Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-07-2020, 11:53 AM
wh3music wh3music is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 8
Default PT 2020.5 playback lag with video

I just upgraded our machines here to Mojave and installed 2020.5. Now I'm getting playback lag when there's a video in the timeline. The longer the video, the longer the lag. When I off-line the video, everything works perfect. On a 2 1/2 hour long show, the playback lag is 4-5 seconds. It happens every time.

This is happening on 2 different systems. One previously was on El Capitan, the other Sierra, both used PT 2018 and everything was fine.

I've tried the usual suspects... deleted the blackmagic drivers, reset the pram, set system sound to internal speakers, played with all the playback settings, smacked the side...

I feel like it has to be something particular here, because if this was a PT bug, there'd be lots of folks screaming about it on this forum.

Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 08-07-2020, 12:07 PM
MLaudio MLaudio is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Seattle
Posts: 35
Default Re: PT 2020.5 playback lag with video

I recently upgraded to 2020.5 as well w/ Mojave and have had video issues that i didnt have in 12.6. Specifically, videos in 720. There seems to be some bugs around that. Not sure if its related, but do you happen to be editing to 720 videos? Switching to 1080 cleans things up for me.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-07-2020, 12:30 PM
wh3music wh3music is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 8
Default Re: PT 2020.5 playback lag with video

I just checked, it's happening on 1080 as well as 720 videos. Bummer. That would've been an easy enough workaround.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-07-2020, 12:54 PM
MLaudio MLaudio is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Seattle
Posts: 35
Default Re: PT 2020.5 playback lag with video

Bummer is right, im just suprised that in this current state of Pro Tools, video playback is still an issue.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-07-2020, 12:57 PM
wh3music wh3music is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 8
Default Re: PT 2020.5 playback lag with video

Update: I just rolled back to 2019.6 and the issue goes away.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-07-2020, 01:27 PM
MLaudio MLaudio is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Seattle
Posts: 35
Default Re: PT 2020.5 playback lag with video

Exactly what im doing, 19.6 works great for me. It seems that after this the video engine was changed to accommodate more aspect ratios and FPS.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-07-2020, 02:40 PM
wh3music wh3music is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 8
Default Re: PT 2020.5 playback lag with video

Interesting. I have a support ticket in to Avid. I'll see what they say. It's pretty annoying that this sort of thing would happen. At least I have a solution, but I'd like to know what's going on. I'll report back when I hear from Avid.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-07-2020, 04:36 PM
MLaudio MLaudio is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Seattle
Posts: 35
Default Re: PT 2020.5 playback lag with video

Let us know what they say!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 2020 MJPEG Video nucelar Post - Surround - Video 3 07-16-2020 11:03 AM
Pt 2020.5 video engine error no playback ianob Pro Tools 2020 4 07-10-2020 07:28 PM
Trim video in 2020 standard gcasper Pro Tools 2020 2 06-03-2020 04:37 PM
Windows 10 - PT 2020.3 - Exporting Video lowlights Pro Tools 2020 0 05-05-2020 03:24 PM
2020.3 High Sierra - Mac 5,1 - No Video playback jseelye02 Pro Tools 2020 3 04-27-2020 04:25 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:18 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com