Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-16-2018, 07:49 AM
tjcriffler tjcriffler is offline
Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: San Diego, CA
Posts: 3
Default 2018.7 Midi editor defaults

Hello there everybody! Long time PT user, first time posting on the DUC. I searched for this but couldn't unearth anything, so I'd like to bring it up in hopes the it could help other people who have encountered this issue.

In PT 2018.7, every time I load a session, the pencil tool and nudge value (in the midi editor window only) revert to a default setting instead of retaining their previously selected settings. The main edit window pencil tool and nudge value remains in the same state as when I closed the session, which is also how the midi editor used to behave until the .7 update.

Specifically, I almost always have my pencil tool set to line, and my nudge value set to 10ms. I do a lot of midi editing, so it is annoying to open a session, highlight some notes in the midi editor, hit the < or > key, and watch the notes jump somewhere I wasn't expecting (it reverts to 1 bar on nudge, and the pencil tool reverts to freehand).

As you will see in the screenshot, my main edit window nudge value is still at 10ms from the last time I opened the session, but my midi editor nudge is at 1 bar. Obviously, it isn't a huge deal to change the pencil tool to line and the nudge to 10ms, but PT hasn't behaved like this before and it disrupts my workflow just enough to be irksome.

Do your 2018.7 midi editor windows behave similarly, and do you have any ideas how to change it? Thanks in advance!
Attached Images
File Type: jpg Screen Shot 2018-08-16 at 6.27.46 AM.jpg (69.3 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #2  
Old 08-16-2018, 08:23 AM
innesireinar innesireinar is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 648
Default Re: 2018.7 Midi editor defaults

Specs please...
__________________
Avid HDX - PTHD 11.3.2 on OSX 10.10.5 - PT Ultimate 2019.6 on OSX 10.13.6 (II partition) - Cubase Pro 10 - Avid HD I/O 16x16 analog
Mac Pro 5.1 quadcore 2.8 16GB Ram
Reply With Quote
  #3  
Old 08-16-2018, 08:37 AM
tjcriffler tjcriffler is offline
Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: San Diego, CA
Posts: 3
Default Re: 2018.7 Midi editor defaults

Mac OS 10.12.6

iMac retina 5k, late 2014 (4GHz Intel core i7)

32 GB ram

PT 2018.7

Universal Audio Apollo 8 thunderbolt (though it does the same thing even if I open a session without an interface)
Reply With Quote
  #4  
Old 08-17-2018, 06:47 AM
PhilSchroeder's Avatar
PhilSchroeder PhilSchroeder is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Boston, MA
Posts: 87
Default Re: 2018.7 Midi editor defaults

That's annoying, for sure. Have you done a trouble ticket with Avid?
__________________
MacPro 2013, 12 core, 48G RAM
OS 10.14.6
Apollo x6 & Twin
Pro Tools 2019.10
Avid Artist Mix (2)
Reply With Quote
  #5  
Old 08-17-2018, 07:39 AM
innesireinar innesireinar is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 648
Default Re: 2018.7 Midi editor defaults

Checked this morning. It happens on 12.8.3 as well. I noticed in the past that it happened on the grid setting in the midi editor, even on 10 and 11. Didn't realize that other midi editor setting were also affected. I don't know if this could be a bug. Sure, it's not comfortable. When working on a track that is 8Tth quantized, then on a 16th we have to re-set the midi editor grid because this setting won't be saved in the session. Annoying
__________________
Avid HDX - PTHD 11.3.2 on OSX 10.10.5 - PT Ultimate 2019.6 on OSX 10.13.6 (II partition) - Cubase Pro 10 - Avid HD I/O 16x16 analog
Mac Pro 5.1 quadcore 2.8 16GB Ram
Reply With Quote
  #6  
Old 08-17-2018, 10:42 PM
tjcriffler tjcriffler is offline
Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: San Diego, CA
Posts: 3
Default Re: 2018.7 Midi editor defaults

It's nice to know I'm not the only one encountering this! I haven't submitted a ticket. Because it's a relatively small thing, it's not worth it to me to purchase a support ticket or plan, so I'll just ride it out and hope that they fix it in the next update.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2018.7 Editor Not Saving Settings stevenengle Pro Tools 2018 1 08-06-2018 02:53 PM
MIDI Editor and MIDI Event Editor keyboard commands broken 12.4 HD Marsdy Pro Tools 12 5 01-31-2016 06:01 AM
Committing Midi to Audio defaults new track to ticks ripekeai Pro Tools 12 0 12-21-2015 02:12 PM
Midi defaults.... jamenb 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 04-11-2009 12:52 PM
Problem #1: Session View Defaults to MIDI Event bilco 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 01-11-2006 01:11 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:31 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com