Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-29-2020, 11:07 PM
NateAlexander NateAlexander is offline
Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Brooklyn, NY
Posts: 65
Default How Is Sample Rounding STILL A THING

I cannot believe this is still an issue in Pro Tools.

For anyone who doesn't know what I'm talking about, it's a long-standing issue where Pro Tools (doesn't happen in ANY OTHER DAW) fails to properly accommodate pasting of audio to the grid of certain sample lengths against certain tempos. Essentially what happens is you will duplicate a clip a few times and eventually it will just be off grid-- and no it has nothing to do with no selecting a whole grid's worth of a region or anything basic like that.

So the question is how has this not been addressed? What happens at Avid Connect every year that nobody complains about this HUGE insane issue?
Reply With Quote
  #2  
Old 06-30-2020, 01:43 PM
innesireinar innesireinar is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 727
Default Re: How Is Sample Rounding STILL A THING

Quote:
Originally Posted by NateAlexander View Post
I cannot believe this is still an issue in Pro Tools.

For anyone who doesn't know what I'm talking about, it's a long-standing issue where Pro Tools (doesn't happen in ANY OTHER DAW) fails to properly accommodate pasting of audio to the grid of certain sample lengths against certain tempos. Essentially what happens is you will duplicate a clip a few times and eventually it will just be off grid-- and no it has nothing to do with no selecting a whole grid's worth of a region or anything basic like that.

So the question is how has this not been addressed? What happens at Avid Connect every year that nobody complains about this HUGE insane issue?
Speaking of audio every daw snap material to the closest sample and most of time that sample could not match to a given bar/beat. I think that other daws make a graphic adjustment in order to see the clips quantized to the musical bar/beat resolution. Just my tought. What is unaceptable is the fact that this happens on midi clips as well. And this is driving me (and others here on the duc) crazy. Clips that change name when moved/copied, clips with notes that when changing tempo are no longer quantized on the bar/beat grid. Furthermore this didn't happen before PT12. Don't know what the hell they did on the midi "engine" with the 12 release. I am unable to program midi properly on PT newer than the 11 version.
__________________
Avid HDX - Avid HD I/O 16x16 Analog - Pro Tools Ultimate 2020.5 - Cubase Pro 10
Mac Pro 5.1 quadcore 2.8 16GB Ram - Mac OS 10.13.6
Reply With Quote
  #3  
Old 06-30-2020, 01:49 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 19,646
Default Re: How Is Sample Rounding STILL A THING

MIDI is never sample accurate. Data rate being 31250 bits per second it does not match any audio sampling rate at any DAW.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2020, 02:15 PM
arche3's Avatar
arche3 arche3 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: New York, NY
Posts: 924
Default Re: How Is Sample Rounding STILL A THING

I dont even notice it anymore... lol.

Sent from my SM-G986U using Tapatalk
Reply With Quote
  #5  
Old 06-30-2020, 03:12 PM
innesireinar innesireinar is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 727
Default Re: How Is Sample Rounding STILL A THING

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
MIDI is never sample accurate. Data rate being 31250 bits per second it does not match any audio sampling rate at any DAW.
Yes, you are right. But all other daws that treat midi properly have midi resolution matched to the bar/beat grid and not related to audio samples. Anyway PT 11 didn't have this issue.
__________________
Avid HDX - Avid HD I/O 16x16 Analog - Pro Tools Ultimate 2020.5 - Cubase Pro 10
Mac Pro 5.1 quadcore 2.8 16GB Ram - Mac OS 10.13.6
Reply With Quote
  #6  
Old 06-30-2020, 03:21 PM
foxes's Avatar
foxes foxes is offline
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: London UK
Posts: 187
Default Re: How Is Sample Rounding STILL A THING

Quote:
Originally Posted by innesireinar View Post
Yes, you are right. But all other daws that treat midi properly have midi resolution matched to the bar/beat grid and not related to audio samples. Anyway PT 11 didn't have this issue.

Exactly and PT is the ONLY DAW that cannot, will not or do not know how to fix it.......for crying out loud!!!!!

What a JOKE!!!!!

http://duc.avid.com/showthread.php?t=409558

http://duc.avid.com/showthread.php?t=404739
__________________
iMac 27" Late 2013 3.5Ghz i7 32GB Ram 3TB HDD, 1TB SSD Samsung 850 Pro, High Sierra 10.13.6, Pro tools 2019.12 & 2020.3 installed, 2020.5 downloaded & archived, UAD Apollo 8 Quad & Satellite Quad, Reason 10.4.1, Logic Pro X 10.4.8, plugins & VI's by practically everyone. G-Tech Mini 1TB HDD, 3 x 1TB Glyph GT050Q, Lacie Rugged 500GB & several assorted drives.....lots & lots of hardware synths & outboard

https://soundcloud.com/2b3productions
Reply With Quote
  #7  
Old 06-30-2020, 04:28 PM
innesireinar innesireinar is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 727
Default Re: How Is Sample Rounding STILL A THING

Quote:
Originally Posted by foxes View Post
Exactly and PT is the ONLY DAW that cannot, will not or do not know how to fix it.......for crying out loud!!!!!

What a JOKE!!!!!

http://duc.avid.com/showthread.php?t=409558

http://duc.avid.com/showthread.php?t=404739
They should simply restore the old midi engine that worked fine.
__________________
Avid HDX - Avid HD I/O 16x16 Analog - Pro Tools Ultimate 2020.5 - Cubase Pro 10
Mac Pro 5.1 quadcore 2.8 16GB Ram - Mac OS 10.13.6
Reply With Quote
  #8  
Old 07-01-2020, 02:11 PM
XJENSEN XJENSEN is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Gent, Belgium, Europe
Posts: 263
Default Re: How Is Sample Rounding STILL A THING

Quote:
Originally Posted by innesireinar View Post
They should simply restore the old midi engine that worked fine.
Probably not that simple to do..
Reply With Quote
  #9  
Old 07-02-2020, 02:43 AM
take77 take77 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Seattle, WA
Posts: 261
Default Re: How Is Sample Rounding STILL A THING

I've discovered I can't use the cut/insert time function either because of this.
At least not with a project of varying tempos.
It results in the misalignment of every single clip (both audio & MIDI), every MIDI note pattern & marker placement.

Last night, I went to cut the intro section of my project to shorten the length of the track and start the shorter version from Bar 1.
Should have been quick & easy.

Before doing so, I made a backup file because I knew what might happen.
Sure enough, I had to re-align EVERY single audio & midi clip along with every single marker.
Everything was shifted just under a 64th note off the start of each measure.

Got halfway through sliding everything back onto the grid and finally gave up.
Reopened the saved session and will just have to start the song 16 bars in.

Anyhow, I'm not sure if this would happen if the song was all one tempo.
At least I know to use PT 11 on my laptop to do any kind of cuts or insertions.
As well as any other MIDI pattern creation or arranging.

Last edited by take77; 07-05-2020 at 11:19 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-02-2020, 03:27 AM
XJENSEN XJENSEN is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Gent, Belgium, Europe
Posts: 263
Default Re: How Is Sample Rounding STILL A THING

Unbelievable..
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sample Rounding Issue!!!! foxes Pro Tools 2019 179 06-25-2020 10:58 AM
Sample Rounding budda963 Pro Tools 11 1 07-08-2013 06:07 AM
Sample rounding issues bigdoghat 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 11-13-2007 08:20 AM
Sample rounding, ticks, etc voce Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 08-03-2005 05:26 AM
ENUFF GRABASS!!! Sample-rounding BUG!! s2n Pro Tools TDM Systems (Mac) 9 02-15-2004 01:51 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:38 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com