Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Virtual Instruments

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 07-19-2017, 11:41 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Finland
Posts: 14,827
Default Re: VI tuning

Quote:
Originally Posted by JGuth View Post
( BTW I think the 432 thing is bogus )
Opinions do vary. Historically, symphony orchestra very rarely was tuned to 440 -- it was 451 at the famous La Scala opera in Milan, and the tuning fork Handel used was 422.5 and scientific pitch is 430.5 (whoa, this gets boring..)

Anyway, it was the brits who first standardised "the new low pitch" to 439 in the late 19th century but it wasn't good enough for germans so in 1939 new "concert pitch" was agreed at 440
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #12  
Old 07-20-2017, 12:51 AM
priorytools priorytools is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Posts: 994
Default Re: VI tuning

Realtime properties? Open them up, then tweak the transpose ?
I'm not in studio right now so can't check.
__________________
~ Trashcan Mac Pro late 2013 - 64 GB RAM - 10.11.6 / Pro Tools HD 12.6.1 / HDX 2 + UAD2 PCIe OCTO in Magma Expressbox 3T / HD I/O's x 4 + 1 x 96io / Avid S6 M10-24-5 V3.6 ~
~ MBP 15" 2.8 Intel Core i7 -10.12.5 /Apollo 16 / Steinberg U22 / Artist MIx / Pro Tools HD 12.6.1 - UAD2 V8 / UAD2 Satellite DUO ~
~ Mac Pro 8 core - clover - 13 GB ram - 10.6.8 / HD5 / Pro Tools 9.0.6 / HEAT / Magma PE6R4 / ProControl 24 faders / UAD2 QUAD PCIe ~ ARCHIVE RIG
Reply With Quote
  #13  
Old 07-20-2017, 01:21 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway, @ home...........
Posts: 6,959
Default Re: VI tuning

You can't (de)tune DB-33, and there isn't an option within MRTP either. However, Melodyne should work just fine. I recently tuned an old pump organ that was +56 cents. It worked out great.
__________________
Pro Tools|HDX 12.7.1 | Logic Pro X | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Reply With Quote
  #14  
Old 07-20-2017, 02:38 AM
Sardi Sardi is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 766
Default Re: VI tuning

If you don't have Melodyne you could use EA built into PT.

May or may not have artifacts, but I think on something like an organ, it would probably sound fine.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #15  
Old 07-20-2017, 02:07 PM
Raoul23 Raoul23 is online now
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: UK
Posts: 2,475
Default Re: VI tuning

Quote:
Originally Posted by Marsdy View Post
I don't have it installed at the moment so I can't check but if you click on the spanner icon at the bottom do you get a tuning option? If not, perhaps you could tune it by drawing in a pitch bend event and inserting a tuner plug-in on the track. That's assuming the DB33 responds to pitch bend events of course.
This is how I did it in the end, thank you
__________________
Raoul Crane
www.blaze-studios.co.uk

PT 10.3.10 HD Accel 7, Windows 7 64 Bit, I7 960, Supermicro X8SAX, NVIDIA GeForce GT 610, 12GB Ram, Magma P7R464, Kingston SSD, 2 X WD Caviar Black, Dual Monitors
Reply With Quote
  #16  
Old 07-20-2017, 11:53 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway, @ home...........
Posts: 6,959
Default Re: VI tuning

Quote:
Originally Posted by Marsdy View Post
I don't have it installed at the moment so I can't check but if you click on the spanner icon at the bottom do you get a tuning option? If not, perhaps you could tune it by drawing in a pitch bend event and inserting a tuner plug-in on the track. That's assuming the DB33 responds to pitch bend events of course.
That's clever. Pitch bend on an organ - what kind of world are we living in...
__________________
Pro Tools|HDX 12.7.1 | Logic Pro X | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tuning haydenluis The Drum Room 1 01-29-2010 05:10 PM
Tuning will the moor 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 10-22-2005 01:55 PM
002 tuning on and off by itself MookHustle 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 09-15-2005 12:10 PM
Tuning Drums Plastik909 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 05-11-2003 08:36 PM
Need help in tuning win98 Tohar 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 12-12-2002 01:06 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:43 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com