Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-02-2013, 06:59 PM
oNeKOG oNeKOG is offline
Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Canada
Posts: 82
Default PT 11 prob the current play back engine does not support a sample rate of...

I'm trying to open a file made in PT 10.
Each time I get "The current play back engine does not support a sample rate of 44.1 kHz"
Updated 11Racks drivers and switched from 44.1 to 48 but then get "The current play back engine does not support a sample rate of 48 kHz"
Clock source is set to internal.
File opens in PT 10.
Song is done in 48 kHz.
What is I doing wrong?
__________________
Ibanez RG7
Marshall Valvestate VS30R
Pro Tools 11
Boss GT-100

Intel Core i7 2600K @ 3400MHz
Asus P8Z68-V PRO GEN3
16384 MB Ram
GeForce GTX 660 Ti
Win 8.1 Pro 64X

Thing of it is see, Ya know what I'm saying?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-02-2013, 11:58 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,696
Default Re: PT 11 prob the current play back engine does not support a sample rate of...

Create a new session in 48 open up that session close it and then open up your previous session the song that you already recorded

See what happens
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-03-2013, 12:17 AM
gonsdeejay's Avatar
gonsdeejay gonsdeejay is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: México City
Posts: 200
Default Re: PT 11 prob the current play back engine does not support a sample rate of...

Hi, Let me try to help, Run Pro Tools, if the session selector open at start, close and do not open any session, then go the Playback engine and select your Audio Interface. when I get this error message, is when Pro Tools grab any audio device thats not support Pro Tools, Like on Windows 8, Generic audio device.
__________________
Pro Tools 2019.10. UAudio Apollo 8 Duo & Apollo Twin. Custom PC i7-7700K 16 Gb Ram Thunderbolt 3 SYSTEM-1KRK V88. Yamaha HS7 Korg ESX-1 MBOX2 003Rack Mackie MCU Producing My Own Life
Reply With Quote
  #4  
Old 01-03-2015, 09:05 AM
bugnut bugnut is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Vancouver, Canada
Posts: 143
Default Re: PT 11 prob the current play back engine does not support a sample rate of...

Quote:
Originally Posted by YYR123 View Post
Create a new session in 48 open up that session close it and then open up your previous session the song that you already recorded

See what happens
maestro!!...thanks so much for this workaround. i'd been battling this issue for about 5 years with no solutions. finally, about a year ago, i found a solution that kind of worked. that being said i've been wanting to upgrade to my new interface for awhile but couldn't find a solution which would work with the new interface. while your workaround is not a solution to this (whichever device is responsible) it has probably saved lives and freed me from the frequent crazed rages the issue has inflicted upon me. can't thank you enough for posting this many moons ago.
__________________
http://www.bugnutrecords.com
Reply With Quote
  #5  
Old 01-03-2015, 09:10 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,696
Default Re: PT 11 prob the current play back engine does not support a sample rate of...

Quote:
Originally Posted by bugnut View Post
it has probably saved lives and freed me from the frequent crazed rages the issue has inflicted upon me. can't thank you enough for posting this many moons ago.

Cool, glad it helped -

and thanks to Avid for keeping this site public !
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-03-2015, 09:18 AM
Michael Zull Michael Zull is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Phoenix
Posts: 249
Default Re: PT 11 prob the current play back engine does not support a sample rate of...

Quote:
Originally Posted by bugnut View Post
maestro!!...thanks so much for this workaround. i'd been battling this issue for about 5 years with no solutions...it has probably saved lives and freed me from the frequent crazed rages the issue has inflicted upon me.
The DUC...changing the world one post at a time
Reply With Quote
  #7  
Old 01-03-2015, 06:34 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,187
Default Re: PT 11 prob the current play back engine does not support a sample rate of...

Make sure all Windows sounds and other audio does NOT use the interface used for Pro Tools. Default the onboard soundcard and keep the PT interface only for PT.

Cheers,
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #8  
Old 01-05-2015, 09:59 PM
100grit 100grit is offline
Member
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 202
Default Re: PT 11 prob the current play back engine does not support a sample rate of...

My 10.3 won't even install but I have the same problem in 11.3 changing PC audio doesn't not work. Can't create a new session sample of anything because the sample box is ghosted out grey. Can't open any previous
PT sessions as the sample error message pops up. I guess it's time to call Avid tech support.....
Reply With Quote
  #9  
Old 01-05-2015, 11:35 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,696
Default Re: PT 11 prob the current play back engine does not support a sample rate of...

Quote:
Originally Posted by 100grit View Post
I guess it's time to call Avid tech support.....

Yep, they are standing by the phones now
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-06-2015, 06:40 PM
100grit 100grit is offline
Member
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 202
Default Re: PT 11 prob the current play back engine does not support a sample rate of...

well, from 8am-5pm pst m-thu lol
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Current Playback Engine does not support sample rate sharpo07 Pro Tools 11 7 01-08-2016 06:32 AM
The current playback engine does not support a sample rate of 48 kHz. allegrarc macOS 9 11-27-2014 10:43 PM
the current playback engine does not support a sample rate of 47.9 kHz mikevarela Post - Surround - Video 3 03-30-2013 10:26 AM
The Current Playback Engine Does Not Support A Sample Rate of 44.1Khz ZiviMusic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 01-29-2013 03:05 PM
The current playback engine does not support a sample rate of 44.1 khz murdafew Pro Tools M-Powered (Win) 4 05-14-2010 04:21 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:41 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com