Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools | First Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-24-2019, 02:17 AM
Metalhed666 Metalhed666 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: UK
Posts: 4
Default Where is Xpand!2 Virtual Instrument?

Hi community,

I recently installed the free PTF on a Windows 10 laptop and it all works beautifully including the drums sounds I use for MIDI on Xpand! 2 pre-installed without me having to do anything but the laptop is used for loads of stuff so not really dedicated for music production.

I also have a Macbook Air so I deactivated PTF on Windows, uninstalled it and have installed PTF on the Mac instead...but no Xpand! 2 - when I open a template that uses it, I get a message saying the plugin is missing.

- Some knowledgebase articles say it is preinstalled - I haven't got either a .big file or .aaxplugin file for it anywhere
- Some say I have to download it from the marketplace - when I go into the marketplace I cannot find Xpand!2 and the two First AIR bundles are pay only
- Some say there is a link to download it in the My Avid account - no there isn't!

Where do I get Xpand! 2 from??? I am new to Pro Tools so I'm not buying anything yet until I'm sure I can use it for the purposes that I need so I just want the basics to play around with and learn.

If anybody can tell me, please do. Also, if I need to supply any more info.

Thanks in advance.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-26-2019, 11:10 AM
Metalhed666 Metalhed666 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: UK
Posts: 4
Default Re: Where is Xpand!2 Virtual Instrument?

Nobody?? Not even Avid? Guess I'll try another DAW then...
Reply With Quote
  #3  
Old 09-26-2019, 11:48 AM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,222
Default Re: Where is Xpand!2 Virtual Instrument?

Please see this KB article about PTF and Xpand2.

Let us know how it goes.
__________________
Will K

System Details
Reply With Quote
  #4  
Old 09-26-2019, 11:51 AM
Metalhed666 Metalhed666 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: UK
Posts: 4
Default Re: Where is Xpand!2 Virtual Instrument?

Hi Junkgear,

When I go into the marketplace I cannot find Xpand!2 and the two First AIR bundles are pay only.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-26-2019, 06:32 PM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,222
Default Re: Where is Xpand!2 Virtual Instrument?

There seems to be conflicting information on Xpand2....
I’ll see if I can get you some help.
__________________
Will K

System Details
Reply With Quote
  #6  
Old 09-26-2019, 07:33 PM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,647
Default Re: Where is Xpand!2 Virtual Instrument?

Quote:
Originally Posted by Metalhed666 View Post
Hi Junkgear,

When I go into the marketplace I cannot find Xpand!2 and the two First AIR bundles are pay only.
Hi Metalhead666,

The Xpand!2 installer is already a part of the Pro Tools DMG file installer and should be installed along with the DAW. Please try re-downloading and re-installing from your Avid Account and see if the same issue occurs.

Thank you!
Tope
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #7  
Old 10-06-2019, 12:40 PM
Metalhed666 Metalhed666 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: UK
Posts: 4
Default Re: Where is Xpand!2 Virtual Instrument?

I give up. I've wiped the laptop twice, reinstalled PTF and it still isn't there. So I bootcamped it and installed Windows 10 (which I didn't want to do) and when I install PTF, XPand!2 is there!

Not the ideal solution and it shouldn't be this difficult, free or not, with so much conflicting information and none of it clear. But at least I'm working now!
Reply With Quote
  #8  
Old 01-23-2020, 07:55 PM
Seafoam_Green's Avatar
Seafoam_Green Seafoam_Green is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bali - Indonesia
Posts: 793
Default Re: Where is Xpand!2 Virtual Instrument?

this is a royal PITA

xpand2 is missing from my paid standard pro tools for some stupid reason all of a sudden after updates etc

..., now PT session wont open saying xpand is missing , now im going through this nightmare on my mac via being forced into downloading this protools first BS- just in an effort to locate the frikken installer

avid .., we always had expand so why take it away and force us to go through this BS .., just give us a link for it god damn it!, it should be included in the air pack anyway
__________________
Pro Tools 2019.6 Native * Slate Raven MTi-1 Version 3.3.0 * AVID MBox3 Pro * OSX Mojave 10.14.6 * MAC PRO (late 2013) * 3.5 GHz 6-Core Intel Xeon E5 * 64 GB Ram 1866 MHz DDR * AMD FirePro D300 2048Mb * Lacie LBD 1TB Thunderbolt 2 PCiE * Blackmagic Multidock Thunderbolt2 (Broken !!! - shyte support from Blackmagic Singapore > A-Holes) * Samsung SSD's 850 Pro * WD Black HDD's
Reply With Quote
  #9  
Old 01-24-2020, 08:43 AM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,647
Default Re: Where is Xpand!2 Virtual Instrument?

Quote:
Originally Posted by Seafoam_Green View Post
this is a royal PITA

xpand2 is missing from my paid standard pro tools for some stupid reason all of a sudden after updates etc

..., now PT session wont open saying xpand is missing , now im going through this nightmare on my mac via being forced into downloading this protools first BS- just in an effort to locate the frikken installer

avid .., we always had expand so why take it away and force us to go through this BS .., just give us a link for it god damn it!, it should be included in the air pack anyway

Hi,

The Xpand!2 installer is already part of the Pro Tools installer file.
You can try reinstalling your Pro Tools and see if Xpand!2 still does not appear. Let me know how it goes.

Thanks,
Tope
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #10  
Old 02-12-2020, 03:24 PM
mojohos mojohos is offline
Member
 
Join Date: Feb 2020
Location: Ca North of Los Angeles USA
Posts: 4
Default Re: Where is Xpand!2 Virtual Instrument?

I am very new here. I have had problems trying to get plugins for Focusrite creation Pack. I uninstalled PTF v 2019.6 so I could use the older Avid application manager to download per instructions from Focusrite support. Apparently they don't know app manager is now part of Avid Link.

Anyways after uninstalling PTF 2019.6 and Avid Link I was able to load app manager 2018.10 and it was showing PTF 2018.7 as my version so I tried installing that to see if it would help with downloading Focusrite creation pak plugins. (It didn't). First I uninstalled just the program. That didn't help so I uninstalled everything (both radio buttons in install/uninstall).
I have been having same problem with xpand!2 since. Every template that had it said it's missing : do you want to download from marketplace. (Yes) which never worked. So I was back to 2019.6 but still no xpand!2 which was previously working and still no Focusrite plugins.

If you unzip the 2019.6 or 2019.5 installer you will find a folder ISSetupPrerequisites which has Xpand!2 and setup. I ran that and now Xpand!2 is back. Hope this helps.
__________________
PT|First Version 2019.6.0
Microsoft Windows 10 Professional 10.0.18363
Intel(R) Core(TM) i7-4771 CPU @ 3.50GHz
Samsung SSD 860 EVO 500GB
Seagate ST3000DM001-1CH166
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help With Xpand! cj4ebay Virtual Instruments 1 12-24-2012 10:02 AM
Xpand can't find the Xpand.dat mountainman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 01-12-2009 01:24 AM
Xpand.dat Gone/Xpand Crashes PT 7.4 dts.music Virtual Instruments 2 09-16-2008 10:00 PM
xpand 1.0.1r2? kennylovrin Virtual Instruments 4 06-28-2006 06:40 AM
Xpand ? Greene Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 03-21-2006 11:19 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:46 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com