Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-23-2020, 12:26 PM
Colorblind Colorblind is offline
Member
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 53
Default Sudden CPU spike, 6101 and 9128 Errors

Hi all,

I’ve been running Pro Tools 10 on a Mac Pro trash can for a year and a bit now, with no major issues, until recently. All of a sudden I’m getting 6101 and 9128 errors all over the place. I haven’t done any software updates or installed any new plugins, so I’m confused as to what might have changed. Here’s a basic timeline:

03/21:
-Pro Tools quit unexpectedly, before I headed home for the night. Not super unusual, in my experience.

03/22:
-Started noticing glitches/clicks/pops during playback
-Sessions that played fine yesterday no longer playing properly
-Sessions eventually won’t play at all

-CPU usage fluctuating between 70-98% on all sessions.

03/23:
-Opened a session from yesterday. 20 tracks, average of 2 plugins on each track. Playback is ok, but gets glitchy as soon as I scroll up or down within the session.

-Messed around with hardware buffer size, and within about 5 minutes, session would not play back at all. CPU usage now reading 0, but session still won’t play, regardless of buffer size. Deactivated all plugins, same result.
-Reopened Pro Tools and got this error:
“Pro Tools ran out of memory while scanning the plugins folder. Please relaunch to continue. If this problem persists, move unauthorized plugins to the plugins (unused) folder.
-Computer froze twice randomly (totally frozen, no cursor movement). Pro Tools not open either time.

Troubleshooting steps I’ve tried so far:

-changed hardware buffer size, host processors, and CPU usage limit
-trashed Pro Tools prefs
-running sessions from different hard drives
-running sessions with no interface or other hardware connected
-uninstalled/reinstalled Pro Tools twice (tried both safe uninstall and clean uninstall). Followed Avid’s recommendation for this procedure, since 10.3.7 is not technically supported with Mavericks.
-installed Pro Tools 10.3.3 and 10.3.10
-removed unused plugins from plugins folder
-verified and repaired permissions on hard drive
-ran hardware diagnostic on the Mac (no errors found)
-restored time machine backup from March 19, which is before these issues appeared

My setup:

Mac Pro Trash can 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5, 32GB RAM.
OS Mavericks 10.9.5
Pro Tools 10.3.7

Any thoughts on what might be causing this issue?

Thanks in advance!

C

Last edited by Colorblind; 03-24-2020 at 01:48 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-23-2020, 12:36 PM
clivvy clivvy is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: philadelphia
Posts: 80
Default Re: Sudden CPU spike, 6101 and 9128 Errors

this has been a issue for a couple of years not sure if its Avids problem or 3rd party plugins bad coding at this point its a mystery !
Reply With Quote
  #3  
Old 03-24-2020, 07:43 AM
Colorblind Colorblind is offline
Member
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 53
Default Re: Sudden CPU spike, 6101 and 9128 Errors

Quote:
Originally Posted by clivvy View Post
this has been a issue for a couple of years not sure if its Avids problem or 3rd party plugins bad coding at this point its a mystery !
Well, I've been using Pro Tools since 2003, so I'm no stranger to issues with their software, but I've always been able to find a fix. It does seem odd that my setup was pretty solid for well over a year, and that this just came out of nowhere. I've added a couple of troubleshooting steps to my original post, but nothing has worked so far.

Still not 100% convinced it's a software issue, either. If I scroll up or down, or zoom in in the edit window during playback, the CPU usage goes way up.

Is this typical? It's got me wondering if this could be a graphics related issue.

Any other insight would be very much appreciated!

Thanks,

C
Reply With Quote
  #4  
Old 03-24-2020, 03:26 PM
Colorblind Colorblind is offline
Member
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 53
Default Re: Sudden CPU spike, 6101 and 9128 Errors

Update: I made some progress by removing some of the more recently installed plugins from the plugins folder, then adding them back in one by one to try to narrow down which one(s) might be causing the issue.

It seems like the biggest culprit is a Space Echo emulator called Outer Space, which I've used for a couple of years now. It's a CPU intensive plugin, to be sure, but up until a few days ago it was not causing issues.

Leaving that plugin out is helping sessions run smoother, although there's still some clicks/pops when zooming/scrolling that I never had before. It's a bummer though, because it's a great sounding plugin.

Still open to other suggestions anyone might have.

Thanks,

C
Reply With Quote
  #5  
Old 03-25-2020, 02:29 PM
Colorblind Colorblind is offline
Member
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 53
Default Re: Sudden CPU spike, 6101 and 9128 Errors

Scratch that, issue is back.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-27-2020, 10:26 AM
Colorblind Colorblind is offline
Member
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 53
Default Re: Sudden CPU spike, 6101 and 9128 Errors

Not that there's been much interest in this thread, but I'm happy to report that I fixed the issue by removing and reinstalling the RAM. So far so good.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-27-2020, 03:56 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 19,646
Default Re: Sudden CPU spike, 6101 and 9128 Errors

Good to hear!
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-02-2020, 04:51 PM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,703
Default Re: Sudden CPU spike, 6101 and 9128 Errors

Quote:
Originally Posted by Colorblind View Post
Not that there's been much interest in this thread, but I'm happy to report that I fixed the issue by removing and reinstalling the RAM. So far so good.
Wow never thought of that ! Agreed to jfreak.. good to know
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
10.3.8 and 6101 / 9128 errors Muzoid Pro Tools 10 3 01-27-2014 05:23 AM
Several 9128 and 6101 errors mdiazbass macOS 10 01-02-2013 01:19 PM
PT 10 6101 and 9128 errors spaceman macOS 13 03-12-2012 02:03 PM
9128 6101 errors Scotauto 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 14 04-13-2009 10:07 PM
6101 AND 9128 ERRORS LUISMI 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 06-09-2008 06:24 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:17 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com