Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools | First Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-19-2017, 07:37 AM
funlamb funlamb is offline
Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: Los Angeles
Posts: 2
Default PT First Crashes on open

I have reinstalled and restarted several times.

I have also reinstalled the Focusrite software.

I am using a Focusrite Scarlett Solo.

Here is my Sandra Report:

SiSoftware Sandra

ID
Host Name : Name-pc
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : ASUS All Series ASUS MB
Serial Number : System Ser**********
Chassis : Desktop
Mainboard : ASUS B85M-E
Serial Number : 1309155********
BIOS : AMI (OEM) 0601 08/22/2013
Intel vPro : 9.00.02.1345
Total Memory : 12GB DIMM DDR3

Processors
Processor : Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz (4C 8T 3.89GHz, 3.9GHz IMC, 4x 256kB L2, 8MB L3)
Socket/Slot : FC LGA1150

Chipset
Memory Controller : ASUS Core (Haswell) DRAM Controller 100MHz, 2x 6GB DIMM DDR3 1.33GHz 128-bit

Memory Module(s)
Memory Module : Crucial BLS8G3D1609DS1S00 8GB DIMM DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (9-9-9-24 4-39-12-6)
Memory Module : Corsair CM3X2G1600C8D 2GB DIMM DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (9-9-9-24 5-34-10-5)
Memory Module : Corsair CM3X2G1600C8D 2GB DIMM DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (9-9-9-24 5-34-10-5)

Video System
Monitor/Panel : ACI ASUS VW224
(1680x1050, 22.0")
Monitor/Panel : Dell Computer DELL U2410
(1920x1200, 24.0")
Video Adapter : NVIDIA GeForce GTX 970 (13CU 1664SP SM5.2 1.16GHz/1.5GHz, 1.8MB L2, 4GB 7GHz 256-bit, PCIe 3.00 x16)
Video Adapter : NVIDIA GeForce GTX 970 (13CU 1664SP SM5.2 1.16GHz/1.5GHz, 1.8MB L2, 4GB 6GHz/7GHz 256-bit, PCIe 3.00 x16)

Graphics Processor
CUDA GP Processor : NVIDIA GeForce GTX 970 (1664SP 13C 1.16GHz/1.5GHz, 1.8MB L2, 4GB 6GHz/7GHz 256-bit)
OpenCL GP Processor : NVIDIA GeForce GTX 970 (1664SP 13C 1.16GHz/1.5GHz, 208kB L2, 4GB 6GHz/7GHz 256-bit)
Compute Shader Processor : NVIDIA GeForce GTX 970 (1664SP 13C 1.16GHz/1.5GHz, 1.8MB L2, 4GB 6GHz/7GHz 256-bit)
OpenGL Processor : GeForce GTX 970/PCIe/SSE2 (4GB)
OpenGL Processor : GeForce GTX 970/PCIe/SSE2 (4GB)

Storage Devices
WDC WD10EZEX-00KUWA0 (1TB, SATA600, 3.5", 7200rpm) : 932GB (E:)
Samsung SSD 840 PRO Series (128GB, SATA600, SSD) : 119GB (C:)
Samsung SSD 840 EVO 120GB (120GB, SATA600, SSD, OPAL) : 112GB (D:)
Seagate ST3320820AS (320.1GB, SATA300, 3.5", 8MB Cache) : 298GB (F:)
Samsung SSD 840 Series (120GB, SATA300/600, SSD) : 112GB (G:)
SanDisk pSSD (62.7GB, USB3/SATA300/600, 1.8", SSD) : 58GB (H:)
Ultra HS-SD/MMC (USB2/NVMe) : N/A (I:)
HL-DT-ST DVDRAM GH24NSB0 (SATA150, DVD+-RW, CD-RW) : N/A (A:)

Logical Storage Devices
MainFiles (E:) : 932GB (NTFS, 4kB) @ WDC WD10EZEX-00KUWA0 (1TB, SATA600, 3.5", 7200rpm)
System Reserved : 350MB (NTFS, 4kB) @ Samsung SSD 840 PRO Series (128GB, SATA600, SSD)
Apps SSD (D:) : 112GB (NTFS, 4kB) @ Samsung SSD 840 EVO 120GB (120GB, SATA600, SSD, OPAL)
Back Up Drive (F:) : 298GB (NTFS, 4kB) @ Seagate ST3320820AS (320.1GB, SATA300, 3.5", 8MB Cache)
Steam Games SSD (G:) : 112GB (NTFS, 4kB) @ Samsung SSD 840 Series (120GB, SATA300/600, SSD)
Removable Drive (H:) : 58GB (FAT32, 16kB) @ SanDisk pSSD (62.7GB, USB3/SATA300/600, 1.8", SSD)
Local Disk SSD (C:) : 119GB (NTFS, 4kB) @ Samsung SSD 840 PRO Series (128GB, SATA600, SSD)
Removable Drive (I:) : N/A @ Ultra HS-SD/MMC (USB2/NVMe)
Optical Drive (A:) : N/A @ HL-DT-ST DVDRAM GH24NSB0 (SATA150, DVD+-RW, CD-RW)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : ASUS Lynx Point LPC Controller
Audio Device : ASUS Lynx Point HD Audio Controller
Audio Codec : Realtek Semi High Definition Audio
Audio Device : EVGA GM204 High Definition Audio Controller
Audio Codec : nVidia nForce4 Intel Edition CPU to PCI Bridge
Serial Port(s) : 1
Parallel Port(s) : 1
Disk Controller : ASUS Lynx Point 6-Port SATA AHCI Controller
USB Controller 1 : ASUS Lynx Point USB xHCI Host Controller
USB Controller 2 : ASUS Lynx Point USB Enhanced Host Controller #2
USB Controller 3 : ASUS Lynx Point USB Enhanced Host Controller #1
SMBus/i2c Controller 1 : Intel ICH SMBus

Printers and Faxes
Printer : Send to Microsoft OneNote 16 Driver (1200x1200, Colour)
Printer : Microsoft XPS Document Writer v4 (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)
Printer : Brother HL-L2380DW series (600x600)
Printer : Brother HL-L2380DW series (600x600)

Scanners and Cameras
Scanner : Microsoft Brother HL-L2380DW series [30055c6cd64f] (Scanner, USB)
Scanner : Brother HL-L2380DW LAN (Scanner, 600x2400, USB)

Peripherals
Media Player : SanDisk Extreme (58.41GB)

Network Services
Network Adapter : Realtek PCIe GBE Family Controller (Ethernet)
Wireless Adapter : TP-LINK Wireless USB Adapter (802.11n (HT), AES-CCMP, 300Mbps)

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 8.1 Professional 6.03.9600
Platform Compliance : x64

Performance Enhancing Tips
Warning 2513 : TPM not detected. Some security features are unavailable.
Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-19-2017, 09:29 AM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,405
Default Re: PT First Crashes on open

Quote:
Originally Posted by funlamb View Post
I have reinstalled and restarted several times.

I have also reinstalled the Focusrite software.

I am using a Focusrite Scarlett Solo.

Here is my Sandra Report:

SiSoftware Sandra

ID
Host Name : Name-pc
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : ASUS All Series ASUS MB
Serial Number : System Ser**********
Chassis : Desktop
Mainboard : ASUS B85M-E
Serial Number : 1309155********
BIOS : AMI (OEM) 0601 08/22/2013
Intel vPro : 9.00.02.1345
Total Memory : 12GB DIMM DDR3

Processors
Processor : Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz (4C 8T 3.89GHz, 3.9GHz IMC, 4x 256kB L2, 8MB L3)
Socket/Slot : FC LGA1150
.

Are there any error messages that appear before the crash?

-Tope
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #3  
Old 06-19-2017, 09:45 AM
funlamb funlamb is offline
Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: Los Angeles
Posts: 2
Default Re: PT First Crashes on open

Nope. No error messages. I didn't even get a bug report this time.

This time it stopped at installing plugins. I haven't installed any, I don't even know how.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-20-2017, 11:10 AM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,141
Default Re: PT First Crashes on open

Did you install the driver for the interface?

https://us.focusrite.com/downloads?p...=Scarlett+Solo
__________________
Brian

Windows 10 Pro 64 Bit

Pro Tools 12 | Eleven Rack + ERXP
Youtube Channel - BenoniStudio
Free Eleven Rack Tutorials, Rigs, and more
@BenoniStudio
Instagram
Reply With Quote
  #5  
Old 06-27-2017, 05:27 PM
MicESanzMusic MicESanzMusic is offline
Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: United States
Posts: 28
Default Re: PT First Crashes on open

Mine crashes on open too. I have a Scarlett Solo, I'm on a MacBook Pro. It's not a huge deal for me. It doesn't crash on startup every single time but it does sort of often. When it does I have to force quit and start it again. It always has worked after at least a couple force quits. Still weird tho honestly and concerning.
__________________
Macbook Pro. MacOS Sierra version 10.12.5
Retina, 13-inch, Early 2015
Processor: 2.7 GHz Intel Core i5
Memory: 8 GB 1867 MHz DDR3

Focusrite Scarlett Solo Generation 2

Pro Tools First 12.3.1
Reply With Quote
  #6  
Old 06-27-2017, 05:29 PM
MicESanzMusic MicESanzMusic is offline
Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: United States
Posts: 28
Default Re: PT First Crashes on open

Interesting that you too use the Scarlett Solo. When I first began recording I had a problem where Pro Tools was recognizing my interface as a separate input and output and I had to download an updater from Focusrite's website. Focusrite should be notified about this because it may be a problem with the Solo. Does anybody know how I could contact them about this? Maybe they could take a look at this thread.
__________________
Macbook Pro. MacOS Sierra version 10.12.5
Retina, 13-inch, Early 2015
Processor: 2.7 GHz Intel Core i5
Memory: 8 GB 1867 MHz DDR3

Focusrite Scarlett Solo Generation 2

Pro Tools First 12.3.1
Reply With Quote
  #7  
Old 06-28-2017, 05:06 PM
Cleezyjones Cleezyjones is offline
Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: Arnett
Posts: 1
Default Re: PT First Crashes on open

First things first do not install the driver that came with the Scarlett if you are using pro tools. They have a separate driver you have to download off the pro tools site for it. Secondly if you don't turn up the interface settings in the control panel to the highest quality possible pro tools may or may not recognize your hardware. And if it does you'll hear nothing but static and white noise in your outputs and on your inputs. I've already told focusrite and guitar center about the issues. When the Scarlett works it sounds good but it is not at all compatible with pro tools without a headache
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT crashes when trying to open ptr22 Pro Tools M-Powered (Win) 0 10-25-2010 06:30 PM
002 crashes when trying to open pro tools Shawnblack 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 06-11-2007 12:13 PM
Help! Crashes when trying to open PT! cerebral 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 02-05-2007 07:52 PM
Pro Tools 6.4 crashes whenever I open it johnmichaelhruby 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 10-21-2004 05:45 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:42 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com