Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-03-2019, 11:44 AM
cchobbs cchobbs is offline
Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Vancouver
Posts: 1
Default Feedback on Soundcraft Si Expression 1

Hi. Our old Yamaha O2R has just about given up the ghost, time for a new digital console (20 years of service though!).

I'm looking at the Soundcraft Si Expression 1. Has anyone used it in a studio and if so what do you think? We record and mix lots of advertising, VO, animation, ADR, etc.

I plan to install the SiO-AES8 expansion card for 8 channels of AES to and from our legacy Avid HD 192 IO. Soundcraft support says that should work but have not tested it, does anyone have any feedback on that plan?

Thanks,
Chris
Reply With Quote
  #2  
Old 04-10-2019, 01:59 PM
jgaz jgaz is offline
Member
 
Join Date: Jan 2017
Location: USA
Posts: 31
Default Re: Feedback on Soundcraft Si Expression 1

Quote:
Originally Posted by cchobbs View Post
Hi. Our old Yamaha O2R has just about given up the ghost, time for a new digital console (20 years of service though!).

I'm looking at the Soundcraft Si Expression 1. Has anyone used it in a studio and if so what do you think? We record and mix lots of advertising, VO, animation, ADR, etc.

I plan to install the SiO-AES8 expansion card for 8 channels of AES to and from our legacy Avid HD 192 IO. Soundcraft support says that should work but have not tested it, does anyone have any feedback on that plan?

Thanks,
Chris
See if you can do a demo at the least play around with it in a store with a multitrack hooked up to it before you commit to spending money on it.

I haven't used this one but I used the Si Compact extensively in live sound environments (I know you're asking about studio not live). Being used to more expensive Yamaha consoles like PM5D's, M7CL's, and LS9's (as well as 01v's and 02r's), I didn't like it. After spending some time behind it, it was pretty obvious where they were cutting corners to hit the price point, when other companies weren't (at the time I worked as an audio supervisor for a cruise line and got to play around with a lot of different digital consoles as we were replacing our analog consoles in our secondary venues with various digital consoles)

Only 2 bands of fully parametric EQ on a digital console? Seriously? It looks like the console you're looking at still only has 2 bands of fully parametric EQ.

The iPad app to control it was clunky and limiting, which doesn't effect you unless you want to let a client use it to control a headphone mix, if you do plan on that I'd suggest downloading it and playing around with it in demo mode to see if it's flexible enough for you.

When you demo see if you can change the solo modes. Soloing a single channel was PFL, soloing more than one channel at a time was AFL, with no way to change that behavior. I even asked a rep at AES to show me if it was possible to change that behavior and he couldn't, he looked rather embarrassed and told me that he'd let his engineers know so they may have fixed that.

I forget where else they cut corners. This was back in 2010-2013, so they may have improved things since then.

Then the X32 came out followed by the M32. We got a couple of the first X32s that shipped, almost as a joke. After we put it through it's paces we were shocked at how we couldn't say anything bad about the X32, especially for the price, at that price point I never looked at anything else seriously.

YMMV, but I've avoided that line of consoles ever since.

Goodluck

-Jeff
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help with Soundcraft board! mikegahan0 Pro Tools 12 8 05-07-2017 10:39 AM
Connecting a Soundcraft SI Expression to my Protools 8 002 stingerns macOS 1 09-07-2014 08:49 PM
Anyone using Soundcraft M series? Severe 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 12-29-2004 10:11 PM
Soundcraft Spirit 328 Plugs 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 12-07-2001 10:46 AM
Soundcraft 600 and Digi 001 dwarner General Discussion 0 06-16-2001 08:41 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:32 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com