Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  ē  Community Terms of Use  ē  Help Us Help You

Knowledge Base Search  ē  Community Search  ē  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-27-2018, 01:55 AM
stakeoutstudios stakeoutstudios is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 59
Default Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Has anyone else noticed problems with low latency monitoring in Pro Tools 2018.1?

Iím on a trash can Mac Pro with Sierra and Universal Audio Thunderbolt Apollos.

It seems to not work correctly (doubled sound as if it were off) then if you disable and re-enable LLM, it occasionally works as expected.

Iím doing my monitoring through Apollo DSP in Console.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-27-2018, 07:53 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,704
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Quote:
Originally Posted by stakeoutstudios View Post
Has anyone else noticed problems with low latency monitoring in Pro Tools 2018.1?

Iím on a trash can Mac Pro with Sierra and Universal Audio Thunderbolt Apollos.

It seems to not work correctly (doubled sound as if it were off) then if you disable and re-enable LLM, it occasionally works as expected.

Iím doing my monitoring through Apollo DSP in Console.
are the outputs your trying to use LLM on outputs 1&2 ??? could it be that when it works the tracks are set to this output and when they do NOT work they are set to something other than that ??
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #3  
Old 01-27-2018, 11:48 AM
stakeoutstudios stakeoutstudios is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 59
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Quote:
Originally Posted by john1192 View Post
are the outputs your trying to use LLM on outputs 1&2 ??? could it be that when it works the tracks are set to this output and when they do NOT work they are set to something other than that ??

No, itís not a user error, or a different output. Iím used to how it works / should work.

Itís a fully re-produceable bug unique to 2018.1

If you press alt-k to initiate input monitoring mode it now disables low latency monitoring (although itís still active in the menu)

Then if you disable and re-enable low latency monitoring, it works as expected.

I hope they fix this soon, Iíll log the bug shortly.

Jason
Reply With Quote
  #4  
Old 01-27-2018, 11:50 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,704
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Quote:
Originally Posted by stakeoutstudios View Post
No, itís not a user error, or a different output. Iím used to how it works / should work.

Itís a fully re-produceable bug unique to 2018.1

If you press alt-k to initiate input monitoring mode it now disables low latency monitoring (although itís still active in the menu)

Then if you disable and re-enable low latency monitoring, it works as expected.

I hope they fix this soon, Iíll log the bug shortly.

Jason
ok, and i will see if i can repro here .. i personally rarely ever use LLM ..thx for logging
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #5  
Old 01-27-2018, 02:53 PM
spock999 spock999 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Ste-Julienne Qc Canada
Posts: 153
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

No Problem with Old MacPro 2008 under Yosemite using a UA Apollo Firewire
I will check on my friend's RIG with a MacMini Server Running El Capitain and using a New Apollo 16.

I know it's not the same setup but maybe it will help your Trouble shooting

Good Luck
Reply With Quote
  #6  
Old 01-27-2018, 04:10 PM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,704
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

ok, here is what i found .. i use my Lynx Mixer like you use Apollo Console ..

1) LLM disabled i hear the Doubling
2) LLM enabled i hear no Doubling, just my direct monitoring
3) LLM enabled, hit playback and i hear the track playing back then hit record, and i can then go in and out of record and punch in - hearing what is playing in Pre-Roll, then hear the Punch - my direct monitoring only, then hear the Post-Roll after recording ( i have pre and post on 1 bar) ...

4) LLM enabled, if i hit Alt-K to turn on Input Monitoring i hear Doubling, then turn that off and LLM is still enabled and the Doubling goes away

still not sure what i am doing wrong or what LLM is dpoing wrong .. this all seems correct to me ..

what recording Mode are you guys working in ?? Normal, Quickpunch, etc ?? maybe this is where the difference is ..

happy to be doing something wrong !!! just not sure what it is yet ...
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #7  
Old 01-27-2018, 04:18 PM
stakeoutstudios stakeoutstudios is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 59
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Quote:
Originally Posted by john1192 View Post
ok, here is what i found .. i use my Lynx Mixer like you use Apollo Console ..



1) LLM disabled i hear the Doubling

2) LLM enabled i hear no Doubling, just my direct monitoring

3) LLM enabled, hit playback and i hear the track playing back then hit record, and i can then go in and out of record and punch in - hearing what is playing in Pre-Roll, then hear the Punch - my direct monitoring only, then hear the Post-Roll after recording ( i have pre and post on 1 bar) ...



4) LLM enabled, if i hit Alt-K to turn on Input Monitoring i hear Doubling, then turn that off and LLM is still enabled and the Doubling goes away



still not sure what i am doing wrong or what LLM is dpoing wrong .. this all seems correct to me ..



what recording Mode are you guys working in ?? Normal, Quickpunch, etc ?? maybe this is where the difference is ..



happy to be doing something wrong !!! just not sure what it is yet ...


Thanks for that testing John, I wonder what is different about my system, it seems to be working correctly for you, but definitely not for me.

Iím usually working in quickpunch, Iíll experiment some more.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-27-2018, 04:26 PM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,704
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Quote:
Originally Posted by stakeoutstudios View Post
Thanks for that testing John, I wonder what is different about my system, it seems to be working correctly for you, but definitely not for me.

Iím usually working in quickpunch, Iíll experiment some more.
yeah, try not using QuickPunch for your tests ...
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #9  
Old 02-06-2018, 02:24 PM
Oufti Oufti is offline
Member
 
Join Date: Nov 2002
Location: Brussels, Belgium
Posts: 15
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Having the same issue here on PT2018/iMac 2012-HighSierra/Apollo 8p. The only turnaround I found is to open the Playback engine Dialog window, then click OK and everything is back to normal, as long as I record on the same track (the issue comes back when arming a new track for recording).
Reply With Quote
  #10  
Old 02-06-2018, 06:27 PM
climber climber is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: North Conway, NH
Posts: 312
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Did a lot of recording here and didnít encounter this issue.
__________________
__________________
Al Hospers
bass, vocal, composer, engineer

CleverSounds Recording

------------------------------------------------------
OS X Mojave, Late 2013 MacPro, 6 core, 32 GB RAM, Orion Studio , PT2019.5, Slate MTi, ISA428, ADL600, Distressor, Grace 501, Dimedio, Obsidian, One LA, BAC500, Harrison 32 EQ, UAD2 OCTO, Focal 6 be, Auratones...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
low latency monitoring in Pro Tools 11 - IS THERE AN ANSWER ....? Zee&Eli Pro Tools 11 22 03-10-2017 08:23 AM
Low Latency Monitoring in Standard Pro Tools 9? Dizzi45Z Pro Tools 9 20 02-06-2012 09:55 PM
Pro Tools 9.0.5 - Low Latency Monitoring problem still persists xazqe 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-02-2011 09:54 AM
Monitoring Latency issues 001 and Pro-Tools 6.4 LE eastwood1 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 21 08-30-2006 02:04 AM
Pro Tools Free OS 9 monitoring latency - help!! sunlikeblood Digidesign Hardware & Software 2 12-29-2003 05:56 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:32 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com