Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools | First Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-13-2020, 08:23 AM
TonySlashP TonySlashP is offline
Member
 
Join Date: Jan 2020
Location: Stoke-On-Trent England
Posts: 6
Default Problem with Plugins-No Plugins?

I have created a project using a Template in PT First Version 2018.7
Sounds good BUT why don't Plugins work? I have read the manual which describes how to insert plugins which is useless as when added to a track they render the track silent.
The Plugins provided are Xpand!2 which work on the provided Drum and Bass Tracks but not on the tracks I recorded.
I've read that there are FREE Xpand!2 Plugins available in the "Marketplace"
but the Plugins will not load into the Marketplace window (just keeps buffering)
Getting totally frustrated now and considering trying other DAWs which I believe to be more user friendly
Reply With Quote
  #2  
Old 01-13-2020, 09:19 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,558
Default Re: Problem with Plugins-No Plugins?

XPand is a virtual instrument. did you record midi or audio (ie with a microphone or guitar/bass DI) on those tracks? You should be working on an instrument track with XPand, not an audio track.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-13-2020, 11:56 AM
TonySlashP TonySlashP is offline
Member
 
Join Date: Jan 2020
Location: Stoke-On-Trent England
Posts: 6
Default Re: Problem with Plugins-No Plugins?

Yes, thanks Darryl, I realised my mistake after posting.
I am trying to add effects to an instrument ie Guitar track, I now realise Xpand only works with midi tracks, sorry
Reply With Quote
  #4  
Old 01-13-2020, 12:08 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 12,332
Default Re: Problem with Plugins-No Plugins?

Xpand is a virtual synth and not a track effect. You need to use plugins like delay/compressor/eq/saturaters/flanger/chorus etc for effects and Virtual instruments for sounds like piano, drums, bass what have you.

So ”VI” goes on a Virtual Instrument track and plugins like those i posted on Audio tracks with an audio source already recorded..

No other DAW will be easier as you have to get the basics the of inthebox recording before you start working so youtube videos etc are a good source.

And if this is the free PTFirst version you can only add plugins purchased from Avid store Or Avid Marketplace. No free stuff from internet or magasines will work in PT First version.

PS. I am moving this thread to the PT First section of the forum as this is for full 2018 version of PT.
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Copy/paste plugins settings doesn't work on certain plugins yazoo Post - Surround - Video 0 08-04-2014 05:46 PM
FS : Plugins alliance, avid, flux, waves plugins, blastwave sound library Roll Buy & Sell 5 03-11-2013 07:20 AM
Lateny Issue with PT8, 2009 mac Pro (OSX) and NI Plugins/Spectrasonic Plugins djtorch Pro Tools M-Powered (Mac) 1 01-14-2010 01:11 PM
Plugins missing in drop down list, but in plugins folder ?? mixingmadness 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 09-12-2007 11:27 AM
PLUGINS problem - paid for factory plugins, DON"T WORK!! rhinostylee 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 07-28-2007 11:59 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:38 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com