Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-01-2016, 01:58 PM
Postman Postman is offline
Member
 
Join Date: Dec 1999
Location: Metropolis
Posts: 2,370
Default A little help please PTHD and video

So, I've been happily running PT on HDX for years, win and mac. I hope to run the Win 7 HDX 12.6 HD software without an HDX card but for now a card is installed and working fine with video when I set the playback engine to use it. Absolutely no issues with full movie sessions.

Today I set the playback engine to use the internal sound card, not HDX. Audio only works fine. When I try to playback with video I instantly get "The Video Engine reported an error". I can drag the playback cursor around and video follows perfectly. I can scrub an audio track and video follows perfectly. But when I press play, error. Doesn't matter size of session or number of tracks.

I think this should work but cannot find a solution yet. Any ideas?

added: I forgot to mention, this is with DNxHD video 29.97. It doesn't matter what quality setting is used on the video track either
__________________
system specs in profile

Last edited by Postman; 11-01-2016 at 08:34 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-04-2016, 11:34 AM
Brandonx1 Brandonx1 is online now
Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Los Angeles
Posts: 2,855
Default Re: A little help please PTHD and video

Hi Postman!
I am guessing the internal sound card you are using has non optimal drivers. Have you tried asio4all? It basically bridges the internal sound card driver with a asio driver. I have noticed better performance with asio4all than with lets say a realtek driver.

Another thing you can try is setting the video play start latency higher in the preferences. I have noticed this helps a lot with video errors.

Good luck
__________________
Brandon Howlett
Vibe Audio Post, Inc.
Re-recording Mixer
Custom Build CPU, HDX 1, Omni, 192 I/O Digital
S6 M10 24 fader
Satellite Mac Pro, HDNative, 192 I/0
Black Magic HD Extreme
Reply With Quote
  #3  
Old 12-07-2016, 12:30 PM
Postman Postman is offline
Member
 
Join Date: Dec 1999
Location: Metropolis
Posts: 2,370
Default Re: A little help please PTHD and video

Finally got back to this issue. Today I installed 12.4.0 and had exactly the same problem. Also 12.6.1 same problem. And, again, HDX playback engine works perfectly. Problem happens when using Windows audio devices instead of HD

I have not installed assio4all, not yet anyway. Yes, realtek driver for the internal speaker. Same issue when trying to output audio through nvidea's hdmi ports. Doesn't seem like an audio driver problem, though, since the error occurs before a single frame of video is played out. I don't know.

I'm out of time today, will play some more at another time. Any further advice for me?
__________________
system specs in profile
Reply With Quote
  #4  
Old 01-01-2017, 05:08 PM
Neil H Neil H is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: London UK
Posts: 193
Default Re: A little help please PTHD and video

Neither realtek or nvidia HDMI are supported playback devices afaik in general no built in audio devices have had suitable performance to be supportable on windows on the same way they are on mac with core audio , ASIO4ALL or VB audio voice meter are the only options I would expect to work, I suspect the realtek and nvidia drivers you are seeing are probably waveRT/wasapi which doesn't really work despite the specs saying they should .

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
__________________
Pro Tools 2019.5 Ultimate
Windows 10 Pro

Join the Facebook Pro Tools Windows User Group
Reply With Quote
  #5  
Old 01-05-2017, 02:40 PM
Postman Postman is offline
Member
 
Join Date: Dec 1999
Location: Metropolis
Posts: 2,370
Default Re: A little help please PTHD and video

Thanks to you both, you guys nailed it. Asio4all! Full session with video now plays as it should without HDX hardware.

Regards,

Richard
__________________
system specs in profile
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PTHD 10.3.10 MC 8.4.2 Video satellite TVPostSound Post - Surround - Video 8 01-11-2016 10:58 AM
Video card recommendations for new PTHD AND video editor build... songwritersoul Pro Tools TDM Systems (Win) 0 03-24-2012 08:31 AM
Line in the sand @ndy Pro Tools 9 4 11-11-2010 04:45 AM
Channel Fader sand Pan Sliders frozen? Please help... LiamSlack 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 04-01-2008 11:39 AM
PTHD with video option Rick Sanchez Pro Tools TDM Systems (Win) 0 05-05-2004 01:08 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:17 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com