Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-06-2014, 06:28 AM
clunystudios clunystudios is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 4
Default Pro Tools 10HD and 5.1

Can anyone help me? I'm trying to setup a 5.1 system using pro tools 10HD for the first timne. I've used PT for many years with a stereo setup. Went to create a new session and there are no surround options. Checked help and it said a surround mixer plug in would be in my unused plug ins folder. It wasn't there. Do I have to install any additional content?

Any help would be greatly appreciated!

Reply With Quote
  #2  
Old 01-06-2014, 06:35 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,543
Default Re: Pro Tools 10HD and 5.1

Quote:
Originally Posted by clunystudios View Post
Can anyone help me? I'm trying to setup a 5.1 system using pro tools 10HD for the first timne. I've used PT for many years with a stereo setup. Went to create a new session and there are no surround options. Checked help and it said a surround mixer plug in would be in my unused plug ins folder. It wasn't there. Do I have to install any additional content?

Any help would be greatly appreciated!

If it's not in the Used Plugins then maybe it's in the Plugins Folder?

If not, then just reinstall PT. Once you've reinstalled, make a session using one of Avid's pre made I/O setups.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-06-2014, 06:38 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,097
Default Re: Pro Tools 10HD and 5.1

There should be 4 different mixer plugins:

- Stereo Mixer
- Dithered Stereo Mixer
- Surround Mixer
- Dithered Surround Mixer

I have not tried what happens if you have all of them in the plugins folder, I bet you should only have one or two of them installed (stereo and/or surround, dithered or normal).
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.

Last edited by JFreak; 01-06-2014 at 06:38 AM. Reason: clarification
Reply With Quote
  #4  
Old 01-06-2014, 08:07 AM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,775
Default Re: Pro Tools 10HD and 5.1

Guys, what are these mixer plugins for? I've been messing with surround sessions and wasn't even aware of them. From what I understand, it order to access surround tracks, you just have to make sure your I/O is set up for surround before these tracks will be made available.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-06-2014, 08:49 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,543
Default Re: Pro Tools 10HD and 5.1

Quote:
Originally Posted by nst7 View Post
Guys, what are these mixer plugins for? I've been messing with surround sessions and wasn't even aware of them. From what I understand, it order to access surround tracks, you just have to make sure your I/O is set up for surround before these tracks will be made available.
These plugins do the actual summing. If you do not have one of the Surround Mixer plugs in your folder, you can't mix in surround.

Of course PT's default install puts them there so you've never needed to mess with them.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-06-2014, 08:52 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,097
Default Re: Pro Tools 10HD and 5.1

Quote:
Originally Posted by nst7 View Post
Guys, what are these mixer plugins for? I've been messing with surround sessions and wasn't even aware of them. From what I understand, it order to access surround tracks, you just have to make sure your I/O is set up for surround before these tracks will be made available.
In the prehistoric times of TDM, processing power had to be spared weherever possible. So if it s not necessary to mix in surround, then mix in stereo. If it is not necessary to use a dithered (high resolution) mixer, then don't. If it not necessary to use 7-band eq, then use a 3-band or a 1-band eq... You get the picture.

Just take a look, you should see four mixer plugins there.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-06-2014, 02:30 PM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,775
Default Re: Pro Tools 10HD and 5.1

Thanks!
Reply With Quote
  #8  
Old 01-07-2014, 06:43 AM
clunystudios clunystudios is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 4
Default Re: Pro Tools 10HD and 5.1

Many thanks folks! The last time I installed PT fresh was in 2007 when Accel systems were the thing. I chose not to install the surround mixers at that time. In the end I was due to update PT and it was a fresh install. So anyone else having the same problems, uninstall PT and install the latest version.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dly red in Pro Tools 10HD?? Raoul23 Pro Tools 10 14 10-06-2014 12:23 PM
Does Pro TOOLS 10hd WORK WITH USB MIC? PT10user101 Windows 47 03-24-2013 12:45 PM
Pro tools 10 to 10HD? djmichaelwenz Pro Tools 10 3 09-15-2012 11:04 AM
FS Pro Tools 10HD bundle Raoul23 Buy & Sell 5 08-27-2012 02:41 PM
HD Native and Pro Tools 10HD zion Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 8 11-04-2011 09:08 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:36 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com