Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools | First Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 03-15-2019, 03:05 AM
buddybean buddybean is offline
Member
 
Join Date: Mar 2019
Location: New Zealand
Posts: 7
Default Re: No sound

Thanks for your reply. I don't have the money to buy an interface at the moment, or for a while.

Are you saying that I have to buy an interface to be able to use PTF?

Why can I not set windows to use ASIO4ll. It seems crazy that PTF says it doesn't work on windows unless you download ASIO4ll then it disables the sound on everything else! None of the helpful getting started video show any of this. They say download and then get started.

thanks
Reply With Quote
  #12  
Old 03-15-2019, 11:44 AM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,110
Default Re: No sound

Quote:
Originally Posted by buddybean View Post
Thanks for your reply. I don't have the money to buy an interface at the moment, or for a while.

Are you saying that I have to buy an interface to be able to use PTF?

Why can I not set windows to use ASIO4ll. It seems crazy that PTF says it doesn't work on windows unless you download ASIO4ll then it disables the sound on everything else! None of the helpful getting started video show any of this. They say download and then get started.

thanks
You can check the System Requirements for PTF, where it states you will need an ASIO complaint audio interface to use the software.

PTF does not need ASIO4ALL, but generally the built in sound device on a Windows system does not offer a ASIO driver and therefore can not be used with PTF. ASIO4ALL is simply a bridge that will allow you to use your non ASIO Windows driver and have it appear to audio programs as a ASIO device. This will definitely work, but is far from the best solution.

The fact that you can't get sound in Windows at this point is not the fault of PTF, but rather something in ASIO4ALL. I don't personally use it, so I can't comment on how to properly configure it or even if it allows multi use.

A dedicated audio interface will give you a much better experience all around. There are some very inexpensive ones these days, and a simple USB interface will free up your Windows sound card for Windows sounds, while the interface will be dedicated to PTF.
__________________
Will K

System Details
Reply With Quote
  #13  
Old 03-17-2019, 02:29 PM
buddybean buddybean is offline
Member
 
Join Date: Mar 2019
Location: New Zealand
Posts: 7
Default Re: No sound

Hey thank you this makes much more sense!

thanks again
Reply With Quote
  #14  
Old 03-17-2019, 10:45 PM
Emcha_audio's Avatar
Emcha_audio Emcha_audio is offline
Moderator
 
Join Date: May 2010
Location: Montréal, canada
Posts: 6,292
Default Re: No sound

Quote:
Originally Posted by buddybean View Post
Hey thank you this makes much more sense!

thanks again
If you're on windows, you can install asio4all and just use your on board sound card. Or you can alternatively use the Windows audio device, but that option won't work with the video playback engine enabled. Wasapi (or windows audio device) is an option that was introduced with Pro tools 12.

Benoni has produced a video explaining how to use it.

https://www.youtube.com/watch?v=tT3QSDz8k04

Also regarding Asio4all. If you have an internet browser open that is playing a video of any kind, even an add on a webpage, opened before pro tools, then that browser will prevent pro tools audio from going through. The same thin happens in reverse, if you have pro tools opened and then you open a browser, you won't hear any sound out of the browser. Unless there's no audio/video on the webpage you are looking at.
__________________
Manny.

#BOYCOTTTUSPRODUCTS

just not Pro tools and compatible plugins...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Students Honored by MPSE and CAS for Their Work in Sound Editing and Sound Mixing editorbelga General Announcements 0 03-26-2018 03:08 PM
Will Files - Re-Recording Mixer, Sound Supervisor and Sound Designer Tom Graham Avid Pro Mixing General Discussion 0 09-08-2014 01:16 PM
Mbox Pro 3 master volume knob initial adjust jumps from no sound to sound : | Focuret 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-17-2012 04:45 PM
Audacity Sound, Reaper Sound, Pro Tools NO SOUND RoganX Pro Tools 10 3 03-18-2012 09:06 PM
MBox2Pro - Boot:No Sound; Disconnect/Reconnect Firewire: Get Sound; Why? mav9999 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 06-23-2009 08:48 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:03 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com