better choice?

Thanks!
__________________
nz
Reply With Quote
  #7  
Old 08-04-2009, 09:47 AM
DanoWpg DanoWpg is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Winnipeg, MB, Canada
Posts: 131
Default Re: Digi002 Rack vs. Digi003 Rack (mods?)

Wouldn't you take the output of the API and just use the balanced line in on channels 1-4 of the 002r? That way, you're bypassing the preamps on the 002r, like you're doing on channels 5-8.

Are you looking to use an Apogee instead of the DigiMax?
Reply With Quote
  #8  
Old 08-04-2009, 10:26 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,721
Default Re: Digi002 Rack vs. Digi003 Rack (mods?)

Quote:
Originally Posted by DanoWpg View Post
Wouldn't you take the output of the API and just use the balanced line in on channels 1-4 of the 002r? That way, you're bypassing the preamps on the 002r, like you're doing on channels 5-8.

Are you looking to use an Apogee instead of the DigiMax?
This does not actually bypass the 002 pre, it merely skips a gain stage(which probably does net better audio). The cheapest solution(if you have mic preamps) is to go in via the lightpipe input with an old ADAT machine(the later ones with better converters would be best if you can find one).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #9  
Old 08-04-2009, 12:19 PM
tamasdragon tamasdragon is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Hungary
Posts: 2,190
Default Re: Digi002 Rack vs. Digi003 Rack (mods?)

But a high-end pre (like the api) through the first four input (with the digipres) will still sound as a high-end pre.
Tamas Dragon
__________________
my blog:Tamas Dragon
Reply With Quote
  #10  
Old 08-04-2009, 09:15 PM
digirock digirock is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 5
Default Re: Digi002 Rack vs. Digi003 Rack (mods?)

albee1952: What exactly is word clock?


tamasdragon: You said "Personally I don't recommend the black lion mod, but others love it"...can you elaborate on that please :)

Thanks for the info :)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Eleven Rack Digi002 Rack Set Up RichardWard Eleven Rack 28 08-05-2013 09:44 PM
DIGI003 Rack word_play 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 15 09-17-2010 05:41 PM
digi003+rack queemacarthur 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 10-09-2008 06:40 AM
Used Digi002 Rack for $600 or Save for New Digi003 Rack? bilco 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 09-11-2007 01:15 PM
Digi003 Rack vs. Digi002 Rack 27West 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 03-22-2007 12:33 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:22 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com