Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Artist Series

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-01-2014, 03:19 PM
karhariasgr karhariasgr is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: greece
Posts: 4
Default Euphonix Artist Control doesn't work on Logic Pro X :(

Hi everyone, I have e big problem...

I just bought the Euphonix Artist Control and I try to make it work with Logic Pro X on iMac late '13 running Mavericks.

I use the crossover ethernet cable that was included to the package and download the latest software from the AVID site EuControl Software 3.1 . Also updated the Artist Control Firmware to latest 1.3.5 firmware.

From network settings the ethernet connection is Self-Assigned IP. It says it will not be able to connect to the internet, but this isnt what I want.

At EuControl Settings, in the first tab there is a surface MC Control available and I add this to "My Surfaces". The same on tab "Workstations" I can see my workstation, added to "My Workstations" and make it attached. I didn't change any other parameter. Now the Artist Control show on the monitor my workstation name and the name of its program that I use. Right now it shows Google Chrome.

But there is a problem. When I open the Logic Pro X, I can see the name of the program on the Artist Control monitor but the controller doesn't work.
I try some tricks, for etc to make static IP but when I do what the iMac can not "see" the Euphonix. I always make a reboot after changes, most because the EuControl software stacks in every change that I made.

After many tries and reboots I return to default settings, make a reboot and suddenly everything works fine. I open the Logic Pro X and the controller works! Every button works fine. I load many projects without any problem. That was last night. After that I shutdown the Mac for the night and the morning the problem is here again. Everything is just I describe previously. It works only for one night.

What can I do? Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 02-01-2014, 05:16 PM
ozbusa ozbusa is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Australia
Posts: 9
Default Re: Euphonix Artist Control doesn't work on Logic Pro X :(

I have an MC Transport and have similar problems.

The only way I have found to reliably have the controller work with Logic is to do as follows each time I wish to use it with Logic.

Firstly make sure that EuControl is not able to autolaunch on startup.

Then go to Library>Scripts>Euphonix Scripts>Utils and run cleanEuphonixSystem.app.

Then launch EuControl manually, then launch Logic and finally start the MC Transport whilst holding down the 6th soft key (reset).

This works for me probably 8 out of 10 times. Otherwise, like you describe, Logic will show on the screen of the controller, but none of the commands are lit or available. If I open EuControl Settings and go to the Soft Keys panel and then the Softkeys or Wheel Section, the standard assignments are shown on the Key or Wheel diagrams, but if I look at the actual command associated to a button or wheel, it will show "null" as the command.

I assume the Application Sets are being corrupted somehow or not loaded properly.

Hope this helps in some way.
__________________
MacPro 2 x 2.8 QC Intel Xeon, 8GB. OSX 10.9.1,
Logic Pro X 10.0.6,
Apogee Quartet, Fw 1.2.7, Apogee Maestro 2, v 2.8.10,
Euphonix MC Transport, Fw 1.1.6, EuControl 3.1.0.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-01-2014, 05:46 PM
karhariasgr karhariasgr is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: greece
Posts: 4
Default Re: Euphonix Artist Control doesn't work on Logic Pro X :(

Most helpful solution so far!

I try it twice, the first time works but the second fader (counting from left to right) doesn't move. I don't understand what you mean 6th soft button (reset), so I hold the first soft button (counting left to right) from the second row.

I noticed if you close the Logic Pro X and opened again the MC Control is dead again! So I close everything (Logic Pro X, EuControl, MC Control) and do the step again but this time I hold the 6th button (counting left to right) from second row of soft buttons. Now the project opens and everything works fine, all the faders works, soft buttons etc.)

I really thank you. This solution saves my 1400 euros purchase not to throw away.. or should I. It will be any official solution about this problem?
Reply With Quote
  #4  
Old 02-01-2014, 05:56 PM
ozbusa ozbusa is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Australia
Posts: 9
Default Re: Euphonix Artist Control doesn't work on Logic Pro X :(

Glad it has helped.

The 6th soft key is the reset for the MC Transport. The reset for the Artist Control is probably something different.

As I said, I have to do this every time I want to use Logic. The unit or Logic or EuControl will not hold the settings otherwise.
__________________
MacPro 2 x 2.8 QC Intel Xeon, 8GB. OSX 10.9.1,
Logic Pro X 10.0.6,
Apogee Quartet, Fw 1.2.7, Apogee Maestro 2, v 2.8.10,
Euphonix MC Transport, Fw 1.1.6, EuControl 3.1.0.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-01-2014, 06:22 PM
karhariasgr karhariasgr is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: greece
Posts: 4
Default Re: Euphonix Artist Control doesn't work on Logic Pro X :(

I dont know what button is reset but it works with the button I use. I make a reboot and the first time I try it the MC Control was dead again. I try it for a second time and works! That probable was yours "8 to 10 times"

Also it needs to add the MC Control surface manually to My Surfaces but it doesn't matter.
It works!

The seller told me to disable App Nap (right click on EuControl icon -> Get Info -> check Disable App Nap), but it does help.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-01-2014, 07:57 PM
ozbusa ozbusa is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Australia
Posts: 9
Default Re: Euphonix Artist Control doesn't work on Logic Pro X :(

Yes I already have App Nap disabled on both Logic and Eucontrol.

I haven't had to add the control surface manually though. I assumed it is using Control Surface Group 1 in Logic.
__________________
MacPro 2 x 2.8 QC Intel Xeon, 8GB. OSX 10.9.1,
Logic Pro X 10.0.6,
Apogee Quartet, Fw 1.2.7, Apogee Maestro 2, v 2.8.10,
Euphonix MC Transport, Fw 1.1.6, EuControl 3.1.0.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-03-2014, 09:58 AM
karhariasgr karhariasgr is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: greece
Posts: 4
Default Re: Euphonix Artist Control doesn't work on Logic Pro X :(

After 2 days of use I notice that I don't need to hold down a soft button, only power button just to open. and the surface recognised automatically, no manual add needed.

The only remains the same is first to open the EuControl software, then the Logic Pro X and last the unit MC Control. Otherwise it doesn't work.

Also I have unchecked the option to open at start up for EuControl software but it opens every time I boot the iMac. If I keep it open and then open the Logic (and the unit), it doesn't work. I have to close the EuControl software, reopened and then open Logic etc. etc..
Reply With Quote
  #8  
Old 02-03-2014, 04:32 PM
ozbusa ozbusa is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Australia
Posts: 9
Default Re: Euphonix Artist Control doesn't work on Logic Pro X :(

Have you stopped "auto-launch of EUCON Apps" in System Preferences>EUCON?

Also check System Preferences>Users & Groups>Login Items to make sure it's not in there?
__________________
MacPro 2 x 2.8 QC Intel Xeon, 8GB. OSX 10.9.1,
Logic Pro X 10.0.6,
Apogee Quartet, Fw 1.2.7, Apogee Maestro 2, v 2.8.10,
Euphonix MC Transport, Fw 1.1.6, EuControl 3.1.0.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-03-2014, 05:33 PM
sambosun sambosun is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: World
Posts: 18
Default Re: Euphonix Artist Control doesn't work on Logic Pro X :(

Just a quick tip. If you're running mavericks install eucon 2.7.1. It's more reliable on the newer machines like retine mbp.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-03-2014, 06:39 PM
ozbusa ozbusa is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Australia
Posts: 9
Default Re: Euphonix Artist Control doesn't work on Logic Pro X :(

Ok, I'll try it out.
__________________
MacPro 2 x 2.8 QC Intel Xeon, 8GB. OSX 10.9.1,
Logic Pro X 10.0.6,
Apogee Quartet, Fw 1.2.7, Apogee Maestro 2, v 2.8.10,
Euphonix MC Transport, Fw 1.1.6, EuControl 3.1.0.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Touching Artist Transport Freezes Up Artist Control in Logic sonofmack Artist Series 1 03-13-2013 08:22 PM
Avid Artist Control vs Euphonix MC Control? DAWgEAR Artist Series 3 10-22-2012 07:10 AM
Control Surface for PT10 - Not Euphonix/Artist series miketeachesclass Windows 10 06-19-2012 04:58 PM
euphonix artist series control surface question jeam25 Pro Tools 10 2 11-21-2011 09:06 AM
Euphonix Artist MC Control sonikimage Artist Series 2 09-27-2011 04:54 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:03 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com