Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #91  
Old 12-12-2019, 11:49 AM
AlexLakis AlexLakis is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Annapolis, MD
Posts: 1,274
Default Re: Horrible VI performance when recording in 2019.10!

I can't figure out if musicians that can't track at 96k/256 buffer are really good musicians or really bad ones (no complaints here!)
Reply With Quote
  #92  
Old 12-12-2019, 01:44 PM
TNM TNM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,404
Default Re: Horrible VI performance when recording in 2019.10!

Quote:
Originally Posted by AlexLakis View Post
I can't figure out if musicians that can't track at 96k/256 buffer are really good musicians or really bad ones (no complaints here!)
256 buffer at 96K is acceptable for playing VI's and external instruments.. Many vocalists would be ok but some might complain of flanging. It depends how fast the interface drivers are too of course..

256 at 96K is a LOT different to 256 at 44K.
__________________
-iMac Pro 3.2ghz 8 Core, 64GB Ram, Vega 56, OS 10.14.6/Win10 Pro, TB3 Dock & 4xSSD, Apollo8 x2 + Octopre x2, Microlite x2, Midi Synths galore, PT 2019.12
-MBP 15" 2.8ghz 4 core, 16gb ram, 750M, triple boot OS 10.12.6/10.13.6/10.14.6, On board analog audio out, PT 12/2018/2019
-Whenever I launch Pro Tools, I get wet.(™) Best DAW ever.
Reply With Quote
  #93  
Old 12-12-2019, 01:48 PM
TNM TNM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,404
Default Re: Horrible VI performance when recording in 2019.10!

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
I have never been using USB audio interface. Poorest cheap thing was FW 002R and the rest being HD/TB
You mentioned apogee and their FW ones were no faster than the USB, sorry to say.
__________________
-iMac Pro 3.2ghz 8 Core, 64GB Ram, Vega 56, OS 10.14.6/Win10 Pro, TB3 Dock & 4xSSD, Apollo8 x2 + Octopre x2, Microlite x2, Midi Synths galore, PT 2019.12
-MBP 15" 2.8ghz 4 core, 16gb ram, 750M, triple boot OS 10.12.6/10.13.6/10.14.6, On board analog audio out, PT 12/2018/2019
-Whenever I launch Pro Tools, I get wet.(™) Best DAW ever.
Reply With Quote
  #94  
Old 12-12-2019, 01:48 PM
TNM TNM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,404
Default Re: Horrible VI performance when recording in 2019.10!

Quote:
Originally Posted by daeron80 View Post
Sorry to hear that. On Windows 10, I'm having excellent VI performance with 2019.10 - best ever. The only exception is when I activate Ozone 5 (which is pretty old, and that might be the problem) with a few instances of Arturia V Collection synths. No biggie. Freeze a couple tracks, and I'm rocking again. On orchestral tracks, I can run all the instances of Play and Spitfire stuff I could ever want, never a hitch.
That's windows. Works great here too on the same mac that OS X is on.

Because shortcuts are so easy to create on Mac, and I have a hundred of them for PT, is why I can't really fathom using windows instead.

For example, I have powerclaw shortcuts for tons of stuff like the page scrolling type and turning it on or off.. PT is the only DAW on the market that doesn't have a hotkey for page scrolling built in (true), and until recently, the only DAW that had to have playback stopped to change scrolling modes.
__________________
-iMac Pro 3.2ghz 8 Core, 64GB Ram, Vega 56, OS 10.14.6/Win10 Pro, TB3 Dock & 4xSSD, Apollo8 x2 + Octopre x2, Microlite x2, Midi Synths galore, PT 2019.12
-MBP 15" 2.8ghz 4 core, 16gb ram, 750M, triple boot OS 10.12.6/10.13.6/10.14.6, On board analog audio out, PT 12/2018/2019
-Whenever I launch Pro Tools, I get wet.(™) Best DAW ever.
Reply With Quote
  #95  
Old 12-12-2019, 07:26 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,015
Default Re: Horrible VI performance when recording in 2019.10!

Quote:
Originally Posted by daeron80 View Post
Sorry to hear that. On Windows 10, I'm having excellent VI performance with 2019.10 - best ever. The only exception is when I activate Ozone 5 (which is pretty old, and that might be the problem) with a few instances of Arturia V Collection synths. No biggie. Freeze a couple tracks, and I'm rocking again. On orchestral tracks, I can run all the instances of Play and Spitfire stuff I could ever want, never a hitch.
On Windows, VI performance is fine here as well.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2019.12 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #96  
Old 12-12-2019, 11:06 PM
TNM TNM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,404
Default Re: Horrible VI performance when recording in 2019.10!

Quote:
Originally Posted by TOM@METRO View Post
On Windows, VI performance is fine here as well.
What percentage can you take your real cpu usage too with plugins on PT windows?
I am about to test that on my 16" macbook in Bootcamp as soon as I can install some more plugins later on.
Considering the low buffer performance on windows is stellar, 64 buffer with asio and I can play any VI unlike 64 with core audio on OSX, I presume I'll be able to heavily load the system.
If only I could work out how to easily make my own shortcuts for those that don't exist.
__________________
-iMac Pro 3.2ghz 8 Core, 64GB Ram, Vega 56, OS 10.14.6/Win10 Pro, TB3 Dock & 4xSSD, Apollo8 x2 + Octopre x2, Microlite x2, Midi Synths galore, PT 2019.12
-MBP 15" 2.8ghz 4 core, 16gb ram, 750M, triple boot OS 10.12.6/10.13.6/10.14.6, On board analog audio out, PT 12/2018/2019
-Whenever I launch Pro Tools, I get wet.(™) Best DAW ever.
Reply With Quote
  #97  
Old 12-13-2019, 12:28 AM
P_J P_J is online now
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Finland
Posts: 292
Default Re: Horrible VI performance when recording in 2019.10!

>>I am about to test that on my 16" macbook in Bootcamp as soon as I can install some more plugins later on.<<

I have 16" MBP (2.4/5500M8Gb/64Gb) and on MacOS both Nuendo and Logic runs extremely well (no fan noise problems), but Pro Tools performance in Bootcamp is very disappointing. Fans are blowing loud all the time and there's no way to use low buffer settings. I'm really hoping this is just a Bootcamp thing, not a Pro Tools. I haven't test VI performance, just normal audio post production sessions.
EDIT: It seems that bad performance had something to do with hardware drivers. I bought U-Phoria UMC204HD for my "on the road" setup and with ASIO Drivers PT/Bootcamp is working very well even with small buffer sizes too. Fans are still blowing twice as fast as on Mac OS, but PT's performance is good.
__________________
OS10.14.6 * pt ultimate 2019.10/eucon19.9x/aja15.22*omni*artist series/pt|control*trash 3.5ghz-6core/32gb/d300 etc
**post production (tv)**

Last edited by P_J; 12-15-2019 at 03:44 PM.
Reply With Quote
  #98  
Old 12-13-2019, 04:53 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,527
Default Re: Horrible VI performance when recording in 2019.10!

Quote:
Originally Posted by TNM View Post
You mentioned apogee and their FW ones were no faster than the USB, sorry to say.
Was commenting other user's experience of USB
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #99  
Old 12-17-2019, 06:02 AM
RyanC RyanC is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 649
Default Re: Horrible VI performance when recording in 2019.10!

One thing I think that would REALLY help VI performance in PT is if there was an option for an additional 32 or 64 sample buffer for VI's as compared to input monitoring.

I would love to be able to get to 32 buffer for input monitoring plus 64 for VI's. Considering there is no input buffer or sample delay for AD converter on the VI side it really makes sense. No reason they should both try to use the same buffer size.

Hate to say it, but I wouldn't be surprised if optimizations to the native engine in PT will have to wait for HDX sales to be fully dead.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 2019 Mojave performance improvements bartosz idzi Pro Tools 2019 8 05-17-2019 02:10 PM
Horrible Latency when recording in Pro Tools 11 FJ92 Pro Tools 11 4 04-22-2016 11:09 AM
Recording quality suddenly horrible? PT8 - files in here. masta1 Pro Tools M-Powered (Win) 7 04-03-2009 11:11 AM
Horrible noise on bass amp when recording! idledude Pro Tools M-Powered (Mac) 6 01-07-2009 01:57 PM
Horrible, Horrible, Skreeching Noise On Drum Track in Sampletank William.E.Lemuel 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 10-09-2002 07:54 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:16 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com