Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools SE and Essential (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-14-2017, 05:29 PM
Timberwolf Timberwolf is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Custer, SD
Posts: 2
Default Pro Tools SE Microphone

Can you use a non M-Audio microphone with SE and if so how. I can't get it to recognize one !

And can it recognize two microphones ?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-14-2017, 06:21 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 4,612
Default Re: Pro Tools SE Microphone

The best I can remember is that SE only worked with the interfaces that came with Avid's Keystudio, Recording Studio, or Vocal Studio bundles. The Recording Studio bundle came with the Fastrack interface with one mic input. You can try the Fastrack duo for two mic ins, but I wouldn't be confident that it would work.

No, you can't use two USB mics at the same time with SE.


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.2.

Pro Tools HD 12.8.1, Mbox3, MOTU PCI-424 w/ 2408mkII & 1224 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2, Focusrite Scarlett 18I8 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #3  
Old 11-14-2017, 06:22 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 11,293
Default Re: Pro Tools SE Microphone

Pro Tools SE is restricted/licensed to certain interface devices, it will not work with other devices.

And its old and crippled software. Pro Tools First is at least new and crippled software, but you can use it with any interface. Pro Tools First is "Free" but has other serious limitations starring with it is not compatible with sessions from other versions of Pro Tools and can't use plugins not purchased from the Avid online store. Make sure your computer meets all systems requirements if you are using Pro Tools First. There are also many good low cost DAWs out there, Reaper, Studio One, etc. My personal bias would be to get a full copy or Pro Tools.

You also need an interface to connect a Microphone to, avoid buying more USB type microphones they are usually a waste of time, especially if you want to record multiple sources at once.

If you describe what you want do, what you are recording for what etc. how many simultaneous inputs etc. and an idea of your budget people here can make recommendations for interfaced and microphones.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-14-2017, 06:50 PM
Timberwolf Timberwolf is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Custer, SD
Posts: 2
Default Re: Pro Tools SE Microphone

Thank you for your input. That's not what I wanted to hear, but was afraid was the case ! SE has worked great for me up to this point but I need to do more and really can't afford the full blown version right now. I am recording songs for a music CD with each vocal and instrument on different tracks. It would help if I could record two different tracks from two different mics at the same time. Unfortunately I already have 4 of the songs done with SE and four others started so it would be a bummer to have to change software now if the SE files don't work in the new software. I'm up for considering any and all suggestions.
Thanks Again !
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How Do I get my Microphone to Communicate with my Pro Tools 9. East25 Pro Tools 9 Discussion 3 11-22-2014 12:07 AM
Pro Tools SE Microphone set up UnionPacific7004 Pro Tools SE and Essential (Mac) 2 07-21-2013 12:02 PM
Pro Tools M-Audio Microphone Sensitivity ilp123 Pro Tools SE and Essential (Win) 1 08-13-2012 11:04 AM
HELP: Pro Tools LE 8 & sE Z3300a Microphone glenn1019 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 02-04-2012 03:02 PM
pro tools and microphone record thing protoolsfanatic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 09-04-2009 12:15 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:58 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com