Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire and USB Audio Interfaces (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-21-2013, 04:34 PM
juicytunes juicytunes is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 128
Default mbox pro doesn't show in session

HI guys,

My 3rd gen mbox pro isn't showing up in the session playback engine list.
Just pro tools aggregate. Not sure what changed. I've shut down and re-started.
hardrive - mbox pro - imac 27"

can you help?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-21-2013, 05:33 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,652
Default mbox pro doesn't show in session

Does it show up in the system report / system profiler?
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-21-2013, 05:41 PM
juicytunes juicytunes is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 128
Default Re: mbox pro doesn't show in session

It doesn't show in the system profiler.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-21-2013, 05:47 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,117
Default Re: mbox pro doesn't show in session

Quote:
Originally Posted by juicytunes View Post
It doesn't show in the system profiler.
In general way too little info to really help you, see the "Help us Help You - READ THIS Before Posting!" link above for the kind of stuff that really helps.

What are the front-panel lights doing on the Mbox? Do they appear to work/normal? Remove any other firewire devices from that firewire chain and computer all together. Try a different Firewire cable and FW400/800 adapter if used. Try a different port if possible. Be a bit paranoid about hot plugging/unplugging the Mbox Pro--try powering stuff off before moving the port etc.

Try downloading the latest Mbox Pro driver installer from Avid that is supported on your OS X version. Run the uninstaller in that download, reboot the Mac, run the installer, all with the Mbox Pro disconnected. Power off again, connect the Mbox Pro, power on the Mac, once it boots power on the Mbox Pro.

Make sure you have all the recommended OS X optimizations done - including disabling automatic updates.

If that does not work can you test the Mbox Pro on another computer?

Still having a problem after that we need much more info, exact Mac (model/version), exact OS X, exact Pro Tools and driver versions.


Darryl
Reply With Quote
  #5  
Old 03-21-2013, 06:12 PM
juicytunes juicytunes is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 128
Default Re: mbox pro doesn't show in session

Thanks for the response.
I downloaded the latest driver, and it still doesnt' show in the session.
It does show in the system profiler. It may have showed before and I didn't see it, not sure.

The lights on the front of the mobx appear normal - blue power light is on, green speaker light is on.

I"m using PT 10.0.1 ,an imac 2.93 intel cor 17, mac os 10.6.8

It has all worked fine before. Not sure what happened. There may have been some other software updates, things disconnected and re-connected, but everything appears connected correctly, and ( not %100 sure, but) I think I've used PT since then.

Any other insights?
Reply With Quote
  #6  
Old 03-21-2013, 06:22 PM
juicytunes juicytunes is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 128
Default Re: mbox pro doesn't show in session

Hmm also, in the Mbox pro window ( the mixer ) bottom left it says
"hardware not connected"
Reply With Quote
  #7  
Old 03-21-2013, 06:26 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,117
Default Re: mbox pro doesn't show in session

Quote:
Originally Posted by juicytunes View Post
Thanks for the response.
I downloaded the latest driver, and it still doesnt' show in the session.
It does show in the system profiler. It may have showed before and I didn't see it, not sure.

The lights on the front of the mobx appear normal - blue power light is on, green speaker light is on.

I"m using PT 10.0.1 ,an imac 2.93 intel cor 17, mac os 10.6.8

It has all worked fine before. Not sure what happened. There may have been some other software updates, things disconnected and re-connected, but everything appears connected correctly, and ( not %100 sure, but) I think I've used PT since then.

Any other insights?
Of all the things I suggested exactly what did you try? Try different cables, unplugging other Firewire devcies, etc. If you dont' say exactly what you did we cannot guess.

Download the driver--did you install it? (yes people make that mistake). You went though _exactly_ the steps I outlined to uninstall and reinstall the driver? You made sure you installed the Mbox 3 Pro not other Mbox driver? (should have or it would not show up anywhere).

When Pro Tools is starting you hold down the 'N' key (and keep it held down) and then in the playback engine dialog that appears there is no option for the Mbox Pro?

Can you test the Mbox Pro another computer (PC or Mac?)?

Darryl
Reply With Quote
  #8  
Old 03-21-2013, 06:53 PM
juicytunes juicytunes is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 128
Default Re: mbox pro doesn't show in session

OK. It appears fixed now. I did install the new driver, but apparently didn't uninstall first. Now I've uninstalled, reinstalled, and everything appears to be working.

Thanks for your help!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools/D-Show standalone integration idea with D-Show show files/virt. soundcheck digidesigner VENUE Live Sound Systems 2 11-08-2011 02:52 PM
Weird Track Show vs Hide while Importing Session Data in PT8 acacia Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 06-02-2009 01:54 AM
Plugins dont show up in session. dacapo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 08-30-2007 05:37 PM
can "Export Session as text" show plug-ins used? tomcat Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 07-05-2004 10:43 AM
Show Session Startup Window Armando 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 03-14-2001 03:00 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:16 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com