Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > General Discussion & Off Topic > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-28-2018, 09:30 AM
bayside bayside is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 21
Default Keyboard doesn't control PT functions

My PT keyboard doesn't control PT functions, start stop ect. What could be up.
worked yesterday

Last edited by bayside; 11-29-2018 at 10:34 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-28-2018, 11:19 AM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,752
Default Re: Key Board

So Space Bar doesn't work... or are you referring to the Command Focus shortcuts?
__________________
Brian

Windows 10 Pro 64 Bit

Pro Tools 2020
benonistudio.com
Youtube Channel - benonistudio
Plugin Deals
@benonistudio
Instagram
Reply With Quote
  #3  
Old 11-28-2018, 01:55 PM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,144
Default Re: Keyboard doesn't control PT functions

Do you have any plugins open on the screen? Some of them(Toontrack for instance) will take over the keyboard until you click outside of the plugin(to re-focus the keyboard back to Pro Tools).

Does the keyboard work outside of PT?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 11-29-2018, 06:19 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,009
Default Re: Keyboard doesn't control PT functions

Quote:
Originally Posted by bayside View Post
My PT keyboard doesn't control PT functions, start stop ect. What could be up.
worked yesterday
Could you give us some system info? Laptop or desktop computer?
Does the keyboard work at all for regular computer functions?
Wired or wireless keyboard? If wired is it plugged into a working & powered up USB port? If you're on Windoze the default is to have USB ports power down after a while. That can be corrected by going into Windows Control Panel and turning off all power savings measures for the USB ports. If wireless is the battery charged? Also if wireless make sure the keyboard & computer are paired.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #5  
Old 11-29-2018, 10:41 AM
bayside bayside is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 21
Default Re: Keyboard doesn't control PT functions

Benoni, no the space bar doesn't work from the avid keyboard usb connected.

The keyboard does some function on the lap top.

System;
MacBoxPro 10.8.5
PT 11
Artist Mix
Avid keyboard
2 Apollo 8's
blue tooth mouse
Reply With Quote
  #6  
Old 11-29-2018, 11:53 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,009
Default Re: Keyboard doesn't control PT functions

Quote:
Originally Posted by bayside View Post
Benoni, no the space bar doesn't work from the avid keyboard usb connected.

The keyboard does some function on the lap top.

System;
MacBoxPro 10.8.5
PT 11
Artist Mix
Avid keyboard
2 Apollo 8's
blue tooth mouse
What is a MacBoxPro? Do you mean MacBookPro instead? If so does the laptop's own keyboard function as it should in PT?

Does the PT keyboard work normally in other programs?
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #7  
Old 11-30-2018, 04:26 AM
bayside bayside is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 21
Default Re: Keyboard doesn't control PT functions

Musicman . . . Mac book pro. The avid keyboard works on certain functions,enter,close window and others. Space bar does work at all.
The keyboard does control some functions on other programs.
OK sessions are loading and recording. Can only create 1 track at a time and space bar doesn't work. Lap top keyboard does work.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-30-2018, 05:14 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,009
Default Re: Keyboard doesn't control PT functions

Quote:
Originally Posted by bayside View Post
Musicman . . . Mac book pro. The avid keyboard works on certain functions,enter,close window and others. Space bar does work at all.
The keyboard does control some functions on other programs.
OK sessions are loading and recording. Can only create 1 track at a time and space bar doesn't work. Lap top keyboard does work.
Being the laptop's own keyboard works okay in PT then the fault is NOT with the PT program but the so-called PT/Avid keyboard which is really nothing more than a standard Apple keyboard with different keytops to show the shortcuts. If you look at the underside of the keyboard I bet you'll see the Apple logo. PT doesn't know or care which keyboard that's being used. Make sure that both the laptop and external keyboard are recognized by OSX as the same type of keyboard. See this page: https://thetypingcat.com/howto/chang...ayout-mac-os-x

For clarification: does the external keyboard work okay if you use it for normal everyday functions like you would use the laptop's own keyboard? Not just some functions but for everything?
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #9  
Old 11-30-2018, 05:38 AM
bayside bayside is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 21
Default Re: Keyboard doesn't control PT functions

No, the avid board won't type letters or numbers. I',m going to follow on your suggestions. Oh, everything was fine until 3 days ago.

Last edited by bayside; 11-30-2018 at 05:58 AM.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-30-2018, 10:55 AM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,144
Default Re: Keyboard doesn't control PT functions

Quote:
Originally Posted by bayside View Post
No, the avid board won't type letters or numbers. I',m going to follow on your suggestions. Oh, everything was fine until 3 days ago.
Okay, that pins the problem on the keyboard. Check its connection and maybe try moving it to another USB port.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Slow functions on the Artist Control w/ PT Control firmflange Artist Series 15 11-26-2018 11:27 PM
Transport Functions C600 doesn't work hollow Pro Tools 11 1 08-16-2013 08:12 AM
Keyboard functions PT10 on MacBookPro KSD macOS 4 03-20-2013 07:40 AM
Lost Keyboard Functions Some Or All Help wolfman_rob Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 05-15-2008 04:43 PM
What functions in PT can you control with an 02r? saloniki MIDI 2 12-01-2005 11:33 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:34 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com