Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 04-14-2018, 02:11 PM
marcsprotools marcsprotools is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Thousand Oaks
Posts: 10
Default Re: Pro Tools Ultimate CPU Spikes.. come on!!!!

I’m running PT on Mac in Yosemite. It was good up until Ultimate.. now I get codec errors and video engine errors and sometimes the video doesn’t move when playing. If I restart sometimes that fixes it. But I don’t have time to play that game so I’ve gone back to 12.8.3. It’s so disappointing. I want to say all good things about PT because it’s been so great.. but this is trouble for me. Anybody have a suggestion other than go to Sierra?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #12  
Old 04-15-2018, 04:17 AM
toolz toolz is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: uk
Posts: 186
Default Re: Pro Tools Ultimate CPU Spikes.. come on!!!!

Beginning to get to the bottom of the issue.

Originally when I moved the machine from PT10 system to Yosemite PT12, the video was a bit laggy so I updated the graphic card to a:

Apple (Nvidia) Quadro 4000 2GB

This card was sold as an update from apple for the 2012 machine, for graphics guys.

The original card is a ATI Radeon HD 577 1GB

I've been on FaceTime with two people with identical machines, and identical spec, and the graphics card is most certainly the issue, as the same test at the same buffer gives no spikes, with ATI graphics.

I had updated the Nvidia Cuda drivers for Sierra, just to be sure, without difference.

Assuming it's an Nvidia issue.
__________________
[B][SIZE="1"]System:
PT 12.8.1 HD-Native PCIe, 48 I/O 16x16, 2012 Mac Pro 12 core 3.46Ghz 64gig RAM, UAD Quad FW, Apple 30” Cinema
Reply With Quote
  #13  
Old 04-17-2018, 12:33 PM
toolz toolz is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: uk
Posts: 186
Default Re: Pro Tools Ultimate CPU Spikes.. come on!!!!

Unfortunately returning to the stock ATI HD5570 graphics card that's standard with the Mac 5,1 showed no luck with the CPU spikes, as it's the stock GPU, and it's a qualified machine, I need to rule out this.

I'm not sure what to do next:

It's not a plugin, as I only have core plugs installed.

The Mac 5,1 12 core is a qualified machine with Ultimate, and latest version of Sierra, HD Native and 3 HD I/O

My test session has one stereo audio track with no audio. I just hit playback and click the cursor randomly to spike the CPU to 100% (24bit 96Khz 128 buffer, my normal tracking settings)

I've now booted back into Yosemite 12.7.1, to work tomorrow. (all is smooth, with a massive session)

Any suggestions are welcome.
__________________
[B][SIZE="1"]System:
PT 12.8.1 HD-Native PCIe, 48 I/O 16x16, 2012 Mac Pro 12 core 3.46Ghz 64gig RAM, UAD Quad FW, Apple 30” Cinema
Reply With Quote
  #14  
Old 04-17-2018, 04:09 PM
toolz toolz is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: uk
Posts: 186
Default Re: Pro Tools Ultimate CPU Spikes.. come on!!!!

Ok.. Looks like it's the Apple mighty mouse that causes the issue, soon as I go to a wired USB mouse all is fine! CPU is happy.

Suggestions please.


Wrong... Nope... not the Apple mighty mouse!
__________________
[B][SIZE="1"]System:
PT 12.8.1 HD-Native PCIe, 48 I/O 16x16, 2012 Mac Pro 12 core 3.46Ghz 64gig RAM, UAD Quad FW, Apple 30” Cinema

Last edited by toolz; 04-17-2018 at 05:13 PM.
Reply With Quote
  #15  
Old 04-17-2018, 04:24 PM
LDS LDS is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Sydney, Australia
Posts: 613
Default Re: Pro Tools Ultimate CPU Spikes.. come on!!!!

Quote:
Originally Posted by toolz View Post
Ok.. Looks like it's the Apple mighty mouse that causes the issue, soon as I go to a wired USB mouse all is fine! CPU is happy.

Suggestions please.

Do you mean the bluetooth magic mouse? The Mighty Mouse is a wired USB mouse (with the little scroll ball in the middle). I am running a very similar Mac Pro and I can't say I have noticed the spikes - certainly not to the extent you have mentioned anyway. I will take a closer look at it though.

Could it be narrowed down to bluetooth in general? Perhaps a replacement wireless/bluetooth PCIe card might help the cause (something that I have been considering because the bluetooth connectivity on my Mac Pro is terrible)? Is there anything else on the Mac Pro that is using bluetooth? Waves NX head tracker for example always opens with the plugin... it is CPU intensive too, so I went to the effort of manually deleting the head tracker app entirely.
__________________
littledevilstudios.com.au

Pro Tools Ultimate 2018.12. OSX 10.13.6. HDX. Avid Omni. Mac Pro 5,1 12x 3.33Ghz. 64Gb. 4x mSata SSD Drives + 4x HDD. Blackmagic Intensity PCIe. ATI Radeon HD5770.

Free Lexicon 224XL Impulse Responses
Free Sony DPS-V77 Impulse Responses
Reply With Quote
  #16  
Old 04-17-2018, 04:35 PM
CygnusX-1Bk2 CygnusX-1Bk2 is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Concord, CA
Posts: 608
Default Re: Pro Tools Ultimate CPU Spikes.. come on!!!!

Quote:
Originally Posted by LDS View Post
Do you mean the bluetooth magic mouse? The Mighty Mouse is a wired USB mouse (with the little scroll ball in the middle).
I have both wired and wireless Mighty Mice. But I use the Magic now. Which they jacked up by getting rid of replaceable batteries in favor of rechargeable built in, but the connector goes on the bottom rendering the mouse useless when recharging. Steve Jobs is dead...

I use the magic mouse without issue.
__________________
I will choose,
Freewill
http://jimdiazaudio.com/
Reply With Quote
  #17  
Old 04-17-2018, 04:55 PM
innesireinar innesireinar is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 644
Default Re: Pro Tools Ultimate CPU Spikes.. come on!!!!

How is set the hw buffer in the playback engine?
__________________
Avid HDX - PTHD 11.3.2 on OSX 10.10.5 - PT Ultimate 2019.6 on OSX 10.13.6 (II partition) - Cubase Pro 10 - Avid HD I/O 16x16 analog
Mac Pro 5.1 quadcore 2.8 16GB Ram
Reply With Quote
  #18  
Old 04-17-2018, 05:19 PM
toolz toolz is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: uk
Posts: 186
Default Re: Pro Tools Ultimate CPU Spikes.. come on!!!!

Quote:
Originally Posted by innesireinar View Post
How is set the hw buffer in the playback engine?
128 samples 24/96k, this is my usual tracking settings, and just one stereo audio track
__________________
[B][SIZE="1"]System:
PT 12.8.1 HD-Native PCIe, 48 I/O 16x16, 2012 Mac Pro 12 core 3.46Ghz 64gig RAM, UAD Quad FW, Apple 30” Cinema
Reply With Quote
  #19  
Old 04-17-2018, 05:53 PM
toolz toolz is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: uk
Posts: 186
Default Re: Pro Tools Ultimate CPU Spikes.. come on!!!!

2012 5,1 12 core 64Gig Ram HDN PCI 3xHD I/O

24/96Khz

Buffer 128

10 audio tracks

No plugins!

Only core audio plugins installed.

Feel my pain.. https://youtu.be/bM2A6C9HoGM

The same system booting in Yosemite with PT12.8.1 runs perfectly, 128 tracks with 100's of plugins with no errors.
__________________
[B][SIZE="1"]System:
PT 12.8.1 HD-Native PCIe, 48 I/O 16x16, 2012 Mac Pro 12 core 3.46Ghz 64gig RAM, UAD Quad FW, Apple 30” Cinema
Reply With Quote
  #20  
Old 04-17-2018, 07:18 PM
LDS LDS is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Sydney, Australia
Posts: 613
Default Re: Pro Tools Ultimate CPU Spikes.. come on!!!!

Does activity monitor give any hints about what might be happening?
__________________
littledevilstudios.com.au

Pro Tools Ultimate 2018.12. OSX 10.13.6. HDX. Avid Omni. Mac Pro 5,1 12x 3.33Ghz. 64Gb. 4x mSata SSD Drives + 4x HDD. Blackmagic Intensity PCIe. ATI Radeon HD5770.

Free Lexicon 224XL Impulse Responses
Free Sony DPS-V77 Impulse Responses
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools Ultimate YYR123 General Discussion 13 04-08-2018 10:24 PM
CPU Spikes in Pro Tools 10, 11, and 12. julia12345 macOS 9 11-25-2015 07:07 AM
How to add Komplete 8 Ultimate into Pro Tools 10 LE Ryan Tunis Pro Tools 10 3 02-02-2012 02:13 PM
Vista Ultimate 64 (the ultimate dissapointment) Filmusic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 08-03-2009 04:44 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:33 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com