Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-12-2018, 08:32 PM
drewf2 drewf2 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: perth, western australia
Posts: 3
Default Midi notes wont fire simultaneously

I have an issue with midi in pro tools 10. I am using steven slate as an insert to an instrument track in pro tools, where i write midi drums. The problem is when two or more midi notes are played at the same time (like a kick and cymbal) on the grid only one will sound. If i slightly nudge one note so they are not perfectly in line then both sound (refer screenshot attached).

Steven slate only picks up one note being triggered so it is definitely a pro tools issue not the drum program. I am sure this is an easy fix but for some reason everything I try has not helped! Any advice would be greatly appreciated.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	48260373_10157997678411982_2198736394686300160_n.jpg
Views:	0
Size:	38.8 KB
ID:	11167  
Reply With Quote
  #2  
Old 12-12-2018, 08:45 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,455
Default Re: Midi notes wont fire simultaneously

I would guess a setting like either
Polyphony mode or omni setting inside SSD’s

Caveat I’ve never used SSD’s

But I would go through the settings once again
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-13-2018, 05:54 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 15,503
Default Re: Midi notes wont fire simultaneously

Quote:
Originally Posted by YYR123 View Post
I would guess a setting like either
Polyphony mode or omni setting inside SSD’s

Caveat I’ve never used SSD’s

But I would go through the settings once again
That would be dumb to have a drum program limit a MIDI stream to one note at a time. I mean a drummer has four limbs so one could play four sounds at a time.

I wonder what operating system the op is trying to run PT10 in? It could be an incompatibility issue between PT and the computer operating system.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #4  
Old 12-13-2018, 06:32 AM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 2,654
Default Re: Midi notes wont fire simultaneously

I would start by thrashing prefs, etc
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools 2018
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #5  
Old 12-13-2018, 07:20 AM
drewf2 drewf2 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: perth, western australia
Posts: 3
Default Re: Midi notes wont fire simultaneously

Have tried a whole bunch of things to no avail. I am using an all in one pc, it could very well be that's the problem as it worked fine on my old computer but I have recently upgraded to the all in one. Everything else in pro tools works fine on the new computer, tracking, editing, it's just the midi that's not working.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-13-2018, 08:09 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 15,503
Default Re: Midi notes wont fire simultaneously

Quote:
Originally Posted by drewf2 View Post
Have tried a whole bunch of things to no avail. I am using an all in one pc, it could very well be that's the problem as it worked fine on my old computer but I have recently upgraded to the all in one. Everything else in pro tools works fine on the new computer, tracking, editing, it's just the midi that's not working.
What version of Windows are you using? And what was on your old machine? For that matter what specific PT10 version are you using? PT10 is only considered compatible with Windows 7 sp1 and nothing higher.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #7  
Old 12-13-2018, 08:19 AM
drewf2 drewf2 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: perth, western australia
Posts: 3
Default Re: Midi notes wont fire simultaneously

I am using windows 10, the old computer would have been windows 7 or earlier even. I have the full licensed pt10. It seems to work fine for everything else, have had no dramas recording, playing back, importing tracks, bouncing tracks etc.

Some interesting things to note, if i turn down the velocity of one of the midi notes it automatically will then play the other note and vice versa, whichever note is louder gets played the other doesnt. Also Iv'e noticed on say a group of kicks or a faster roll, none of the notes will sound in a bunch of 8 notes, this could be that it is too much info so the midi just skips the notes all together? that wouldn't explain the double note issue though.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-13-2018, 11:24 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 15,503
Default Re: Midi notes wont fire simultaneously

Quote:
Originally Posted by drewf2 View Post
I am using windows 10, the old computer would have been windows 7 or earlier even. I have the full licensed pt10. It seems to work fine for everything else, have had no dramas recording, playing back, importing tracks, bouncing tracks etc.

Some interesting things to note, if i turn down the velocity of one of the midi notes it automatically will then play the other note and vice versa, whichever note is louder gets played the other doesnt. Also Iv'e noticed on say a group of kicks or a faster roll, none of the notes will sound in a bunch of 8 notes, this could be that it is too much info so the midi just skips the notes all together? that wouldn't explain the double note issue though.
Like I suspected - compatibility issue. That it works for everything else doesn't matter. This is what happens when one goes outside of Avid's recommendations. For instance I am running PT11.3.2 on OSX 10.12.6; there's a known issue that audio import via the menu doesn't work but dragging from Finder (as you may grok I'm running a Mac but the concept is the same) works. I was aware of this when I decided to go with a non-supported operating system for my version of PT. What I'm doing is a workaround just like you found your workaround.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #9  
Old 12-13-2018, 02:30 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,455
Default Re: Midi notes wont fire simultaneously

Quote:
Originally Posted by drewf2 View Post
I am using windows 10, the old computer would have been windows 7 or earlier even. I have the full licensed pt10.
PT10.? / Have you read the release notes for all of the releases? There were 10 .x releases for PT10 so there might be a version in there that does work better for you.

I remember 10.3 was a real big jump in performance. I wouldn't go back before that.

I stayed at 10.6 for at least 2 years....I am not sure what the benefits of x7-x10 were...10.6 met my needs.
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Moving MIDI notes and control data (sustain) simultaneously? tobbenos Tips & Tricks 14 09-24-2014 12:29 PM
Instrument track issue, hear midi notes,but wont record siga 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 03-19-2012 03:11 PM
Updated to 10.6.8 from 10.6.7 , PT9 wont fire up!!! Panacci Pro Tools Software (Mac) 4 12-02-2011 04:45 PM
Digi 002 wont fire up CartoonBrad 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 07-20-2004 10:37 PM
Red MIDI notes wont play j20056 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 10-14-2002 03:18 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:04 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com