Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Third Party Interfaces

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-05-2015, 03:48 PM
heyjcjc heyjcjc is offline
Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: U.S.
Posts: 6
Default Pro Tools 11 and Mackie HUI

First post on here, apologies if it's in the wrong section. Going through older inventory here at the studio, and stumbled on to an old Mackie HUI (Firmware version 1.45). I know that HUI protocol is supported (not tested) in PT 11, but is anyone actually using the original hardware? We have a ProControl and Fader Pack (which of course doesn't work in 11), but figured we might use this for the mobile rig if it actually works. If you're actually using a HUI with PT 11, what settings did you have to change? Was there a need for additional driver d/l? Or updating beyond 1.45? (information on the subject wasn't easy to find...the manual references OMS...). I had partial success, but it kept dropping communication with the HUI. Anyway, thanks for any help!
Reply With Quote
  #2  
Old 02-06-2015, 04:31 PM
bradch00 bradch00 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Lions Bay, Canada - Kuala Lumpur, Malaysia
Posts: 1,180
Default Re: Pro Tools 11 and Mackie HUI

Quote:
Originally Posted by heyjcjc View Post
First post on here, apologies if it's in the wrong section. Going through older inventory here at the studio, and stumbled on to an old Mackie HUI (Firmware version 1.45). I know that HUI protocol is supported (not tested) in PT 11, but is anyone actually using the original hardware? We have a ProControl and Fader Pack (which of course doesn't work in 11), but figured we might use this for the mobile rig if it actually works. If you're actually using a HUI with PT 11, what settings did you have to change? Was there a need for additional driver d/l? Or updating beyond 1.45? (information on the subject wasn't easy to find...the manual references OMS...). I had partial success, but it kept dropping communication with the HUI. Anyway, thanks for any help!
I'm using HUI protocol on a ProjectMix I/O with PT11 under Yosemite, experiencing no problems, but that's all I can tell you.
__________________
Pro Tools 12, Studio One V3.x
iMac 27" 5k i7 4Ghz, 32GB RAM 1TB Flash (OS X 10.10.x)
OWC Thunderbay Mini (4TB SSD)
Interface: Antelope Audio Zen-Studio
Presonus Faderport & Faderport 8
Black Lion Sparrow Mk2 A/D, FMR-RNP-RNC, MIDI Xpress 128
BM5A, KRK VXT4, Equator D5
Macbook Pro 8GB RAM, 512GB SSD Audio(mobile rig)
Reply With Quote
  #3  
Old 02-07-2015, 07:36 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,851
Default Re: Pro Tools 11 and Mackie HUI

Quote:
Originally Posted by bradch00 View Post
I'm using HUI protocol on a ProjectMix I/O with PT11 under Yosemite, experiencing no problems, but that's all I can tell you.
Same, PMIO with Pro Tools 11, no issues.

Joel
__________________
Jame Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Intel S5000PSL / 2 x Xeon E5450 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / M-Audio Project Mix IO

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #4  
Old 02-27-2015, 08:40 AM
Wizzoboy's Avatar
Wizzoboy Wizzoboy is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
Posts: 601
Default Re: Pro Tools 11 and Mackie HUI

I use an original Mackie HUI. No problems with PT11 as it supports the HUI protocol. The great thing about the HUI is that it was built for Pro Tools and includes lots of the short cuts as physical buttons. No drivers are needed. Just connect your midi I/O and make the HUI selection and midi selections in the peripherals menu. Firmware version 1.45 is the correct one.
__________________
Dell Precision 490 Workstation, dual 4 core 5355 Xeon, 16gb Samsung DDR2 ECC Ram - Windows 7 Ultimate - Nvidia GTX 650 - 3 x Internal WD Blacks - PT 2018.3 - Digi 002R - Original Mackie HUI - JBL Monitoring.
Dell XPS 8700 i7-4790 - 24gb RAM - Windows 10 - Nvidia GTX 1060 6GB - 2 x Internal WD Blacks + MSATA card - Davinci Resolve 16.0b4 - Canon HF G40
Reply With Quote
  #5  
Old 05-31-2015, 01:58 AM
AustinRapbaum AustinRapbaum is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: New Orleans
Posts: 4
Default Mackie HUI not working with pro tools properly

I have just acquired this Mackie Human User Interface and I am trying to use it to run my Grace M101 preamp through. I am unable to get either mic channel to work at all, directly in to the Mackie, or through my Grace. Any help would be greatly appreciated, thank you kindly,

Austin
Reply With Quote
  #6  
Old 05-31-2015, 05:16 AM
AustinRapbaum AustinRapbaum is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: New Orleans
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by AustinRapbaum View Post
I have just acquired this Mackie Human User Interface and I am trying to use it to run my Grace M101 preamp through. I am unable to get either mic channel to work at all, directly in to the Mackie, or through my Grace. Any help would be greatly appreciated, thank you kindly,

Austin
TO ADD DETAIL I AM USING THE MACKIE HUI WITH A GRACE 101 PRE AND A RHODE NTA-1 MIC

I AM RUNNING PRO TOOLS 12 OFF OF A MAC BOOK PRO RETINA FROM 2013
Processor 2.6 GHz Intel Core i5
Memory 8 GB 1600 MHz DDR3
Software OS X 10.9.5 (13F1077)


My main issue is that I cannot figure out how to patch the grace into the Mackie. My computer is using the built in microphone.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-31-2015, 09:11 AM
Wizzoboy's Avatar
Wizzoboy Wizzoboy is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
Posts: 601
Default

The HUI is not an audio interface, it is just a comprehensive midi control surface that also provides built in mic pres for added functionality. You still have to connect the audio outputs on the HUI to Pro Tools via an interface.
__________________
Dell Precision 490 Workstation, dual 4 core 5355 Xeon, 16gb Samsung DDR2 ECC Ram - Windows 7 Ultimate - Nvidia GTX 650 - 3 x Internal WD Blacks - PT 2018.3 - Digi 002R - Original Mackie HUI - JBL Monitoring.
Dell XPS 8700 i7-4790 - 24gb RAM - Windows 10 - Nvidia GTX 1060 6GB - 2 x Internal WD Blacks + MSATA card - Davinci Resolve 16.0b4 - Canon HF G40
Reply With Quote
  #8  
Old 05-31-2015, 01:40 PM
AustinRapbaum AustinRapbaum is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: New Orleans
Posts: 4
Default Reply

So then is it possible to use the first channel of the HUI as a preamp for my Rode NT1-A? Thank you for your help
Reply With Quote
  #9  
Old 05-31-2015, 03:23 PM
Wizzoboy's Avatar
Wizzoboy Wizzoboy is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
Posts: 601
Default

You may find these useful.
The Mackie HUI manual http://www.mackie.com/pdf/hui_om.pdf
and the Pro Tools guide chapter 3 http://akmedia.digidesign.com/suppor...uide_25939.pdf
I know this is for an earlier version of PT, but the instructions apply to PT 11 as well.

I suspect that the Grace Pre is much better than the Mackie one. Remember the HUI is technology from the middle 1990s.
__________________
Dell Precision 490 Workstation, dual 4 core 5355 Xeon, 16gb Samsung DDR2 ECC Ram - Windows 7 Ultimate - Nvidia GTX 650 - 3 x Internal WD Blacks - PT 2018.3 - Digi 002R - Original Mackie HUI - JBL Monitoring.
Dell XPS 8700 i7-4790 - 24gb RAM - Windows 10 - Nvidia GTX 1060 6GB - 2 x Internal WD Blacks + MSATA card - Davinci Resolve 16.0b4 - Canon HF G40
Reply With Quote
  #10  
Old 05-31-2015, 03:43 PM
Wizzoboy's Avatar
Wizzoboy Wizzoboy is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
Posts: 601
Default

Having just looked at the Grace 101, it is definitely much better than the Mackie ones. So, just to clarify, use the Grace 101, and connect it to your computer using an audio interface. The HUI does not pass audio to your computer, only midi.
__________________
Dell Precision 490 Workstation, dual 4 core 5355 Xeon, 16gb Samsung DDR2 ECC Ram - Windows 7 Ultimate - Nvidia GTX 650 - 3 x Internal WD Blacks - PT 2018.3 - Digi 002R - Original Mackie HUI - JBL Monitoring.
Dell XPS 8700 i7-4790 - 24gb RAM - Windows 10 - Nvidia GTX 1060 6GB - 2 x Internal WD Blacks + MSATA card - Davinci Resolve 16.0b4 - Canon HF G40
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mackie C4 & Pro Tools ctyelvis Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 09-03-2009 05:03 AM
Mackie D8B and Pro Tools LE 7.4 indoe 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-18-2007 09:51 AM
Mackie HDR to Pro Tools? nicoli 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 01-10-2005 08:49 AM
Mackie DB8 & Pro Tools Stuart W 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 10-16-2003 08:21 AM
We are getting a Mackie d8B for Pro Tools... dBHEAD Tips & Tricks 2 01-11-2001 01:14 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:43 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com