Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #131  
Old 01-18-2020, 09:07 AM
TNM TNM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,469
Default Re: Pro Tools 2020.1

Quote:
Originally Posted by capt kirk View Post
Personally, i think they should do the opposite...get rid of support for Windows, and use freed up resources to focus on MAC compatibility, or just build out a LINUX blackbox...the problems began when they opened up the windows bad karma....
Nah, I know my future with PT is on windows if I want the best experience with it. I proved this on my own imac pro. Windows PT got DOUBLE the AAX plugin instances of OSX, on the very same mac. This is because OSX is constantly fluctuating the speed, and windows with high performance mode kept all cores at their full rated speed at all times. Zero crashes or issues. Even the new mac pro performs better in windows, as OSX has some limitation and keeps fluctuating the MHZ, yet under windows, the cpu is able to get all the needed watts and able to stay at one single contiguous non undulating precise MHZ. On the 8 core NMP windows gives the cpu a full 20 more watts and has noticeably superior performance.

I armed the apollo at 32 buffer and played VI's all the way till the PT meter was at 100% on my imac pro in bootcamp, without one crackle or pop on windows. I have NEVER been able to do that with PT on mac.
Macs are quiet and turnkey but way behind on performance when using OSX. This has been known for over a decade.

If you buy a windows PC from a Daw builder who does all the testing for you of thousands of components and knows exactly what works for rock solid performance, as well as the best way to keep them quiet, your'e golden.

This was actually one of the many reasons I moved to PT from Logic.. a dual platform DAW to keep my options open. Asking for Avid to stop windows support is quite frankly not right at all.
__________________
-iMac Pro 3.2ghz 8 Core, 64GB Ram, Vega 56, OS 10.14.6/Win10 Pro, TB3 Dock & 4xSSD, UA Apollo x3 + Octopre x3, Microlite x2, Midi Synths galore, PT 2019.12
-MBP 15" 2.8ghz 4 core, 16gb ram, 750M, dual boot OS 10.13.6/10.14.6, On board analog audio out, PT 2018/2019
-Whenever I launch Pro Tools, I get wet.(™)
Reply With Quote
  #132  
Old 01-18-2020, 09:53 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,748
Default Re: Pro Tools 2020.1

Quote:
Originally Posted by capt kirk View Post
Personally, i think they should do the opposite...get rid of support for Windows, and use freed up resources to focus on MAC compatibility, or just build out a LINUX blackbox...the problems began when they opened up the windows bad karma....
Exactly what killed RADAR. Closed system is a second class DAW. As much as I hate Windows it is one of the good reasons why PT is on top of the game
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #133  
Old 01-18-2020, 02:02 PM
gnjlee gnjlee is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Santa Fe, New Mexico
Posts: 190
Default Re: Pro Tools 2020.1

Quote:
Originally Posted by TNM View Post

This was actually one of the many reasons I moved to PT from Logic.. a dual platform DAW to keep my options open. Asking for Avid to stop windows support is quite frankly not right at all.
This was a major reason I moved to PT in 2006. I could move between platforms and avoid being trapped by an eco system. Currently I am running a monster self build with an RME UFX and am content. Totally cross platform and I am not trapped by hardware or software.
Reply With Quote
  #134  
Old 01-18-2020, 08:10 PM
Philthy Philthy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2001
Location: CT, USA
Posts: 1,265
Default Re: Pro Tools 2020.1

Quote:
Originally Posted by capt kirk View Post
Personally, i think they should do the opposite...get rid of support for Windows, and use freed up resources to focus on MAC compatibility, or just build out a LINUX blackbox...the problems began when they opened up the windows bad karma....
ProTools is so ugly under Windows with the crazy menu bar/title bar bloat and the fudged dual display setup... I would be fine with it if they could make it look the same under Windows as under OSX. I have no love for Apple in 2020... I was a big fan in 2000 though. I prefer Windows now generally.
__________________
Phil Mann
Silk City Music Factory - CT Recording Studio
Reply With Quote
  #135  
Old 01-20-2020, 10:31 AM
gnjlee gnjlee is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Santa Fe, New Mexico
Posts: 190
Default Re: Pro Tools 2020.1

Quote:
Originally Posted by Philthy View Post
ProTools is so ugly under Windows with the crazy menu bar/title bar bloat and the fudged dual display setup... I would be fine with it if they could make it look the same under Windows as under OSX. I have no love for Apple in 2020... I was a big fan in 2000 though. I prefer Windows now generally.
Agreed. I am not sure why they can't spend a little time on the window layout for Windows.
Reply With Quote
  #136  
Old 01-20-2020, 01:22 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,031
Default Re: Pro Tools 2020.1

Quote:
Originally Posted by Philthy View Post
ProTools is so ugly under Windows with the crazy menu bar/title bar bloat and the fudged dual display setup... I would be fine with it if they could make it look the same under Windows as under OSX. I have no love for Apple in 2020... I was a big fan in 2000 though. I prefer Windows now generally.
I agree.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2019.12 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #137  
Old 01-20-2020, 06:27 PM
lgreen100 lgreen100 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Los Angeles
Posts: 62
Default Re: Pro Tools 2020.1

I feel really bad! I built a new computer last fall ( i7 hex core 4.6Ghz, 32 GB ram, SSD drives) for a really reasonable price. Installed a brand new OS, Windows 10 and Pro Tools 2019.6 and everything runs fine. Recently upgraded to PT2019.12 with the same result. I can't wait to try Pro Tools 2020.1. I saw Andrew Scheps running it at NAMM last week. Maybe I'm just lucky!
Reply With Quote
  #138  
Old 01-21-2020, 08:02 PM
TNM TNM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,469
Default Re: Pro Tools 2020.1

Quote:
Originally Posted by Philthy View Post
ProTools is so ugly under Windows with the crazy menu bar/title bar bloat and the fudged dual display setup... I would be fine with it if they could make it look the same under Windows as under OSX. I have no love for Apple in 2020... I was a big fan in 2000 though. I prefer Windows now generally.
Only problem I had with it was that unlike the mac version it is not optimised for high res displays.. I have to set the imac pro to 2560*1440 which is the exact half division of 5K.. I tried every windows scaling override trick and nothing worked.. either the cursor too small, or plugins a tiny matchbox and so on..

So one thing, if you use windows and on PT, I fully recommend getting a monitor whose native res is the one you'll actually be working on.

I far prefer the taskbar to the dock.. I can't actually live without the dock when using OSX but it drives me insane with all the mi****s when the cursor is near and appears. So i leave it on permanently but even then I have issues and it enlarges when I am not near it.. and yes I need the enlarging option on cause I make the dock very small not to use much screen space. otherwise it takes up way too much precious screen room. I don't really understand your issue with the windows version, and the integrated task bar which is just like the mac os menu bar but on the bottom, is something I have always missed, as well as the start menu. But i DID come from being a windows user at home from 1997-2008 so I might see things differently to some others.

The border is not really an issue either, just maximise the screen.

Put the mixer on the second screen and you'll never have to resize. If you are only working on one screen all the time, then that I an see could be a bit annoying with the fat border once the app is not maximised.. is this what you mean? So you can have both arranger page and mixer on one screen together?
__________________
-iMac Pro 3.2ghz 8 Core, 64GB Ram, Vega 56, OS 10.14.6/Win10 Pro, TB3 Dock & 4xSSD, UA Apollo x3 + Octopre x3, Microlite x2, Midi Synths galore, PT 2019.12
-MBP 15" 2.8ghz 4 core, 16gb ram, 750M, dual boot OS 10.13.6/10.14.6, On board analog audio out, PT 2018/2019
-Whenever I launch Pro Tools, I get wet.(™)
Reply With Quote
  #139  
Old 01-21-2020, 08:12 PM
TNM TNM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,469
Default Re: Pro Tools 2020.1

By the way this is a bit OT, but it has been leaked about a new performance mode coming to Catalina for the pro line.. the code has been leaked and is real. Apple are obviously taking complaints about low clock speeds seriously.. but if they do this, then basically the windows performance advantage over OSX will be completely gone and they'll be neck and neck. What it will do is mimic the windows "high performance" power plan mode and stop the constant intel EIST (speedstep) from occurring.
An example would be, say with a new mac pro 12 core, is that all 12 cores will be at 4ghz all the time. At least Apple are finally thinking of giving the user the option on whether they are willing to deal with more heat and higher energy bills.

This will make Catalina an absolute must have for those wanting the utmost performance they can get for plugins/VI use. There is talk it might not even include imac pros till the refresh, as the first ones shipped with high sierra, but only macs that actually require catalina to function (mac pro, macbook pro 16).

Either way, I am unwilling to lose use of my virus TI and have another one on order, and that has been abandoned for Catalina and upwards, so I may be forced to windows regardless once this imac pro has reached the end of it's lifespan.

PS it will definitley make the macbook pro 16 VERY noisy, however I don't think it will affect the new mac pro at all as the thermal design is that good. It will just mean higher electricity bills and the temps will probably go well into the 70's or even 80's but it should still be silent. Right now there is so much thermal headroom that even the 28 core stays in the 50's when all cores are maxed out in Logic.
__________________
-iMac Pro 3.2ghz 8 Core, 64GB Ram, Vega 56, OS 10.14.6/Win10 Pro, TB3 Dock & 4xSSD, UA Apollo x3 + Octopre x3, Microlite x2, Midi Synths galore, PT 2019.12
-MBP 15" 2.8ghz 4 core, 16gb ram, 750M, dual boot OS 10.13.6/10.14.6, On board analog audio out, PT 2018/2019
-Whenever I launch Pro Tools, I get wet.(™)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools Perpetual License with 1-Year Updates and Support (until 12/2020) smokeynyc Buy & Sell 7 02-11-2020 02:58 PM
Pro Tools reinstatement plans axed from Jan 1st 2020 noiseboyuk Licensing & Accounts 84 11-30-2019 09:01 PM
Avid drops Pro Tools reinstatement on 01-01-2020 Delta Music Belgium Licensing & Accounts 6 11-27-2019 04:19 PM
Avid announces Pro Tools 2020, 2021 and 2022! off the wall Pro Tools 2018 2 04-01-2019 09:50 AM
JV 1010 or XV 2020 petter 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 01-17-2006 10:19 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:20 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com