Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-30-2004, 11:53 AM
1511 1511 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2002
Location: Nashville, Tn
Posts: 110
Default More Clicks and Pops

Hello,
I am having loud clicks whenever I start or stop playback. I know others have posted about this, but they seem to have different circumstances. I tracked down the biggest portion of the noise to the bass guitar track. I was using RCompressor, Amplitube and a Focusrite EQ. The Amplitube and Focusrite plugs were really adding a lot of high end, which boosted whatever pop was already there into a huge burst. Other, not so eq'd tracks, don't have so much of the problem and are bearable. None of the plugs are showing overs, but you'd think because the pop is so loud.
I'd really appreciate any knowledge from someone who has successfully delt with this problem.
Thanks,
Chas

PT 6.7 cs2
G4 Dp 1.25
1.25 gig ram
Reply With Quote
  #2  
Old 11-30-2004, 09:01 PM
ajs ajs is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Posts: 74
Default Re: More Clicks and Pops

Is the bass track record-enabled when you are experience this problem? There was a known bug listed in the Read Me documentation that came with the original release of 6.7:

Clicks and Pops Occur When Starting or Stopping Playback (Item #38454)
An audible click or pop may occur when starting or stopping playback when a track is record-enabled. If you hear a click or pop under these circumstances, turn off record-enable on any record-enabled tracks.

In cs1, one of the fixes was a correction of clicks on stopping playback, however, it had a different item number and slightly different description, so not sure if it fixed item #38454.

Fixed: An Audible Pop Would Result when Stopping Playback (Item #54509)
When Pro Tools was playing with a track record enabled, stopping playback could result in a pop if the input source was bussed or was a hardware insert.

if you are getting this with no tracks record enabled, then it must be a different issue.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-01-2004, 05:29 AM
TCDet TCDet is offline
Member
 
Join Date: Apr 1999
Location: Detroit
Posts: 903
Default Re: More Clicks and Pops

I have found during playback that dynamic voice alocation causes clicks.
I usually need to turn off DYN voice for just 1 stereo track and give it an assigned voice.
(Sessions above 20 track)

(The clicks I reference, vary in location and can be seen (and heard) on the meters but not on the waveform)
Reply With Quote
  #4  
Old 12-01-2004, 02:26 PM
1511 1511 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2002
Location: Nashville, Tn
Posts: 110
Default Re: More Clicks and Pops

Thanks for the replies. What I'm experiencing is without any record enabled tracks.

Chas
Reply With Quote
  #5  
Old 12-01-2004, 03:27 PM
lagasus lagasus is offline
Member
 
Join Date: Oct 2000
Location: San Francisco, CA, USA
Posts: 375
Default Re: More Clicks and Pops

Since it is happening most prominently on a bass guitar track, it sounds as though you ar just starting and stopping playback at a point in the track that is not at a zero-crossing.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-02-2004, 06:40 PM
schorse schorse is offline
Member
 
Join Date: Mar 2002
Location: Berlin
Posts: 28
Default Re: More Clicks and Pops

well that's interesting - are we to zoom into sample level to chose our playback startpoints? - just kidding excuse my sarcasm! i'm having the same problem on 6.2.3 and things are so buggy i'm scared to go any further down the upgrade route for now... especially when i browse this place. what helped me once was to use applejack and fix the mac from ground up which is what this little unix script does. somebody recommended it on the duc. it really improved my clicks, well for a while at least. protools pops on startup while accessing the hardware, it pops on playback and stop - of course it's worse on bass heavy tracks as the wavelength increases. i never heard a single pop under OS9 and PT 5.1 or 5.3 when the automatic region fade in was set to 3ms - never ever! the whole combo of OSX and PT has a long way to go to get to where we were so completely safe and sound last year.... well i guess at least we've won some LE midi users who join the party and i see major post houses go LE.... progress is so omni-directional these days it's hard to control (just like those dreaded low freakquencies).
kai
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clicks and Pops Jamesmi Windows 0 05-05-2012 11:09 AM
HELP!!! Pops and Clicks paul_g 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 16 02-20-2010 01:30 PM
clicks and pops keithaska 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-17-2009 07:00 PM
6.2.2 pops and clicks auckland yobbo Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 01-13-2004 11:35 AM
Pops and Clicks timbo1437 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 07-19-2000 10:15 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:59 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com