Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-03-2010, 12:13 PM
sytrusze sytrusze is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: New York
Posts: 91
Default Mbox 2 mini doesn't work

Dear members,

I'am having some issues with my mbox 2 mini + Pro Tools LE 8 which i bought yesterday. Installed it and everything went pretty good. I went to my control panel and selected the mbox to be the standard audio device. Not all application were allowing me to play sounds, but at least windows media player did, although it was a bit laggy.

Today i turned on my PC, and guess what.. it does recognize the mbox as usb device in the right bottom of my screen but i have no sound at all. Only Pro Tools is giving me sound.

Now when i go to my control panel and look at audio devices, my Mbox is not listed.

Please help!

Specs:
Windows XP SP3
Asus P5K motherboard
Realtek HD Audio output onboard soundcard
2GB Ram
Intel Quad Core Q6600 @ 2.40GHz
Reply With Quote
  #2  
Old 07-03-2010, 08:17 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,674
Default Re: Mbox 2 mini doesn't work

You need to use the MME helper to allow the M-box to play Non-pt audio.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-04-2010, 05:36 AM
sytrusze sytrusze is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: New York
Posts: 91
Default Re: Mbox 2 mini doesn't work

Thanks, but doesn't work for me because i also have to set the Mbox as default audio device in my control panel.
Unfortunatly, it isn't listed
Reply With Quote
  #4  
Old 07-04-2010, 08:23 AM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,674
Default Re: Mbox 2 mini doesn't work

It doesn't work that way. You "opt in" programs to the MME helper (did you download and install it yet?)
Now, bear in mind, it's single client so will only access one program at a time, which makes 'net audio tricky, and it won't play Quicktime or I-tunes at all because there's a "Known compatibility issue" with those programs and Digi hardware.
What you're dealing with is the fact that Digi designed their hardware to be a Pro Tools interface, and not a "soundcard." The vast majority of us use our on-board sound cards for incidental audio, and our Digi Interfaces as just that. It's much more reliable.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-04-2010, 09:46 AM
sytrusze sytrusze is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: New York
Posts: 91
Default Re: Mbox 2 mini doesn't work

I understand thanks for your help, too bad i just spended 300$ on it
Anyway, i unistalled everything and reinstalled it. I'am having sound again (don't know for how long) but i'am having lagg with my music. Whenever i play a song via internet or wmp is it lagging/stuttering.

Is this a know issue or better yet, is there a fix for it?
Reply With Quote
  #6  
Old 07-05-2010, 10:17 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,674
Default Re: Mbox 2 mini doesn't work

As stated already:
The vast majority of us use our on-board sound cards for incidental audio, and our Digi Interfaces as just that. It's much more reliable.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-06-2010, 07:37 AM
sytrusze sytrusze is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: New York
Posts: 91
Default Re: Mbox 2 mini doesn't work

Yeah i fully understand it right now (i think)

One final question. Is there any possibilty to plug my monitors into my Mbox AND on-board soundcard?
Because, it would be nice if the incidental audio would play through my monitors.
This way i can use the mbox only for pro tools.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-06-2010, 07:58 AM
sytrusze sytrusze is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: New York
Posts: 91
Default Re: Mbox 2 mini doesn't work

Something like this:

http://img812.imageshack.us/i/63943925.jpg/
Reply With Quote
  #9  
Old 07-06-2010, 08:08 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: Mbox 2 mini doesn't work

To do what you want to do, you would need an extra piece of gear. A small mixer for the MBox and PC, and then out to the monitors would work.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #10  
Old 07-06-2010, 11:57 AM
Hotcrazyfruit Hotcrazyfruit is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Toronto
Posts: 1,261
Default Re: Mbox 2 mini doesn't work

I just use 2 separate speakers for 2 reasons. A) no extra mixing gear needed B) I hook my second pair of speakers into my mbox headphone out to monitor through a different pair of speakers. So if it sounds good on computer speakers, and on my monitors, it must sound good overall.
__________________
Core i7 920 OC'ed @ 4.0 GHz (200 X 20)
12 GB Patriot Viper Extreme
Asus P6T
OCZ Agility 64 GB SSD
Hitachi 1TB 32 MB HDD
WD Caviar Black 500GB
Saphhire HD 5850
3 x 20" monitors

Eleven Rack w/ ERXP
Fender Super Champ XD
Marshall JCM2000 DSL100 Silver Edition W/ Silver Jubilee Cabinet
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mbox 2 mini will not work on new Mac 10.8.6. PhilT 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 04-04-2013 07:53 AM
Can't Get Mbox Mini To Work With PT LPSlashLP Windows 2 01-07-2013 05:10 PM
Mbox 2 mini will not work fredrickj Windows 4 05-17-2011 03:48 PM
Will MBox 2 Mini Work... celadith 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 08-28-2010 04:00 PM
My mbox 2 mini no work jonslaten 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 03-04-2009 09:43 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:01 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com