Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  ē  Community Terms of Use  ē  Help Us Help You

Knowledge Base Search  ē  Community Search  ē  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > AAX Plug-ins

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-06-2019, 05:34 PM
Justin1524 Justin1524 is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Portland, OR
Posts: 613
Default USB AAX Plugin, does it exist?

Here's an idea for a plugin I'm not sure exists. I want to use PT's HD Native driver why? Because I do! I have a Boss Katana 50 guitar amp that I'm loving which has no analog stereo output but I believe does have a stereo out via the Boss Katana USB Sound Driver. Why not have an AAX plugin that can route audio from any USB driver into Pro Tools on an insert? Maybe this exists now and I just haven't found it. The closest thing I know of is Source-Nexus which allows you to take audio from your Mac's system sounds (youtube etc.) and, using an AAX plugin, listen on a Pro Tools track while using the HD Native driver which is incredibly useful. Avid should take notes because I'm sure folks would love it if an input selection in Pro Tools covered USB drivers.
__________________
Justin
Admin
www.elevenrackpresets.com
Studio: 2010 Mac Pro Tower Intel Xeon 12 core 3.33 GHz, 64 GB macOS Sierra PCIe SSD 256GB Boot | Pro Tools Ultimate 2018.4 | HD Native Card | Digi 192 Analog & 192 Digital Blue | Digi PRE, FR OctoPre MKII, Mackie Onyx 800R, Panasonic WZ-AD96M and DA7, Eleven Rack, Apogee Big Ben, Waves DLI, Impact Server, Horizon, Rode K2. Laptop: Dell Inspiron 5559, i7-6500U 2.6Ghz, 16 GB RAM, 15.6" 1920x1080 1TB SSD
Reply With Quote
  #2  
Old 01-06-2019, 09:54 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,666
Default Re: USB AAX Plugin, does it exist?

How does a Guitar amp have a stereo output?

Obviously itís not true stereo
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-07-2019, 05:54 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,547
Default Re: USB AAX Plugin, does it exist?

Quote:
Originally Posted by Justin1524 View Post
Here's an idea for a plugin I'm not sure exists. I want to use PT's HD Native driver why? Because I do! I have a Boss Katana 50 guitar amp that I'm loving which has no analog stereo output but I believe does have a stereo out via the Boss Katana USB Sound Driver. Why not have an AAX plugin that can route audio from any USB driver into Pro Tools on an insert? Maybe this exists now and I just haven't found it. The closest thing I know of is Source-Nexus which allows you to take audio from your Mac's system sounds (youtube etc.) and, using an AAX plugin, listen on a Pro Tools track while using the HD Native driver which is incredibly useful. Avid should take notes because I'm sure folks would love it if an input selection in Pro Tools covered USB drivers.
Why do you want the audio from the Katana to go into an insert? Why not a regular input on an audio or aux track? For that you'd use an aggregate device setup in OSX audio preferences.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #4  
Old 01-07-2019, 06:59 AM
Justin1524 Justin1524 is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Portland, OR
Posts: 613
Default Re: USB AAX Plugin, does it exist?

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
Why do you want the audio from the Katana to go into an insert? Why not a regular input on an audio or aux track? For that you'd use an aggregate device setup in OSX audio preferences.
I donít think I can combine the HD native driver with the Katana driver using PT aggregate IO because the native driver is PCIe not USB.

Iím guessing the Kanata has stereo effects such as reverb. FWIW the mono line out which disables the speaker when plugged in isnít too shabby. Probably the best way to record the Katana though would be to put a mic or two on the speaker. Amazing value for money on this amp.
__________________
Justin
Admin
www.elevenrackpresets.com
Studio: 2010 Mac Pro Tower Intel Xeon 12 core 3.33 GHz, 64 GB macOS Sierra PCIe SSD 256GB Boot | Pro Tools Ultimate 2018.4 | HD Native Card | Digi 192 Analog & 192 Digital Blue | Digi PRE, FR OctoPre MKII, Mackie Onyx 800R, Panasonic WZ-AD96M and DA7, Eleven Rack, Apogee Big Ben, Waves DLI, Impact Server, Horizon, Rode K2. Laptop: Dell Inspiron 5559, i7-6500U 2.6Ghz, 16 GB RAM, 15.6" 1920x1080 1TB SSD
Reply With Quote
  #5  
Old 01-07-2019, 07:42 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,547
Default Re: USB AAX Plugin, does it exist?

Quote:
Originally Posted by Justin1524 View Post
I don’t think I can combine the HD native driver with the Katana driver using PT aggregate IO because the native driver is PCIe not USB.

I’m guessing the Kanata has stereo effects such as reverb. FWIW the mono line out which disables the speaker when plugged in isn’t too shabby. Probably the best way to record the Katana though would be to put a mic or two on the speaker. Amazing value for money on this amp.
Doesn't matter what connection scheme is used for audio interfaces. Try and setup an aggregate interface scheme and see if it works.

Do you use your 11R as an interface alongside the HD Native pcie card? Same deal as using the Katana.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #6  
Old 01-07-2019, 10:14 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,666
Default Re: USB AAX Plugin, does it exist?

Quote:
Originally Posted by Justin1524 View Post
Iím guessing the Kanata has stereo effects such as reverb. FWIW the mono line out which disables the speaker when plugged in isnít too shabby. Probably the best way to record the Katana though would be to put a mic or two on the speaker. Amazing value for money on this amp.

Cool, makes sense now. I am unfamiliar with Boss amps in general

Been eying a Fender Tweed 5E3 DIY kit....looks like fun and could be an awesome Boutique style amp.
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-07-2019, 11:37 AM
Justin1524 Justin1524 is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Portland, OR
Posts: 613
Default Re: USB AAX Plugin, does it exist?

Upon closer inspection the Katana 50 does have a single analog TRS stereo output jack so you get the built-stereo effects that way. Plugging into it doesn't turn off the speaker and using the Tone Studio software you can alter the speaker emulation characteristics. Not something I'd necessarily use but nice to know it's there. Would've been nice if you could just manually turn the speaker on the off with a switch but no biggie.
__________________
Justin
Admin
www.elevenrackpresets.com
Studio: 2010 Mac Pro Tower Intel Xeon 12 core 3.33 GHz, 64 GB macOS Sierra PCIe SSD 256GB Boot | Pro Tools Ultimate 2018.4 | HD Native Card | Digi 192 Analog & 192 Digital Blue | Digi PRE, FR OctoPre MKII, Mackie Onyx 800R, Panasonic WZ-AD96M and DA7, Eleven Rack, Apogee Big Ben, Waves DLI, Impact Server, Horizon, Rode K2. Laptop: Dell Inspiron 5559, i7-6500U 2.6Ghz, 16 GB RAM, 15.6" 1920x1080 1TB SSD
Reply With Quote
  #8  
Old 01-07-2019, 01:03 PM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,547
Default Re: USB AAX Plugin, does it exist?

Quote:
Originally Posted by YYR123 View Post
Cool, makes sense now. I am unfamiliar with Boss amps in general

Been eying a Fender Tweed 5E3 DIY kit....looks like fun and could be an awesome Boutique style amp.
Must be talking about one of the StewMac kits.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #9  
Old 01-07-2019, 01:04 PM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,547
Default Re: USB AAX Plugin, does it exist?

Quote:
Originally Posted by Justin1524 View Post
Upon closer inspection the Katana 50 does have a single analog TRS stereo output jack so you get the built-stereo effects that way. Plugging into it doesn't turn off the speaker and using the Tone Studio software you can alter the speaker emulation characteristics. Not something I'd necessarily use but nice to know it's there. Would've been nice if you could just manually turn the speaker on the off with a switch but no biggie.
Get a load box and use that.
Have you tried the aggregate setup yet?
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #10  
Old 01-07-2019, 10:36 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,666
Default Re: USB AAX Plugin, does it exist?

Justin how much did you pay for the amp?

If you donít mind me asking. Surfing Craigslist and I saw one for $200

Seems cheap -

That kit I want to put together is $200 just for the head
$100 for the transformers
$300 for the cabinet

Sure itís one of a kind, and probably a different tone (and would last a lifetime) but if I could get a cheaper amp right now that would be cool too.

I have recently started hating PCBís in amps since Fender wonít sell me a replacement for my 93 Blues Deluxe
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Will exist a 004 flautista Pro Tools 10 1 01-12-2013 01:50 PM
Midi sequencer plugin for protools... does one exist? theaero Tips & Tricks 14 06-30-2012 08:37 AM
Can 7.x and 6.x co-exist? 3over3 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 12-23-2005 08:20 AM
Time Adjuster plugin - does this exist? GenerationM Tips & Tricks 5 06-01-2005 03:47 PM
there exist?????? Cesarin Tips & Tricks 3 01-22-2003 01:33 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:08 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com