Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-21-2019, 10:20 AM
vmc.mariana vmc.mariana is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Porto, Portugal
Posts: 4
Default Playback, the video is dragging and mac's fan is agressive with video

Hi, sorry for the title, didn't know how to explain it in a short sentence.

I'm having big playback issues. I work in post-production and I can't synch anything at all because the video keeps dragging and lagging. I have tried to see if it happens with any other software and it doesn't (Logic, iMovie, etc), only with pro tools. I have already updated to the newest pro tools version, the newest Mac OSX (10.14.6) and the drivers for my audio interface Scarlett 18i20.

When I want to watch the video or synch sound it starts dragging and the computer's fan (i think) starts aggressively blowing with the loudest sound ever. When I stop the playback it cools down and makes no noise.

I've been at this for days and might lose a client because of this whole problem so I would be very thankful for some insight.

These are my specs:
Pro Tools Version 2019.6
Hardware Scarlett 18i20
iMac (Retina 4K 21.5-inch, Late 2015)
Processor 3,3 GHz Intel Core i7
Memory 16 GB 1867 MHz DDR3
OSX: Mojave 10.14.6
Reply With Quote
  #2  
Old 08-21-2019, 03:36 PM
LightWing's Avatar
LightWing LightWing is offline
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Titusville, FL
Posts: 506
Default Re: Playback, the video is dragging and mac's fan is agressive with video

Processor is thermalling hence the fan going nuts as well as the video drag. Also 10.4.6 is NOT supported yet by Avid.

"macOS 10.12.6, 10.13.6, 10.14.4 or 10.14.5"
__________________
Patrick

www.LightWingStudios.com

Musical Instrument Protection Accessories...Made In America.

AxeShield HD, AmpShield HD, KeyShield HD, AxeSak, AxeGlove & AxeCap

Win 10 Pro, PT 2019.5 Native, Presonus Studio One 4.5, Dell Precision T5500, Dual Processors (12 Cores), 72GB RAM, 4@500GB SSD, 2@4TB HD, Nvidia 2GB HDMI Card, Vizio 39" TV as Monitor, Presonus AudioBox USB Interface, Mackie HR-828 Monitors, Katana Head, Fishman Triple Play, AIR Music & East West Plugins, 9 Guitars...& an AMAZING wife. :)

Last edited by LightWing; 08-21-2019 at 03:58 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-21-2019, 04:53 PM
vmc.mariana vmc.mariana is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Porto, Portugal
Posts: 4
Default Re: Playback, the video is dragging and mac's fan is agressive with video

Quote:
Originally Posted by LightWing View Post
Processor is thermalling hence the fan going nuts as well as the video drag. Also 10.4.6 is NOT supported yet by Avid.

"macOS 10.12.6, 10.13.6, 10.14.4 or 10.14.5"

Hi! Thank you for answering. I forgot to mention that this started before I updated both pro tools and the osx.

Problem about the 10.4.6 version is that I was still with the 10.12 and wanted to update to 10.14.4, which pro tools mentioned was compatible, but I had to first update to the 10.14 in general and since I did it through the apple store, it updated automatically to the most recent version. And apparently (though I have to research this more), you can't install lower versions because this specific mojave osx does not allow it -.- so the problem that I have was already from before the update and updating did nothing to help.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-23-2019, 02:33 AM
bartosz idzi bartosz idzi is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Poland
Posts: 53
Default Re: Playback, the video is dragging and mac's fan is agressive with video

Trash prefs. Remove all plugins. They can be a culprit. ( i recently had an video issue with Youlean loudness meter - great plug by great dev, just sometimes buggy, but always promptly fixed) Check again. Gradually add plugins. Rinse and repeat.

Also, is video in one of supported codecs (dnxhd,dnxhr)? H264 embedded within mp4 WILL cause problems.

The latest mojave should be ok. People ok’d it here...
__________________
Mac Pro 2 x 3.46Ghz - 64 Gb RAM - SSD 256 Gb - SSD 1TB - OS 10.12.6 - Metric Halo 2882 - Pro Tools 2019.6
Reply With Quote
  #5  
Old 08-23-2019, 02:39 AM
vmc.mariana vmc.mariana is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Porto, Portugal
Posts: 4
Default Re: Playback, the video is dragging and mac's fan is agressive with video

Quote:
Originally Posted by bartosz idzi View Post
Trash prefs. Remove all plugins. They can be a culprit. ( i recently had an video issue with Youlean loudness meter - great plug by great dev, just sometimes buggy, but always promptly fixed) Check again. Gradually add plugins. Rinse and repeat.

Also, is video in one of supported codecs (dnxhd,dnxhr)? H264 embedded within mp4 WILL cause problems.

The latest mojave should be ok. People ok’d it here...
I've trashed the preferences, but did not clear plugins, so I'll try to do that.
The video for this particular session is indeed h264, so I'll try to convert to one of those you mentioned, thanks!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why use black magic devices to playback video instead of just playback in pro tools? Rockman413 Pro Tools 2018 3 12-25-2018 04:20 PM
No Video Playback (Black Video window and thumbs) winkelement Pro Tools 12 13 03-17-2016 11:03 AM
11.2.1 Video Playback...Need Help rpior Pro Tools 11 0 10-05-2014 07:24 PM
Pro Tools 10 Video Playback Bug When Dragging Files From Workspace SGratto macOS 8 10-10-2013 10:18 AM
Sharing a video in same session for ADR (video in booth and video in control room) Boogie457 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 06-01-2010 04:52 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:05 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com