Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-22-2013, 07:15 AM
FyahStationProd FyahStationProd is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Albany, NY
Posts: 24
Default BSOD on start up

Ok, so I've been having this problem ever since I got a new PC. I will post all the specs and a SANDRA report around 1:15p EST. I just wanted to give a heads-up to the intelligent beings here.

I had a HP laptop, running Win Vista x64. Pro Tools 8.x.x ran fine. No problems whatsoever. I wanted a desktop with more power so I bought an HP Elite w/ 6 Core AMD CPU, 10GB Ram, 1.5TB HDD (added an additional 2TB HDD), and Win 7 x64. Ever since I installed Pro Tools 8.x.x it has given me problems to consistently start up. I received installation instructions from a member of this forum, and I did get it to run. Still, on average, it crashes with BSOD on start-up 7 out of 10 times. Sometimes it will start up and crash mid session.

So, I felt maybe since PT8.x.x wasnt created to run on Win 7 PT10 would/should run fine. I bought PT10 this week, installed a SIIG PCIe Firewire card, went through the rigorous registration and set-up process with iLok and Avid, and installed it. Crashed with BSOD on initial start-up. The first time, it crashed while loading AIR plugins. Since I dont care for AIR plugins I deleted them. Then it crashed loading Eleven.

Like I mentioned earlier, I will post complete specs and a SANDRA report by about 1:15p EST. If any one has anything they can offer before that, please feel free to speak up. Thanks a lot.

**Also I did the Windows Optimizations

Last edited by FyahStationProd; 03-22-2013 at 08:22 AM. Reason: additional notes
Reply With Quote
  #2  
Old 03-22-2013, 08:29 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,603
Default BSOD on start up

Really supposed to post a Sandra but anyway

Yeah that was happening to me as well - loading PT8 on XP - if I would move All the plugsins to another folder - It would launch but if input them back it wouldn't

I would recommend another uninstall - manually deleting the prefs and a registry cleaner - all with rebooting In between - it could also be another problem with other software in the computer


As a side note -I never got that PT8 on XP back up - ran out of time I will have to try it again later
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-22-2013, 09:59 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,613
Default Re: BSOD on start up

In addition to the Sandra, what interface are you using? Vista x64 was never supported for any version of PT so that was nothing but luck. At the very least, you need 8.0.5 for Windows 7, and HOW you install can make a difference too. Can't offer any more until we see the Sandra and what interface you have
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 03-22-2013, 10:27 AM
Bharath's Avatar
Bharath Bharath is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Berkeley, CA
Posts: 114
Default Re: BSOD on start up

Is DEP (Data Execution Prevention) turned on? You can try disabling it and see if that helps.
__________________
:: Bharath
Pro Tools Software Team
Reply With Quote
  #5  
Old 03-22-2013, 02:03 PM
FyahStationProd FyahStationProd is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Albany, NY
Posts: 24
Default Re: BSOD on start up

Sorry about the late post.

@Bharath I have tried with DEP off first, then did the windows optimizations and turned DEP on. No difference.

@Albee1952 Win vista x64 wasnt supported but PT still ran in x32, it was never a problem. I had 8.0.5. running on this same machine, it was just very inconsistent. I know installation was key as it was you that helped me with installing PT8.0.5. I am using Mbox Pro Firewire.

I've just installed SiSandra, the next post will contain the report.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-22-2013, 02:17 PM
FyahStationProd FyahStationProd is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Albany, NY
Posts: 24
Default Re: BSOD on start up

SiSoftware Sandra

ID
Host Name : HP-ELITE
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : HP h8-1210 103C_53316J G=D
Serial Number : 4CE15*****
Chassis : HP Desktop
Mainboard : Gigabyte 2AC8
BIOS : AMI (OEM) Ang_711 11/01/2011
Total Memory : 9.78GB DIMM DDR3

Processors
Processor : AMD FX(tm)-6100 Six-Core Processor (3M 6T 3.29GHz/3.9GHz, 2GHz IMC, 3x 2MB L2, 8MB L3)
Socket/Slot : AM2r2/AM3

Chipset
Memory Controller : AMD F15 (Orochi) CPU HT Hub 2x 2.4GHz (4.8GHz), 2x 5GB DIMM DDR3 1.33GHz 128-bit

Memory Module(s)
Memory Module : Elpida EBJ20UF8BCF0-DJ-F 2GB DIMM DDR3 PC3-10700U DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Hynix (Hyundai) HMT351U6BFR8C-H9 4GB DIMM DDR3 PC3-10700U DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Hynix (Hyundai) HMT351U6BFR8C-H9 4GB DIMM DDR3 PC3-10700U DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)

Video System
Monitor/Panel : LG
(1600x1200, 19.9")
Video Adapter : NVIDIA GeForce GT 520 (1CU 48SP SM5.0 1.66GHz, 64kB L2, 2GB 1GHz 64-bit, PCIe 2.00 x16)

Graphics Processor
OpenCL GP Processor : NVIDIA GeForce GT 520 (48SP 1C 1.66GHz, 64kB L2, 2GB 1GHz 64-bit)
Compute Shader Processor : NVIDIA GeForce GT 520 (48SP 1.66GHz, 64kB L2, 2GB 1GHz 64-bit)
CUDA GP Processor : NVIDIA GeForce GT 520 (48SP 1C 1.66GHz, 64kB L2, 2GB 1GHz 64-bit)

Storage Devices
WDC WD15EARS-60MVWB0 (1.5TB, SATA300, 3.5") : 1TB (C:) (D:)
SAMSUNG HD204UI (2TB, SATA300, 3.5", 5400rpm, 32MB Cache) : 2TB (B:)
Generic- SD/MMC (USB2) : N/A (G:)
Generic- Compact Flash (USB2) : N/A (H:)
Generic- SM/xD-Picture (USB2) : N/A (I:)
Generic- MS/MS-Pro (USB2) : N/A (J:)
hp CDDVDW TS-H653TN (RAID, DVD+-RW, CD-RW) : N/A (E:)

Logical Storage Devices
SYSTEM : 100MB (NTFS)
Music (B:) : 2TB (NTFS) @ SAMSUNG HD204UI (2TB, SATA300, 3.5", 5400rpm, 32MB Cache)
OS (C:) : 1TB (NTFS) @ WDC WD15EARS-60MVWB0 (1.5TB, SATA300, 3.5")
HP_RECOVERY (D:) : 17GB (NTFS) @ WDC WD15EARS-60MVWB0 (1.5TB, SATA300, 3.5")
Removable Drive (G:) : N/A @ Generic- SD/MMC (USB2)
Removable Drive (H:) : N/A @ Generic- Compact Flash (USB2)
Removable Drive (I:) : N/A @ Generic- SM/xD-Picture (USB2)
Removable Drive (J:) : N/A @ Generic- MS/MS-Pro (USB2)
Hard Disk (Q:) : N/A
Optical Drive (E:) : N/A @ hp CDDVDW TS-H653TN (RAID, DVD+-RW, CD-RW)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : HP IXP SB600/700/800 SMBUS Controller
LPC Hub Controller 2 : HP SB700/800 LPC host controller
LPC Legacy Controller 1 : T2 87-72
Audio Device : HP IXP SB600 High Definition Audio Controller
Audio Codec : Integrated Device Tech 76C7
Audio Device : EVGA HDMI Audio stub
Audio Codec : nVidia 001C
Disk Controller : HP SB700/800 SATA Controller [RAID5 mode]
USB Controller 1 : HP SB700/800 USB OHCI0 Controller
USB Controller 2 : HP SB700/800 USB EHCI Controller
USB Controller 3 : HP SB700/800 USB OHCI0 Controller
USB Controller 4 : HP SB700/800 USB EHCI Controller
USB Controller 5 : HP SB700/800 USB OHCI2 Controller
USB Controller 6 : HP SB700/800 USB OHCI0 Controller
USB Controller 7 : HP SB700/800 USB EHCI Controller
USB Controller 8 : HP TUSB73x0 SuperSpeed USB 3.0 xHCI Host Controller
FireWire/1394 Controller 1 : Avlab Technology XIO2200(A) IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
SMBus/i2c Controller 1 : ATI SB800 SMBus

Printers and Faxes
Printer : PDF Complete Converter (2400x2400, Colour)
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)

Peripherals

Network Services
Network Adapter : Realtek PCIe GBE Family Controller (Ethernet)
Network Adapter : Bluetooth Device (Personal Area Network) (Ethernet)
Wireless Adapter : Broadcom WLAN Adapter (802.11g (ERP), WEP n-bit, 54Mbps)

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Home 6.01.7601 (Service Pack 1)
Platform Compliance : x64

Windows Experience Index
Current System : 5.3
Reply With Quote
  #7  
Old 03-22-2013, 05:07 PM
FyahStationProd FyahStationProd is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Albany, NY
Posts: 24
Default Re: BSOD on start up

OK so I uninstalled PT10, did a registry clean, updated the BIOS, all while rebooting. Then I re-installed PT10 without the AVID Effects add-on. After a reboot, it started up fine.

I am now going to install the AVID Effects and see how this plays out.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-22-2013, 06:04 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,613
Default Re: BSOD on start up

4 details to consider(thanks for the Sandra):

1-you have 1 odd stick of RAM. I would remove it(the 2GB stick). Then, make sure the matched pair are in the same colored slots. That motherboard supports dual-channel RAM, but you must use matched and even numbers of sticks(the 2GB stick is killing dual-channel operation anyway)

2-wifi and Bluetooth should be disabled when running Pro Tools(at least until things work smoothly, THEN try leaving them on to see if they cause problems).

3-BSOD can often be caused by bad drivers(especially outdated PACE Interlok drivers). Open Device Manage(with an internet connection) and update drivers(especially if you see any yellow exclamation marks).

4-you need a proper recording drive. The D: partition is part of the system drive and is NOT good, and the Samsung is a 5400 rpm drive(also NOT good). I would get a 1TB WD Caviar Black for recording(and format it as NTFS and BASIC).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #9  
Old 03-22-2013, 06:10 PM
FyahStationProd FyahStationProd is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Albany, NY
Posts: 24
Default Re: BSOD on start up

Everything is all good now. I assume it was the registry clean since I've never cleaned the registry.

I ran the setup with compatibilty for windows 7, and ran the program with the same setup.

I've just installed Waves, so now im going to restart and see if that works fine.
Reply With Quote
  #10  
Old 03-22-2013, 06:29 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,613
Default Re: BSOD on start up

Quote:
Originally Posted by FyahStationProd View Post
Everything is all good now. I assume it was the registry clean since I've never cleaned the registry.

I ran the setup with compatibilty for windows 7, and ran the program with the same setup.

I've just installed Waves, so now im going to restart and see if that works fine.
That's good news, but you still need to pay attention to #1 and #4. Even if things seem fine now, the RAM setup might give you a real performance boost(you DO want more performance, don't you?), and the proper recording drive will NOT cause you problems down the road(using a non-approved drive WILL, eventually).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bsod peter5992 Post - Surround - Video 0 11-04-2012 07:20 PM
I'm getting BSOD when I start Pro-Tools essential reubenkinara Pro Tools M-Powered (Win) 0 12-21-2011 01:48 AM
Pt 9 + ram = bsod? critza Windows 19 02-07-2011 03:33 PM
BSOD PT 7.4.7? New Hdd digifriend 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 01-06-2009 04:19 PM
BSOD!! please help cuba 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 10-26-2004 01:12 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:15 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com