Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-19-2017, 04:31 PM
cruisemates cruisemates is offline
Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Phoenix, AZ
Posts: 757
Default Digi 003 as sound card stopped working (Win 7)

Using Digi003 as sound card - HELP!

I have PT 10 and a Digi 003 console using Windows 7. I used to be able to play music outside of ProTools and hear it through the 003, but it stopped working.

I have the S/PDIF (lightpipe) connected from computer to the 003, and I have it selected as the sound card in windows. I believe that used to work, but not now.

Do I have to set something in the I/O preferences? Or is there another way to do it.

Thanks for any help.
__________________
__________________
- but the second mouse gets the cheese
Reply With Quote
  #2  
Old 03-19-2017, 04:44 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 9,057
Default Re: Digi 003 as sound card stopped working (Win 7)

Make sure the 003 is not set as default for windows and that the internal soundcard is set as default for Windows sounds.
__________________
Best Regards
Christopher


South Side Music Group
WEBHOME
SOUTHSIDEPUB
Reply With Quote
  #3  
Old 03-19-2017, 04:48 PM
cruisemates cruisemates is offline
Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Phoenix, AZ
Posts: 757
Default Re: Digi 003 as sound card stopped working (Win 7)

Sorry to ask a silly question - but that is the answer to getting the 003 to work as my sound card? - it is just counter intuitive, as if you think I asked why my computer sound card stopped working.

If we are indeed on the same page then thank you!!! It just doesn't seem logical - I will still try it though.
__________________
- but the second mouse gets the cheese
Reply With Quote
  #4  
Old 03-19-2017, 05:07 PM
cruisemates cruisemates is offline
Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Phoenix, AZ
Posts: 757
Default Re: Digi 003 as sound card stopped working (Win 7)

I am trying to get the 003 to play my windows sounds when I am not using Protools (or even when I am using Protools) - that is not working.

I selected Windows S/pdif out selected on my sound card, and I have that plugged into the SPdif optical on the 003 - but it is not playing.

I have also tried selecting SPdif 003 as my sound player, also not working. I would swear this used to work.

I am think it is something in my I/O preferences in ProTools 10. I tried selecting an aux channel as spdif in - still no joy.
__________________
- but the second mouse gets the cheese
Reply With Quote
  #5  
Old 03-19-2017, 05:11 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 9,057
Default Re: Digi 003 as sound card stopped working (Win 7)

Weird if it used to work ...

Someone who knows 003's will chime in eventually as we never used Windows or any Avid non HD interfaces so i can't help you there as it is probably a Windows setting somewhere.
__________________
Best Regards
Christopher


South Side Music Group
WEBHOME
SOUTHSIDEPUB
Reply With Quote
  #6  
Old 03-19-2017, 08:32 PM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 31,904
Default Re: Digi 003 as sound card stopped working (Win 7)

I think your method is the flaw. To use the 003 as the default Windows playback device(NOT recommended), you would set Windows to the 003, not SPDIF out of the sound card. Having said that, I WOULD set Windows to use the soundcard analog out(green mini TRS)and patch that with the proper cable to the AUX inputs of the 003(Aux or Alt, whichever is there as its been a while). Hit the Aux to Mon button to hear audio outside of Pro Tools. This avoids any hardware conflict(Windows AND Pro Tools both trying to use the 003). This method works and only costs the price of the cable, but may not sound great(which may not be an issue for listening to youtube and such). To get great sound, my preferred method is to add a monitor/source selector that can handle both analog(or SPDIF) from the 003, AND the SPDIF of the computer's sound card. The Presonus Central Station covers this and I find Windows audio quality is just as good as the sound from Pro tools from my current HD/Native setup, or my previous 003
__________________
Asus Sabertooth x79, Intel i7 3930K, 64 gig G-Skill DDR3, GeForce 610, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Focusrite, Chameleon Labs and Midas..............................
http://www.myspace.com/cswstudio
www.capricornsoundworks.com

The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Digi 003 Inputs stopped working babygoboom 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 08-28-2013 06:55 AM
Sound stopped working Mike Frank Pro Tools Software (Win) 2 05-18-2012 01:56 AM
Help !!!!! Hdx card stopped working ! carlfb Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 05-03-2012 09:25 PM
Digi 002 faders stopped working...NEED HELP menstrumentals 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 01-05-2010 02:06 PM
Digi 002 Rack stopped working rthomas09 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 8 01-30-2007 09:28 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:41 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com