Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-20-2014, 10:10 AM
JimGriffith JimGriffith is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Illinois
Posts: 5
Default "Unable to locate M-AUDIO Hardware" - Fast Track, PT8.0.5, Win 7

I saw several similar posts, but nothing I read has gotten me closer to a solution on this one.

I have owned PT8 for some time and used it with my M-Audio Fast Track on my iMac with no issues. I recently obtained an Acer Aspire S3 with Win7 and figured it would be a great portable system.

- I installed PT8.0.0 and got the "Unable to locate M-AUDIO Hardware" message.

- I did some research, uninstalled, re installed, installed 8.0.5 update as well as latest driver for Fast Track (6.1.12). Same issue. I also tried backsteping to the second oldest driver (6.0.6) and no fix.

- After each install / uninstall I did a system restart.

- The computer is clean as it is a fresh hard drive and install of Win7.

- The Fast Track is plugged directly into a powered USB port, and it powers on without fail. The laptop also recognizes it by name when it is connected.

- Where should the Fast Track drivers show up? I am wondering if they are installed in the computer, but not in the Digidesign drivers folder. I guess I need to know what I should be looking for and in what location.

- I'm not at home and just thought of this - could the antivirus software cause an issue? I'll try turning it off tonight and see if that makes a difference. Is there anything else in Win7 security that may be blocking PT 8.0.5 from recognizing the Fast Track interface?


Thanks for any help, and let me know if you need any additional information.

Jim
Reply With Quote
  #2  
Old 10-20-2014, 11:23 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,907
Default Re: "Unable to locate M-AUDIO Hardware" - Fast Track, PT8.0.5, Win 7

Does the FTP show up in Device Manager, and show that it is working correctly and the drivers installed? when you open the FTP control panel, does it see the FTP is connected?

When you start Pro Tools, try holding down "n" when the splash screen shows and selecting the FTP as your audio engine.

Joel
__________________
Jam Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Asus B450 Pro4 / Ryzen 5 2600 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #3  
Old 10-20-2014, 11:29 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,964
Default Re: "Unable to locate M-AUDIO Hardware" - Fast Track, PT8.0.5, Win 7

Quote:
Originally Posted by JoelG View Post
Does the FTP show up in Device Manager, and show that it is working correctly and the drivers installed? when you open the FTP control panel, does it see the FTP is connected?

When you start Pro Tools, try holding down "n" when the splash screen shows and selecting the FTP as your audio engine.

Joel
Joel, he is running 8.0.5 LE, so no playback engine selection needed.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-20-2014, 12:41 PM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,907
Default Re: "Unable to locate M-AUDIO Hardware" - Fast Track, PT8.0.5, Win 7

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
Joel, he is running 8.0.5 LE, so no playback engine selection needed.
Possibly a good point, OP doesn't specify what version of PT8 he's running - but hopefully a M-Powered version (not LE). :) It's been a while since I've run an M-Powered version.

Joel
__________________
Jam Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Asus B450 Pro4 / Ryzen 5 2600 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #5  
Old 10-20-2014, 01:00 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,964
Default Re: "Unable to locate M-AUDIO Hardware" - Fast Track, PT8.0.5, Win 7

Quote:
Originally Posted by JoelG View Post
Possibly a good point, OP doesn't specify what version of PT8 he's running - but hopefully a M-Powered version (not LE). :) It's been a while since I've run an M-Powered version.

Joel
Right, my bad, not sure why I read LE, and it's in the MP forum.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-20-2014, 06:31 PM
JimGriffith JimGriffith is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Illinois
Posts: 5
Default Re: "Unable to locate M-AUDIO Hardware" - Fast Track, PT8.0.5, Win 7

Chalk this one up to my inexperience with Win7... and the fact that I could have known my equipment a little bit better...

Thanks, Joel, for directing me to the device manager. I found the driver... for the M-Audio Fast Track. I, however, have the Fast Track Pro. (Forehead smack!) I've been downloading the wrong driver. I didn't know to look for it in the device manager and would have kept up this endless cycle and never gotten anywhere. I did download the drivers for the Fast Track Pro and, oddly enough... it worked! Apparently I'm also ready for the Fast Track if I choose to buy one...

I am now running 8.0.5 M-Powered on Win7 with the M-Audio Fast Track Pro with success!!

My next test is to see if USB 2.0 will be fast enough for an external drive as those are the only ports and the internal is only 128GB solid state. (Sad that when I first started with PT LE I was excited to get a $600 400MB external SCSI. Gone are the days...)

Thanks for your suggestions and direction.
__________________
ProTools 12.8.2
M-Audio Fast Track Pro
Acer Aspire S3 Windows 10 Home
Reply With Quote
  #7  
Old 10-23-2014, 07:35 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,907
Default Re: "Unable to locate M-AUDIO Hardware" - Fast Track, PT8.0.5, Win 7

Glad you got it going!

Joel
__________________
Jam Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Asus B450 Pro4 / Ryzen 5 2600 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Solution: "Unable to locate M-Audio Hardware..." Pro-Tools 8.0 M-Powered on 64 bit OS bnorrgar Pro Tools M-Powered (Win) 6 06-26-2012 12:02 PM
Another "Unable to locate M-Audio hardware." lDuff Pro Tools SE and Essential (Win) 5 12-02-2010 10:34 AM
"unable to locate m-audio hardware. Make sure device is connected and powered on" bfreshmoney Pro Tools SE and Essential (Win) 3 09-01-2010 06:38 AM
Another "Unable to locate M-Audio hardware" thread nem0nic Pro Tools M-Powered (Win) 9 04-03-2010 12:07 PM
Axiom 49, Pro Tools M-Powered 7.4 CS2 : "Unable to locate M-audio hardware" Sleightmind Pro Tools M-Powered (Win) 9 08-15-2008 07:07 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:11 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com