Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #41  
Old 06-11-2016, 02:45 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,179
Default Re: Dithering from 32 Float to 24 Bit

Quote:
Originally Posted by gandlz View Post
No dither when bitrate is not changed makes also sense to me. That’s why it sounds strange to me as they dither 32bit export to 32bit.
But your idea about it makes sense. In the end you can only play through a 24bit DAC so dither would be needed.

I just got confused by the long processing time when exporting 32bit files. So I now go the session folder and just copy the desired file.
Also I usually bounce my masters to a new track and have dither plugin at the last insert, so I can choose the one I like and also check for levels or inner sample peaks while bouncing. After this I also have to copy the final master from the session folder because otherwise additional dither would be applied in every case (exporting to 32, 24 or 16bit). So I also have to use additional software to make my 16bit CD-Files.

The question about “What dither (16, 18, 20bit) is used…” is because Avid dither plugin does not offer 24bit dither. So I think it would be really stupid to apply 16bit dither when exporting to 32 or 24bit.
It won't, that would be too braindead.

Your workflow sounds great, just try not make sure dither is not applied twice (including by any external mastering software).

For everything else I'd work at 32-bit float (or 24 bit fixed if needed) and just not bother with dithering. It's buried in the noise floor for all practical purposes, and even more so if you are working at higher sample rates like 96kHz.

I can maybe imagine reasons why somebody might sometimes want to dither/noise shape a 32-bit float, but I can't imagine why somebody wants to *always* do that on a 32-bit file format where it's likely to be reused by a DAW. That float to float dither comment in the manual has long bugged me. It is not hard to write some utilities to write and dump data from AIFF or WAV to play and see what is going on, but just don't have time to play with this now.
Reply With Quote
  #42  
Old 06-12-2016, 07:57 AM
Bob Olhsson's Avatar
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,386
Default Re: Dithering from 32 Float to 24 Bit

The "not dithering twice" argument often confuses people about what dither does.

Dither PREVENTS distortion when writing back to a file after signal processing. We are always choosing BETWEEN dither and distortion. The ONLY time to not dither is when absolutely no change of any kind is being made to the audio. Even a .01 dB. level change requires dither to prevent the even more audible crunchy distortion that digital is famous for.
__________________
Bob's room 615 562-4346
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
  #43  
Old 06-13-2016, 02:03 PM
daeron80 daeron80 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Orlando, Florida, USA
Posts: 3,672
Default Re: Dithering from 32 Float to 24 Bit

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
You are trying to make some valid points but being let down by multiple inaccuracies.
Good points. I posted that over four years ago, and I don't remember what I was thinking then. Thanks for the corrections.
__________________
David J. Finnamore

Nyquist was right.

PT 2020.5 Ultimate | Omni | macOS Mojave
PT 2020.5 | Saffire Pro 40 | Win10
Reply With Quote
  #44  
Old 06-23-2016, 07:25 AM
gandlz gandlz is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Austria
Posts: 52
Default Re: Dithering from 32 Float to 24 Bit

just want to say thanks for talking about and all the information!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
24 or 32 bit float Bender macOS 26 03-13-2018 06:41 AM
32 Bit Float boogiemotel macOS 76 01-20-2013 09:28 PM
32 Bit Float boogiemotel Pro Tools 10 28 01-09-2013 10:22 AM
32 bit Float Logichead Pro Tools 10 0 10-22-2011 11:08 AM
Help! What is a 32-bit Float Mix ????? Rhapsody 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 02-27-2010 09:46 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:52 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com