Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-27-2013, 06:56 AM
applecore3401 applecore3401 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 17
Default Pro Tools 10 Midi Latency

To make this easy to understand I am gonna explain a simple scenario. In my real workflow I am using about 10 VIs and this is where this problem is happening.

I have a session click track and piano virtual instrument. I have quantized all the notes to the session grid. Within the first 5 minutes of working on the session everything is in sync and playing perfect with the session click. After 5 minutes the piano starts sounding before the click. I look at the notes and they are quantized with grid.

I am honestly bewildered by this. I don't know what to do and this is affecting my workflow dramatically. Any help would be greatly appreciated.

My Details
3.4 Ghz iMac i7 16gb ram
Pro tools 10.0
UAD Apollo Duo
Reply With Quote
  #2  
Old 11-30-2013, 03:47 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Pro Tools 10 Midi Latency

Are you using PT 10.0? There are a large number of issues resolved throughout the 10.x.x updates.

Does this happen with a particular piano VI, or to all VIs?
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #3  
Old 12-02-2013, 12:19 PM
jasonthurley's Avatar
jasonthurley jasonthurley is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: New York NY
Posts: 1,451
Default Re: Pro Tools 10 Midi Latency

I had that happen on one song in the past 3 years, where the MIDI was spot on the grid and after so long of playback at a certain bar the midi seemed to get out of whack... same session on multiple versions of PT yielded the same results, however I have many other sessions using the same template of VI's and longer song length with no drift. Not sure if this is corrupt session data or corrupt VI automation data, but it is rare that this has happened for me, last time I saw it before this session was like 5+ years ago.

May try making a fresh new session and importing all the session data from the drifting session to see if it solves the issue.
__________________
-Systems Engineer, Systems and Sound Designer, Recording and Mixing Engineer
Reply With Quote
  #4  
Old 12-02-2013, 03:07 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,814
Default Re: Pro Tools 10 Midi Latency

2 things I would look for here. #1-select Mix Window Shows and check the Delay Compensation option, and look at what is happening with ADC(assuming its turned on in the Options menu). #2-routing. Are you routing stuff thru AUX tracks for some reason(like making groups with submasters, or doing plugin processing to several tracks with a single plugin)?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Midi-latency with sample through Kontakt in Pro Tools. Lovah_lovah MIDI 8 01-29-2013 04:19 PM
MPC midi synced as master to Pro Tools 8, latency increases allen_gibberish MIDI 0 01-11-2011 03:41 PM
Midi Latency after using "Pro Tools and Databse Helper" michaiel 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 03-20-2010 10:36 AM
Latency on Pro Tools LE Mbox 2 w/ mics and midi rickdrmmr 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 09-08-2007 10:25 AM
USB Latency and Pro Tools midi axiom MIDI 6 03-04-2001 10:12 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:13 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com